Θα κάνουμε Ανάσταση με γεμάτες τις τσέπες

Του Γιάννη Χαβιανίδη

propoli
Με γεμάτες τις τσέπες θα κάνουμε Ανάσταση καθώς από χθες ξεκίνησε η καταβολή του ειδικού επιδόματος των 800 ευρώ σε περισσότερους από 800.000 δικαιούχους.

Από τη Μεγάλη Τετάρτη καταβάλλεται και η προκαταβολή των 400 ευρώ που αφορά το πρόγραμμα κατάρτισης για τους επιστημονικούς κλάδους, ενώ τα υπόλοιπα 200 ευρώ θα καταβληθούν μέχρι το τέλος του μήνα.

Παράλληλα, από τις 14 Απριλίου πιστώνεται στους τραπεζικούς λογαριασμούς των εργαζομένων και το δώρο του Πάσχα από όσες επιχειρήσεις δεν έχουν πληγεί από την υγειονομική κρίση.

Οι παραπάνω κινήσεις έρχονται ως συνέχεια της έκτακτης ενίσχυσης που δόθηκε την προηγούμενη εβδομάδα σε 113.780 εργαζόμενους στα νοσοκομεία, τα Κέντρα Υγείας, το ΕΚΑΒ, τον ΕΟΔΥ και όσους υπηρετούν στη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, ενώ από σήμερα το Μετοχικό Ταμείο Πολιτικών Υπαλλήλων καταβάλλει αναδρομικά ποσά που αφορούν μερίσματα του πρώτου τριμήνου, συνολικού ύψους 2,8 εκατομμυρίων ευρώ σε σχεδόν 4.000 νέους μερισματούχους, η αίτηση των οποίων υποβλήθηκε έως τις 31 Ιανουαρίου 2020.

Οι πασχαλινοί μποναμάδες θα συνεχιστούν αφού εντός της Μεγάλης Εβδομάδας ξεκίνησε η υποβολή αιτήσεων από τις επιχειρήσεις προς τις τράπεζες για την πληρωμή από το κράτος των τόκων των ενήμερων δανείων για τους μήνες Απρίλιο, Μάιο και Ιούνιο.

Συνεχίζονται οι προσλήψεις στην υγεία

Στο μεταξύ, με αμείωτο ρυθμό η κυβέρνηση συνεχίζει τις προσλήψεις ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, αφού μέχρι στιγμής προστέθηκαν στο δυναμικό 2789 άτομα, εκ των οποίων οι 363 αφορούν ιατρικό προσωπικό και οι 2462 νοσηλευτικό και λοιπό υγειονομικό.

Αξιοσημείωτη είναι και η αύξηση των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας. Ήδη οι ΜΕΘ έφτασαν τις 979, από 565 που ήταν προ του κορωνοϊού, καταγράφοντας αύξηση 73%.  Στο μεταξύ, έχει ξεκινήσει και η διαδικασία για τη συγκρότηση 500 Κινητών Ομάδων Πρωτοβάθμιας Φροντίδας, οι οποίες θα παρέχουν κατ’ οίκον νοσηλευτικές υπηρεσίες και θα παίρνουν δείγματα βιολογικού υλικού από πρόσωπα που πιθανό να έχουν προσβληθεί από κορονοϊό.

Τα νέα μέτρα που μπαίνουν σε εφαρμογή

Επειδή σε έκτακτες καταστάσεις απαιτούνται έκτακτες λύσεις, η κυβέρνηση βρίσκεται σε εγρήγορση για τη στήριξη όσων πλήττονται.

Στο πλαίσιο αυτό τέθηκαν σε εφαρμογή νέα μέτρα που προβλέπουν:

Έκπτωση 25% σε μελλοντικό φόρο για την άμεση καταβολή μέχρι και τις 30 Απριλίου 2020 του Φ.Π.Α. που προκύπτει από τις δηλώσεις πρώτου τριμήνου του 2020, για όσους τηρούν απλογραφικά βιβλία και του τρίτου μήνα του 2020 για όσους τηρούν διπλογραφικά βιβλία.

-Παράταση δωρεάν φαρμακευτικής περίθαλψης ανασφάλιστων, έως την 31η Μαΐου 2020.

-Προσωρινή παράταση προνοιακών παροχών που χορηγούνται λόγω αναπηρίας.

Απασχόληση ιδιωτών ιατρών σε δημόσια νοσοκομεία για την αντιμετώπιση έκτακτων αναγκών με την έκδοση δελτίου παροχής υπηρεσιών για διάρκεια έως 2 μήνες με δυνατότητα παράτασης της συνεργασίας για 2 ακόμη μήνες.

-Κατ’ οίκον, ή εξ αποστάσεως, παροχή ιατρικών υπηρεσιών των συμβεβλημένων ιατρών του ΕΟΠΥΥ και οικογενειακών ιατρών της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας προς ασθενείς με κορονοϊό με αποζημίωση 30 ευρώ ανά επίσκεψη.

Απαλλαγή γονέων από τροφεία δημοτικών βρεφικών και παιδικών σταθμών και από αντίτιμο ανταποδοτικών υπηρεσιών για το διάστημα που παραμένουν κλειστά.

-Διεκπεραίωση μέσω της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης της Δημόσιας Διοίκησης της ενημέρωσης στοιχείων των πολιτών προς τράπεζες, ώστε να μη χρειάζεται φυσική παρουσία και γραφειοκρατία.

-Μείωση διδάκτρων ιδιωτικών εκπαιδευτικών δομών για μη παρεχόμενες υπηρεσίες, όπως για παράδειγμα μετακινήσεις, ή απογευματινές δραστηριότητες.

Loading