Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θόδωρος Σκυλακάκης, υπογράμμισε την ανάγκη να προετοιμαστούμε κατάλληλα, σχεδιάζοντας έργα και πολιτικές με βάση επιστημονικά δεδομένα για το νέο κλίμα κατά την επίσημη παρουσίαση του έργου «Ανάπτυξης ψηφιακής Εθνικής Βάσης Κλιματικών δεδομένων και Προσομοιώσεων σε Υψηλή Υποκλιμάκωση για τις Προστατευόμενες Περιοχές της Ελλάδας», που πραγματοποιήθηκε στην Ακαδημία Αθηνών.
Ο Χρήστος Ζερεφός, διακεκριμένος καθηγητής και Γενικός Γραμματέας της Ακαδημίας Αθηνών, τόνισε ότι η αλλαγή του κλίματος έχει διαρκέσει από την εποχή της κλασικής αρχαιότητας, επιβεβαιώνοντας την ανάγκη για κλιματικά μοντέλα και στατιστικά στοιχεία για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του φαινομένου.
Σύμφωνα με τον ΥΠΕΝ, τα επιστημονικά δεδομένα που θα παραχθούν από το έργο, θα επιτρέψουν την υλοποίηση στρατηγικών σχετικά με την πολεοδομική πολιτική, την εξοικονόμηση ενέργειας, και τα έργα για την αντιμετώπιση της λειψυδρίας. «Το γεγονός ότι είμαστε σε ένα καινούριο κλίμα είναι προφανές», δήλωσε, αναφερόμενος στα πρόσφατα κλιματικά φαινόμενα που αποδεικνύουν τη νέα πραγματικότητα.
Αξιολογώντας την τρέχουσα παγκόσμια πολιτική για το κλίμα, ο κ. Σκυλακάκης επισήμανε ότι είμαστε απροετοίμαστοι για τις κλιματικές καταστροφές που αναμένονται τα επόμενα 30-40 χρόνια, σημειώνοντας ότι η ΕΕ δεν είναι δημοσιονομικά έτοιμη να ανταποκριθεί σε αυτή την κρίση.
Επισήμανε επίσης την ανάγκη προσαρμογής των ευρωπαϊκών πολιτικών στην πραγματικότητα του νέου κλίματος και δήλωσε ότι «πρέπει να προετοιμαστούμε με μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα για την κλιματική κρίση» και την ανάγκη για νέες υποδομές που θα ανταποκριθούν στις προκλήσεις που προκύπτουν.
Η Ελλάδα καλείται να αναλάβει ευθύνη για τις επόμενες γενιές, με τον υπουργό να δηλώνει ότι «πρέπει να κάνουμε το καλύτερο δυνατόν για να προετοιμαστούμε για το μέλλον».
Ο Κώστας Βαρελίδης, γενικός γραμματέας Περιβάλλοντος, αναφέρθηκε στη συνεργασία του έργου με άλλα περιβαλλοντικά μοντέλα που υλοποιεί το υπουργείο, υπογραμμίζοντας τη σημασία της συνεργασίας για την παραγωγή αξιόπιστων και χρήσιμων επιστημονικών δεδομένων.
Το έργο αποτελεί συνεργασία του Κέντρου Ερεύνης Φυσικής της Ατμοσφαίρας και Κλιματολογίας (ΚΕΦΑΚ) της Ακαδημίας Αθηνών, του Υπουργείου Περιβάλλοντος και του ΟΦΥΠΕΚΑ, με σκοπό τη συστηματική και ενημερωμένη πολιτική σχεδίαση για την προστασία του περιβάλλοντος.