Θα κάνουμε Χριστούγεννα σαν να είναι… Πάσχα!
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ

Θα κάνουμε Χριστούγεννα σαν να είναι… Πάσχα!

Θα κάνουμε Χριστούγεννα αλλά θα μοιάζουν με… Πάσχα. Η παραπάνω φράση είναι αντιφατική, περιγράφει όμως με ακρίβεια το πως θα γιορτάσουμε τις άγιες ημέρες των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς λόγω του δεύτερου κύματος της πανδημίας.

Οι ανακοινώσεις για την άρση του δεύτερου lockdown αναμένονται μέχρι την Παρασκευή, με το πιθανότερο σενάριο να είναι ο Κυριάκος Μητσοτάκης να απευθύνει διάγγελμα στον ελληνικό λαό.

Με τα μέχρι τώρα δεδομένα καθίσταται σαφές ότι ο τρόπος και ο χρόνος χαλάρωσης των υγειονομικών μέτρων θα εξαρτηθούν από τις εισηγήσεις των επιστημόνων. Όπως είναι ορατό δια γυμνού οφθαλμού ότι όλες οι ενδείξεις συνηγορούν πως τα σχολεία θα ανοίξουν το…2021. Στην περίπτωση, όμως, που οι ειδικοί ανάψουν το πράσινο φως προκειμένου οι μαθητές να μπουν στην τάξη πριν τα Χριστούγεννα, τότε αυτό θα γίνει από τις 14 Δεκεμβρίου και σε καμία περίπτωση από την επόμενη Δευτέρα.

Πέτσας: “Οι ημερομηνίες δεν βοηθούν”

Εμμέσως το παραδέχθηκε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, δηλώνοντας πως “είναι ξεκάθαρο ότι οι ημερομηνίες δεν βοηθούν”.

Σε εθνικό επίπεδο η κατάσταση με την πανδημία δείχνει κάποια σημάδια βελτίωσης λόγω των μέτρων που αποδίδουν, αν και με πιο αργούς ρυθμούς από τους αναμενόμενους.  

Πέρα από την ελαφριά μείωση των κρουσμάτων, ελαφρά μείωση παρατηρείται και στους διασωληνωμένους στις ΜΕΘ, εξέλιξη που αφήνει χαραμάδα αισιοδοξίας ότι θα μειωθεί και η πίεση στο ΕΣΥ, ιδίως στη Βόρεια Ελλάδα.   

Ανομοιογενές το επιδημιολογικό φορτίο στη χώρα

Εκείνο που έχει τη δική του σημασία είναι πως το επιδημιολογικό φορτίο δεν είναι ίδιο σε όλη τη χώρα, παρουσιάζοντας διαφοροποιήσεις από περιοχή σε περιοχή. Οι πιο επιβαρυμένες είναι η Πέλλα, η Δράμα,  τα Γρεβενά, η Θεσσαλονίκη, η Πιερία, η Φλώρινα, η Ημαθία, η Λάρισα, το Κιλκίς, η Ξάνθη, η Χαλκιδική, η Μαγνησία, η Καρδίτσα, η Καβάλα, τα Τρίκαλα, ο Έβρος, οι Σέρρες και η Ροδόπη. Ειδικότερα στην περιοχή της Πιερίας το επιδημιολογικό φορτίο αντί να είναι σταθερό ή να μειώνεται αυξάνεται τα τελευταία 24ωρα, γεγονός που συνηγορεί ότι η πιστή τήρηση των μέτρων είναι επιβεβλημένη και αναγκαία.

Loading

Play