«Οι μελέτες όλες είναι καλές και ευπρόσδεκτες. Είναι χρήσιμες. Η μελέτη του κ. Λύτρα που παραπέμπει στην ανάγκη να διερευνηθεί η θνητότητα, οδηγεί στο συμπέρασμα ότι εκείνοι που νόσησαν βαριά και είχαμε αυτά τα αποτελέσματα σε επίπεδο θνητότητας, ήταν κατά βάση κόσμος σε τραγικά μεγάλο ποσοστό ανεμβολίαστος», ανέφερε ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης, μιλώντας νωρίτερα στην επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής.
Μια σειρά ρυθμίσεις που ψηφίστηκαν μέσα στην πανδημική κρίση, παρατείνονται με νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας, το οποίο ήταν αντικείμενο της σημερινής συνεδρίασης της επιτροπής της Βουλής. Η δεύτερη ανάγνωση του νομοσχεδίου ολοκληρώθηκε στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων και οι διατάξεις εισάγονται αύριο, για συζήτηση και ψήφιση στην ολομέλεια, και στην αιχμή της συζήτησης αναμένεται να βρεθεί η μελέτη Λύτρα. Το ίδιο συνέβη και κατά τη σημερινή συνεδρίαση της επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων, καθώς με αφορμή αυτές τις παρατάσεις των ρυθμίσεων της πανδημίας, τα κόμματα αναφέρθηκαν στη μελέτη Λύτρα και επέρριψαν ευθύνες στην κυβέρνηση για τους θανάτους εκτός ΜΕΘ.
Θ. Πλεύρης: Κρίσιμος παράγοντας ο εμβολιασμός
«Η μελέτη του κ. Λύτρα δεν ελέγχει τις αιτίες της θνητότητας. Ο ίδιος επισημαίνει ότι αυτό είναι αντικείμενο άλλης μελέτης», είπε εκ προοιμίου ο υπουργός Υγείας. «Άρα για να γίνει σύγκριση στοιχείων, θα πρέπει να γίνει σύγκριση και άλλων παραγόντων, όπως οι ηλικίες των ατόμων, οι νοσηρότητες. Όταν ακούμε ποσοστά, από μόνα τους, αυτά πρέπει να συνδυαστούν. Λόγου χάρη, μια ΜΕΘ με 10 διασωληνωμένους, 95 ετών με συνοδά προβλήματα, μπορεί να δείξει θνητότητα 80% με 90%. Μια ΜΕΘ, με δέκα ανθρώπους μέσα, που είναι 40 ετών, μπορεί να δείξει μικρότερη θνητότητα», είπε ο Θάνος Πλεύρης και ενημέρωσε την επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων ότι εξελίσσεται μελέτη και ο ΕΟΔΥΥ βλέπει τους φακέλους για να υπάρχει πλήρης εικόνα τι έχει γίνει στις ελληνικές ΜΕΘ, όχι μόνο στις περιπτώσεις του κορονοϊού αλλά συνολικά.
Ο κ. Πλεύρης είπε ότι «πρόβλημα θνητότητας στις ΜΕΘ υπήρχε, όχι μόνο στον κορονοϊό, αλλά συνολικά» και «αυτό συνδυαζόταν και με άλλου παράγοντες, όπως οι αυξημένες λοιμώξεις μέσα στις ΜΕΘ».
