Ψηφίστηκε από την Ολομέλεια της Βουλής το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, το οποίο αφορά την κύρωση του Πρωτοκόλλου για τη στρατηγική περιβαλλοντική εκτίμηση στην Σύμβαση της Οικονομικής Επιτροπής των Ηνωμένων Εθνών για την Ευρώπη. Το Πρωτόκολλο αυτό κυρώθηκε με τον ν. 2540/1997. Υπέρ της κύρωσης τάχθηκαν οι Νέα Δημοκρατία, ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Νέα Αριστερά και Πλεύση Ελευθερίας, ενώ κατά ψήφισαν το ΚΚΕ, η Ελληνική Λύση και η «Νίκη». «Παρών» δήλωσαν οι «Σπαρτιάτες».
Σχολιάζοντας το Πρωτόκολλο, ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θόδωρος Σκυλακάκης, ανέφερε ότι «στην πραγματικότητα, αφορά κυρίως τη Βόρεια Μακεδονία και την Αλβανία, οι οποίες το έχουν κυρώσει – η Τουρκία δεν το έχει κυρώσει – και υποχρεούνται να συμπεριλαμβάνουν την Ελλάδα στη διαδικασία διαβούλευσης για νέα έργα με περιβαλλοντικές επιπτώσεις. Αυτή την υποχρέωση έχει και η Ελλάδα, η οποία εφαρμόζει ευρωπαϊκή νομοθεσία, η οποία είναι η πιο προηγμένη περιβαλλοντική νομοθεσία στον πλανήτη». Σύμφωνα με τον υπουργό, είναι προς το συμφέρον της Ελλάδας να υπάρχει αμοιβαία συμμετοχή στη διαβούλευση για έργα με περιβαλλοντικό αντίκτυπο.
Κατά τη διάρκεια της συζήτησης, η αντιπολίτευση κατηγόρησε την κυβέρνηση για έλλειψη πολιτικής βούλησης στην προστασία του περιβάλλοντος και την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης. Στο επίκεντρο της κριτικής βρέθηκαν οι εξελίξεις στον Παγασητικό, οι πυρκαγιές, η λειψυδρία και οι χειρισμοί της κυβέρνησης σχετικά με τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας.
Ο υπουργός Περιβάλλοντος, Θ. Σκυλακάκης, απάντησε στην πρόεδρο της Πλεύσης Ελευθερίας, Ζωής Κωνσταντοπούλου, η οποία είχε αναφερθεί στους θανάτους ψαριών στον Παγασητικό. «Να καταλάβουμε τι έχει συμβεί. Δεν θυσιάστηκαν τα ψάρια. Πολλαπλασιάστηκαν», δήλωσε, προσθέτοντας ότι η κατάσταση προέκυψε λόγω των πλημμυρών που δημιούργησε ο Daniel, ο οποίος έριξε 8 δισ. κυβικά μέτρα νερού και πλημμύρισε περισσότερα από 100.000 στρέμματα στην Κάρλα, με αποτέλεσμα οι συνθήκες να οδηγήσουν σε υπερπληθυσμό των ψαριών.
Ο κ. Σκυλακάκης αναφέρθηκε και στην ανασυγκρότηση της Θεσσαλίας, τονίζοντας ότι η κυβέρνηση δίνει περίπου 1,5 δισ. ευρώ για στήριξη και αποκατάσταση, με 600 εκατομμύρια ευρώ ήδη εκταμιευμένα για έργα. Επισήμανε επίσης ότι θα γίνουν σημαντικά έργα ορεινής υδρονομίας, χρηματοδοτούμενα από τα «δικαιώματα ρύπων».
Όσον αφορά την παραγωγή ενέργειας από Ανανεώσιμες Πηγές, ο υπουργός τόνισε ότι έχουν προστεθεί οι υποκριτές της κλιματικής αλλαγής στους αρνητές της κλιματικής κρίσης. «Υποκριτές της κλιματικής αλλαγής είναι αυτοί που προσποιούνται ότι είναι κατά της κλιματικής κρίσης αλλά υπονομεύουν τις ΑΠΕ, το μοναδικό εργαλείο που έχουμε για να την αντιμετωπίσουμε», δήλωσε.
Επιπλέον, η κ. Κωνσταντοπούλου κατήγγειλε την εγκατάλειψη του περιβαλλοντικού κεφαλαίου και ζήτησε να απολογηθεί ο πρωθυπουργός για τις επιπτώσεις από τις πυρκαγιές. Ο πρόεδρος της ΚΟ της Νέας Αριστεράς, Αλέξης Χαρίτσης, αναφέρθηκε στην ανάγκη για ένα νέο μοντέλο πρόληψης των πυρκαγιών και αντιμετώπισης των πλημμυρών.
Ο εισηγητής της ΝΔ, Δημήτρης Μαρκόπουλος, υπογράμμισε ότι το Πρωτόκολλο είναι θετικό και θα βοηθήσει τις διαπραγματεύσεις με γειτονικές χώρες. Από την πλευρά του, ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Μιλτιάδης Ζαμπάρας, τόνισε την ανάγκη τήρησης των ευρωπαϊκών προδιαγραφών για την προστασία του περιβάλλοντος. Ο ειδικός αγορητής του ΠΑΣΟΚ, Μανώλης Χριστοδουλάκης, επισήμανε την παθητική στάση της κυβέρνησης απέναντι στην περιβαλλοντική υποβάθμιση.