Ο πόλεμος των δασμών, η οικονομική και η στεγαστική πολιτική, καθώς και η υπόθεση των Τεμπών είναι τα βασικά θέματα της συνέντευξης του υφυπουργού παρά τω πρωθυπουργώ Θανάση Κοντογεώργη στην εφημερίδα ‘Political’. Σε ερώτηση σχετικά με την αντοχή της ελληνικής οικονομίας στον παγκόσμιο εμπορικό πόλεμο, ο υφυπουργός απαντά ότι «η ελληνική οικονομία δεν είναι φτερό στον άνεμο, αντίθετα, οι νέες προκλήσεις την βρίσκουν σημαντικά θωρακισμένη».
Προσθέτει, «η συστηματική προσπάθεια των τελευταίων ετών έχει αποδώσει καρπούς, με σταθερή ανάπτυξη πάνω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο και σημαντική ενίσχυση της απασχόλησης». Αναφέρεται επίσης ότι οι εξαγωγές συνεχώς βελτιώνονται, ενώ το άμεσο αποτύπωμα των αμερικανικών δασμών στην ελληνική οικονομία παραμένει περιορισμένο. Ο υφυπουργός τονίζει πως το 4,9% των συνολικών εξαγωγών μας κατευθύνεται προς τις ΗΠΑ, ποσοστό που είναι χαμηλότερο από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.
Επίσης, δηλώνει ότι «μια παγκόσμια οικονομική κρίση δεν θα αφήσει ανεπηρέαστη καμία οικονομία», και ότι η ελληνική οικονομία επηρεάζεται από τις εξελίξεις στις ευρωπαϊκές αγορές. Υπογραμμίζει την ανάγκη για διπλωματική παρέμβαση προκειμένου να διατηρηθούν οι ευρωατλαντικές σχέσεις σταθερές.
Για την οικονομική πολιτική, αναγνωρίζει τις σημαντικές δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι πολίτες, και δηλώνει ότι «κορυφαία μας πολιτική προτεραιότητα παραμένει η σταθερή αύξηση του διαθέσιμου εισοδήματος των πολιτών». Ο υφυπουργός υπογραμμίζει τις παρεμβάσεις της κυβέρνησης για τη μείωση των φόρων και την αύξηση του κατώτατου μισθού, ο οποίος από την 1η Απριλίου φθάνει τα 880 ευρώ.
Συμπληρώνει ότι «η ανάκαμψη της οικονομίας αποτυπώνεται στη μείωση της ανεργίας στο 8,7%», το χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 15 ετών, με 500.000 νέες θέσεις εργασίας από το 2019. Επίσης, εστιάζει στη δημιουργία ευκαιριών για τους νέους μέσω προγραμμάτων χρηματοδότησης.
Αναφορικά με την τραγωδία στα Τέμπη, ο υφυπουργός σημειώνει ότι «η θλίψη που προκαλεί το συμβάν είναι διάχυτη στην κοινωνία» και υπογραμμίζει την υπευθυνότητα της κυβέρνησης για τη διερεύνηση των αιτίων και την απόδοση ευθυνών.
Καταλήγει ότι «η διαφορά προσέγγισης είναι ουσιαστική, καθώς εμείς επιλέγουμε τον δρόμο της θεσμικής ευθύνης», με πλήρη σεβασμό στις οικογένειες των θυμάτων.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