«Όλα αυτά προφανώς δεν τα εξετάζει ο κ. Λύτρας. Ο κ. Λύτρας κάνει μια στατιστική απεικόνιση και ο ίδιος επισημαίνει ότι πρέπει να ακολουθήσει μελέτη», είπε ο υπουργός Υγείας που πρόσθεσε όμως ότι το σημαντικό που βγαίνει από τη μελέτη του κ. Λύτρα είναι πως είναι πολύ κρίσιμο να μην φτάσει κάποιος να διασωληνωθεί. «Αυτό το λέγαμε εξ αρχής. Ότι είναι πολύ σημαντικό να αποτραπεί η διασωλήνωση. Το βασικό όπλο αποτροπής της διασωλήνωσης ήταν ο εμβολιασμός. Και γι΄ αυτό, αυτή τη στιγμή που συζητάμε, με πολύ περισσότερα κρούσματα από όσα είχαμε πέρυσι τέτοια εποχή, αυτή τη στιγμή οι διασωληνωμένοι είναι 80. Γιατί, έχουμε ένα πληθυσμό, που με πολύ σκληρά μέτρα υποχρεωτικότητας, μέτρα που δεν στηρίχθηκαν από κανένα κόμμα, καταφέραμε να φτάσουμε στον ευρωπαϊκό μέσο όρο και πάνω, στο σκέλος της εμβολιαστικής κάλυψης και σώθηκε πολύς κόσμος», είπε ο κ. Πλεύρης και κάλεσε τον ΣΥΡΙΖΑ να τοποθετηθεί ξεκάθαρα, στη θέση που ανέπτυξε σήμερα ο Παύλος Πολάκης, με αφορμή τη μελέτη Λύτρα, με ανάρτησή του στο twitter. «Ο κ. Λύτρας αναφέρει ότι στους διασωληνωμένους, ο εμβολιασμός δεν έχει ιδιαίτερη σημασία, ως προς τον θάνατο, διότι το εμβόλιο ήταν για να αποτρέψει τη διασωλήνωση και τη βαριά νόσηση. Και γράφει ο κ. Πολάκης, «γιατί του έτυχε αυτή η ατυχία του εμβολιασμένου που διασωληνώθηκε, αφού τα εμβόλια είναι τρομερά αποτελεσματικά να προφυλάσσουν από τη βαριά νόσο; Δεν έτυχε πέτυχε». Σήμερα λοιπόν, ο κ. Πολάκης κάνει ανάρτηση κατά του εμβολιασμού», είπε ο υπουργός Υγείας που υπογράμμισε ότι τα εμβόλια προστάτευσαν από τη βαριά νόσηση και γι΄αυτό, αναλογικά, εκείνοι που νόσησαν βαριά, ήταν ανεμβολίαστοι.
«Ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να απαντήσει για την ανάρτηση του κ. Πολάκη σύμφωνα με την οποία, δεν είχε κανένα νόημα η μαζική επιστημονική υστερία να εμβολιαστούν οι ηλικίες 1 έως 18 ετών, που είχαν χαμηλή θνητότητα. Είναι θέση του ΣΥΡΙΖΑ ότι δεν έπρεπε να εμβολιαστούν αυτές οι ηλικίες; Πείτε το», είπε ο υπουργός Υγείας, απευθυνόμενος στον Τομεάρχη Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ Ανδρέα Ξανθό, και τόνισε: «όποιος διαβάζει τη μελέτη του κ. Λύτρα, με τον τρόπο που τη διαβάζει ο κ. Πολάκης, δηλαδή ότι ο εμβολιασμένος και ο μη εμβολιασμένος είναι το ίδιο πράγμα, ναρκοθετεί την προσπάθεια που γίνεται. Έχετε το θάρρος να το πείτε αυτό; Έχει μεγάλη σημασία να το πείτε αυτό, γιατί ο κ. Πολάκης θα ήταν ο υπουργός που θα χειριζόταν όλη αυτή τη διαδικασία».
«Όχι δεν είναι αυτή η θέση του ΣΥΡΙΖΑ. Το έχουμε πει χίλιες φορές», ανέφερε από τα βουλευτικά έδρανα ο τομεάρχης Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ Ανδρέας Ξανθός. «Η μελέτη του κ. Λύτρα κινείται σε δύο επίπεδα. Το ένα επίπεδο αφορά την αποτροπή της βαριάς νόσησης, για την οποία ο εμβολιασμός ήταν απαραίτητος. Το άλλο επίπεδο αναφέρεται στη διαχείριση του ΕΣΥ, όταν πια συμβεί η βαριά νόσηση», είπε ακολούθως ο υπουργός Υγείας και πρόσθεσε πως «αν η εμβολιαστική πολιτική είχε στηριχθεί χωρίς «ναι μεν αλλά», και αν δεν υπήρχαν και οι σκληρές υποχρεωτικότητες, δεν θα είχε φτάσει το ποσοστό των εμβολιασμένων από το 55% στο 80%». Είπε επίσης ότι αν είχε στηριχθεί η εμβολιαστική πολιτική, τότε στις ΜΕΘ θα ήταν λιγότεροι πολίτες, επειδή δεν θα είχαν νοσήσει βαριά και άρα το ΕΣΥ θα είχε τις δυνατότητες της καλύτερης δυνατής διαχείρισης.
