Θάνος Πλεύρης για την αύξηση των κρουσμάτων: «Μέτρα μπορεί να υπάρξουν, αλλά δεν θα είναι οριζόντια»

Ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης αναφέρθηκε στην έξαρση των κρουσμάτων και το ενδεχόμενο νέων μέτρων

Άρση των μέτρων

«Είμαστε η τελευταία χώρα της Ευρώπης που ήραμε τα μέτρα», επισημαίνοντας ότι η άρση των μέτρων έχουν κάνει όλες οι ευρωπαϊκές χώρες, ακόμα και αυτές που δεν έχουν καμία εξάρτηση για τον τουρισμό.» ανέφερε αρχικά στην ΕΡΤ.

Όπως είπε η πανδημία λειτουργεί πάντοτε με κύματα: «Παρακολουθούμε την πορεία του κάθε κύματος. Όπου υπήρχε κύμα στους θερινούς μήνες, κατά βάση ήταν πιο ήπιο, αλλά δεν είχε βαριές νοσηλείες».

Σχετικά με τους σκληρούς δείκτες της πανδημίας: «βρισκόμαστε σε διψήφιο αριθμό διασωληνωμένων εδώ σχεδόν και ένα χρόνο. Επομένως, το ΕΣΥ δεν πιέζεται από τον κορωνοϊό και ούτε αναμένει ότι θα έχει τους θερινούς μήνες αύξηση στις νοσηλείες».

Όπως τόνισε, «αυτή την στιγμή δεν υπάρχει κανένας λόγος να επανέλθουν μέτρα διότι μας απασχολούν τα κρούσματα σε συνδυασμό με την πίεση στο ΕΣΥ».

«Η σύσταση είναι όταν βρισκόμαστε σε χώρους με έντονο συγχρωτισμό πρέπει να φοράμε μάσκα και να λαμβάνουμε μέτρα προστασίας».

«Έχουμε μπει στη φάση συνύπαρξης με τον κορωνοϊό» τόνισε ο υπουργός ξεκαθαρίζοντας ότι οι μεταλλάξεις Όμικρον δεν έχουν την ίδια πίεση για το Εθνικό Σύστημα Υγείας όπως η Δέλτα.

«Μέτρα μπορεί να υπάρξουν, αλλά δεν θα είναι οριζόντια, όπως είχαμε στην πρώτη φάση της πανδημίας».

«Θέλω να πιστεύω ότι η πορεία που θα έχει η πανδημία θα είναι τέτοια που ναι μεν θα πιέσει, αλλά δε θα χρειαστεί να πάμε σε κάτι που θα παραπέμπει στους περιορισμούς που είχαμε».

Σχετικά με την τέταρτη δόση είπε πως είναι βέβαιο ότι θα χρειαστεί ενισχυτική δόση, αλλά δεν είναι γνωστό αν αυτό θα αφορά το σύνολο του πληθυσμού σημειώνοντας πως «θα θέλαμε να πάμε σε λογική εποχικού εμβολίου».

Δείτε επίσης: Μαγιορκίνης: «Βρισκόμαστε σε περίοδο επιφυλακής λόγω της έξαρσης των κρουσμάτων»