Η εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη του υφυπουργού παρά τω πρωθυπουργώ, Θανάση Κοντογεώργη στο «Ναυτεμπορική TV» ξεκίνησε από το Κυπριακό. Αυτό το οποίο, όπως τόνισε, «παραμένει μια μεγάλη ιστορική εκκρεμότητα και για τη χώρα μας και για την Ευρώπη. Είναι το μοναδικό ευρωπαϊκό έδαφος, το οποίο παραμένει διαιρεμένο». Ενώ επικαλέστηκε τις κατ’ επανάληψιν -και σήμερα- δηλώσεις του πρωθυπουργού της Ελλάδας για την ανάγκη επανέναρξης των συνομιλιών για το Κυπριακό.
Σε επόμενο σημείο της συνέντευξης, για τα ελληνοτουρκικά, ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ περιέγραψε το αμοιβαίο όφελος από τα ήρεμα νερά του τελευταίου διαστήματος, ωστόσο, συμπλήρωσε, «είναι γνωστές, όμως, και οι διαφορές και τα ζητήματα τα οποία πρέπει να επιλυθούν».
Σύμφωνα με τον Θ. Κοντογεώργη, «πρέπει να υπάρχει ηρεμία και συνεργασία στην Ανατολική Μεσόγειο και το νοτιοαναλυτικό πυλώνα του ΝΑΤΟ. Όλοι αντιλαμβάνονται την ανάγκη αυτή, οι ελληνικές θέσεις είναι γνωστές και διακριτές, έχουν εκφραστεί σε όλους τους τόνους». ‘Αλλωστε, συνέχισε, «έχουμε κάνει, σε διπλωματικό, γεωπολιτικό αλλά και σε αμυντικό επίπεδο όλα αυτά τα οποία πρέπει για να ενισχύσουμε τη θέση της χώρας», η οποία, συν τοις άλλοις, έχει το Διεθνές Δίκαιο με το μέρος της, υπογράμμισε. Ζήτησε, τέλος, να υπάρχει «απόλυτη εμπιστοσύνη στους χειρισμούς της ελληνικής κυβέρνησης και του πρωθυπουργού».
Στο επόμενο θέμα, τις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος, ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ αναφέρθηκε στο ρυθμιστικό και εποπτικό ρόλο του κράτους, «εκεί που χρειάζεται και όπου υπάρχει η δυνατότητα, όπως τώρα», όπως είπε, διαβεβαιώνοντας για τη στήριξη, για το μήνα Αύγουστο, σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις προκειμένου «να μην δουν διαφορά στους λογαριασμούς τους». Για την αγορά ενέργειας παρατήρησε ότι οι αιτίες της στρέβλωσης είναι συγκεκριμένες, παραμένουν, μάλιστα, και σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Αλλά, προσέθεσε, «τώρα που παρουσιάσθηκε η ανάγκη, η κυβέρνηση ανταποκρίνεται σε αυτήν με έναν έκτακτο τρόπο».
Για τον πληθωρισμό τροφίμων, σημείωσε ότι «τον Ιούνιο είδαμε μια αποκλιμάκωση, ήταν στο 1%, που είναι ο χαμηλότερος στην Ευρώπη». Και συμπλήρωσε: «Τον Απρίλιο είχαμε 5,5% πληθωρισμό στα τρόφιμα, τώρα έχουμε 1%. Δεν λέω ότι δεν υπάρχει πρόβλημα». Αντιθέτως, διευκρίνισε, «το πρόβλημα επιμένει». Εν τούτοις, «βλέπουμε μια αποκλιμάκωση και πιστεύουμε ότι αυτή θα συνεχισθεί». Ενώ για το πρόβλημα της ακρίβειας εν γένει, υπενθύμισε ότι «ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος έχει αναφέρει ότι κατά 80% οφείλεται σε εξωγενείς παράγοντες και κατά 20% στην εγχώρια αγορά -και εκεί έχουμε παρέμβει».
Η συνέντευξη έκλεισε με την αναβολή συνεδρίασης της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας και τις αντιρρήσεις που εκφράσθηκαν από βουλευτές της ΝΔ για την πρόταση να τοποθετηθεί η καθηγήτρια Αικατερίνη Φουντεδάκη στη θέση του προέδρου της Εθνικής Αρχής Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής. Τω όντι, «σε σχέση με τη συγκεκριμένη πρόταση εξεφράσθησαν κάποιες επιφυλάξεις από συγκεκριμένα μέλη της Επιτροπής, ο πρωθυπουργός άκουσε τις επιφυλάξεις αυτές», ανέφερε ο Θ. Κοντογεώργης με την ταυτόχρονη διευκρίνιση ότι οι επιφυλάξεις δεν αφορούν «την επιστημονική επάρκεια και συγκρότηση της κυρίας Φουντεδάκη, και την εκτίμηση που τρέφει ο πρωθυπουργός στο πρόσωπό της». Επιβεβαιώνοντας στη συνέχεια ότι οι αντιρρήσεις είχαν να κάνουν με το γεγονός ότι η ίδια συμμετείχε στη σύνταξη του νόμου για την ισότητα στον πολιτικό γάμο, επεσήμανε ότι «ο πρωθυπουργός πάντοτε ακούει τις επισημάνσεις και τις παρατηρήσεις της Κοινοβουλευτικής Ομάδας διαχρονικά, όχι μόνο τώρα». Στο πλαίσιο αυτό, «προχώρησαν και στη συγκεκριμένη αλλαγή», είπε και έκλεισε λέγοντας ότι «με τις συνθέσεις και τις απαραίτητες συζητήσεις προχωράμε».