Τέλος, ο υπουργός Υγείας κάλεσε την αντιπολίτευση να μην υποτιμάει τις προσπάθειες που έγιναν, γιατί οι κλίνες ΜΕΘ αυξήθηκαν και στις περισσότερες από αυτές, η κάλυψη ήταν πλήρης. Υπογράμμισε δε ότι μετά την πληρότητα στις ΜΕΘ, η δημιουργία συνθηκών κλινών, εκτός ΜΕΘ, όσο πιο κοντά γίνεται στο πλαίσιο των ΜΕΘ (αναπνευστήρες, μόνιτορ και γιατρός να παρακολουθεί), είναι ένας τρόπος διαχείρισης που υιοθετήθηκε από όλα τα κράτη στον κόσμο, στην πανδημική κρίση. «Προφανώς, οι παθογένειες που υπήρχαν στο σύστημα υγείας και στις ΜΕΘ, προφανώς θα επιδεινώνονταν σε μια πανδημία», είπε ο υπουργός Υγείας και κάλεσε τα κόμματα να συγκρίνουν τα στοιχεία για τη θνητότητα, στις ελληνικές ΜΕΘ και τις ΜΕΘ του εξωτερικού, που συνδέονται και με παθογένειες που προϋπήρχαν. «Όλα αυτά τα δουλεύουμε και τα διορθώνουμε», είπε ο κ. Πλεύρης και επέμεινε ότι σήμερα ο αριθμός των διασωληνωμένων είναι πολύ μικρότερος.
«Δεν σφυρίξαμε τη λήξη της πανδημίας. Πάντοτε μέτρα συνδυάζονται με την πίεση που υπάρχει στο ΕΣΥ. Σήμερα, ο πληθυσμός έχει εμβολιαστεί, υπάρχουν αντιϊκές θεραπείες, έχει δημιουργηθεί μια φυσική ανοσία, υπάρχει και αλλαγή των μεταλλάξεων», είπε ο υπουργός Υγείας.
«Ήταν πολιτική επιλογή της κυβέρνησης να αφήσει απροστάτευτο και αθωράκιστο το ΕΣΥ», είπε ο τομεάρχης Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ Ανδρέας Ξανθός και πρόσθεσε ότι η νέα επιστημονική μελέτη του κ. Λύτρα, αποδεικνύει ότι η ευθύνη για την υγειονομική τραγωδία που ζει αυτή την περίοδο η χώρα και για τους 33 χιλιάδες νεκρούς στην πατρίδα μας, από την πανδημία, έγκειται στη μειωμένη ανθεκτικότητα του δημόσιου συστήματος υγείας και δεν οφείλεται σε κάποιες αντικειμενικές συνθήκες λόγω της παγκόσμιας υγειονομικής κρίσης.
«Προφανώς δεν οφείλεται σε επιστημονική ανεπάρκεια του ανθρώπινου δυναμικού του ΕΣΥ, των γιατρών, των νοσηλευτών και όλων των άλλων επαγγελματιών υγείας», είπε ο κ. Ξανθός και κατήγγειλε: «Οφείλεται κυρίως στην πολιτική επιλογή της κυβέρνησης να αφήσει απροστάτευτο και αθωράκιστο το ΕΣΥ, να μην ενισχύσει τα τμήματα πρώτης γραμμής, τις κρίσιμες λειτουργίες του συστήματος, όπως είναι η πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας, η προνοσοκομειακή διαχείριση, τα τμήματα επειγόντων περιστατικών, οι κλινικές covid και βεβαίως οι ΜEΘ».
Εκεί εξελίχθηκε στην αιχμή των επιδημικών κυμάτων, είπε ο τομεάρχης Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ, ένα δράμα με εκατοντάδες ανθρώπους διασωληνωμένους εκτός ΜΕΘ, που, όπως απέδειξε η μελέτη, στο 98% έχασαν τη ζωή τους.
«Θεωρούμε ότι το καθοριστικό δεν είναι ούτε οι υποδομές, ούτε ο εξοπλισμός», είπε ο Ανδρέας Ξανθός και συνέχισε: «Το καθοριστικό είναι το ανθρώπινο δυναμικό, είναι η επάρκεια και η εμπειρία του ιατρονοσηλευτικού προσωπικού. Και προς αυτή την κατεύθυνση η κυβέρνηση δεν έκανε τίποτα σημαντικό στη διάρκεια της υγειονομικής κρίσης. Δεν αξιοποίησε ούτε τα πορίσματα και τα διδάγματα άλλων ευρωπαϊκών χωρών. Δεν αξιοποίησε τα πορίσματα της πρώτης φάσης της μελέτης. Άφησε πραγματικά στο έλεος και το ανθρώπινο δυναμικό του ΕΣΥ σε μια κατάσταση λειτουργικού μπλακ άουτ και πλήρους αποδιοργάνωσης των δημόσιων δομών. Θεωρούμε ότι οι πολιτικές ευθύνες του κ. Μητσοτάκη και της κυβέρνησής του είναι πολλές και εγκληματικές. Αυτό που χρειάζεται τώρα είναι μια δραστική παρέμβαση ενδυνάμωσης του ΕΣΥ σε όλα τα επίπεδα και ειδικά στις ΜΕΘ και στις κρίσιμες υπηρεσίες. Αυτό απαιτεί αλλαγή στα πολιτικά πράγματα, απαιτεί ένα προοδευτικό σχέδιο, το οποίο θα δώσει την προτεραιότητα που πρέπει στη δημόσια περίθαλψη».
Ο εισηγητής της ΝΔ Σπύρος Πνευματικός ανέφερε πως σύμφωνα με τη μελέτη, η θνητότητα, ακόμη και μέσα στις ΜΕΘ ανεβαίνει ανάλογα με τον αριθμό των νοσηλευομένων. Επισήμανε εξάλλου ότι οι εμβολιασμένοι που νόσησαν είχαν καλύτερη τύχη από τους ανεμβολίαστους. «Πρέπει να βρεθεί λύση και να είναι συναινετική. Για παράδειγμα, δεν βρίσκουμε αναισθησιολόγους. Δεν έχουν κίνητρο να πάνε να εργαστούν σε ένα πολύ απαιτητικό περιβάλλον, με πάρα πολλούς κινδύνους. Ξέρετε πόσος είναι ο μισθός νεοεισερχόμενου γιατρού στο ΕΣΥ; 1.100 ευρώ. Και στην καλύτερη περίπτωση αυτός ο άνθρωπος είναι 40 ετών. Πρέπει να δώσουμε κίνητρα», είπε ο κ. Πνευματικός. Στο κλίμα αυτό επισήμανε ότι χρειάζονται λύσεις συναινετικές, όπως για τον υγειονομικό χάρτη της χώρας και την ενίσχυση του ΕΣΥ στην περιφέρεια.
Ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Λευτέρης Αβραμάκης είπε ότι τα στοιχεία της μελέτης Λύτρα, καταδεικνύουν την κυβερνητική ανεπάρκεια στην πανδημία και αναρωτήθηκε τι έχει να δηλώσει σήμερα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, που δήλωνε από το βήμα της Βουλής, ότι δεν έχει στοιχεία που να λένε ότι οι θάνατοι εκτός ΜΕΘ είναι περισσότεροι από τους θανάτους στις ΜΕΘ.
Ο ειδικός αγορητής του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Γιώργος Φραγγίδης επισήμανε ότι με τη μελέτη, μετά την 1η Σεπτεμβρίου 2021, παρατηρείται επιδείνωση της θνητότητας και μάλιστα το ποσοστό είναι μεγαλύτερο για όσους νοσηλεύτηκαν στην επαρχία. Ο βουλευτής κατήγγειλε πως ενώ το ΕΣΥ σήκωσε το μεγαλύτερο βάρος της πανδημίας, η κυβέρνηση το αφήνει να παρακμάσει, απαξιώνοντας τις δομές και τη λειτουργία του. Οι ελλείψεις σε προσωπικό, ανέφερε, εξακολουθούν να είναι τεράστιες, στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας και στα νοσοκομεία, τα επιδόματα που δόθηκαν στο ιατρονοσηλευτικό προσωπικό δεν αρκούν, η κυβέρνηση επιμένει σε τρίμηνες παρατάσεις για το προσωπικό.
Ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ Γιώργος Λαμπρούλης είπε ότι η κατάσταση του συστήματος βρίσκεται πολύ πίσω από τις ανάγκες του λαού, επειδή όσα κόμματα κυβέρνησαν υπηρέτησαν τον καπιταλιστικό δρόμο ανάπτυξης και την ενίσχυση της ιδιωτικής επιχειρηματικής δράσης.
Η ειδική αγορήτρια της Ελληνικής Λύσης Μαρία Αθανασίου επανέλαβε ότι δεν βασίζεται σε ιατρικά δεδομένα η υποχρεωτική επίδειξη πιστοποιητικού εμβολιασμού, ότι δεν παρέχει πλέον καμία ουσιαστική χρησιμότητα η υποχρέωση των εργαζομένων σε rapid test. Aυτά, όπως τόνισε, την ώρα που τα μέτρα έχουν χαλαρώσει παντού και η δημόσια υγεία συνεχώς υποβαθμίζεται.
Η ειδική αγορήτρια του ΜέΡΑ25 Μαρία Απατζίδη έκανε λόγο για αδιέξοδη πολιτική και εμβαλωματικές πρακτικές στη διαχείριση της πανδημίας. «Η δημόσια υγεία έχει απαξιωθεί και οι πολίτες αναγκάζονται να καταφεύγουν σε ιδιώτες», είπε η βουλευτής του ΜέΡΑ25 που κατήγγειλε νεοφιλελεύθερη ιδεοληψία στην ανάγκη ιδιωτικοποίησης της υγείας.
Δείτε επίσης: Με «παλιά υλικά» δεν φτιάχνεται το νέο ΠΑΣΟΚ