(ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ EUROKINISSI)

Θεοχάρης: «Δεν έχω ακούσει κάτι για το έκτακτο επίδομα Πάσχα»

Ο υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Χάρης Θεοχάρης μίλησε στον RealFm 97,8 και αναφέρθηκε στην υποβολή των φορολογικών δηλώσεων μέχρι το τέλος Μαρτίου, κάτι που όπως είπε είναι στόχος της κυβέρνησης.

Ο κ. Θεοχάρης αναφέρθηκε και στις προσυμπληρωμένες φορολογικές δηλώσεις αναφέροντας ότι «πρόκειται για ένα σημαντικό μέτρο. Είναι ένα ζήτημα που εδώ και μια 10ετία έχουμε στα χέρια μας. Έχουμε φτάσει σε ένα κομβικό σημείο ώστε σε κάποιες κατηγορίες φορολογουμένων, όπως οι μισθωτοί και συνταξιούχοι που δεν έχουν άλλα εισοδήματα, η προσυμπλήρωση να απλοποιεί τις διαδικασίες και να μην χρειάζεται να ταλαιπωρούνται. Αυτόματα η ΑΑΔΕ τις υποβάλλει και απλοποιεί και τη διαδικασία και τη δουλειά των λογιστών».

propoli

Σε ερώτηση για το εάν θα δοθεί έκτακτο επίδομα το Πάσχα σε ευάλωτους και χαμηλοσυνταξιούχους, ο κ. Θεοχάρης απάντησε ότι «οι καλύτερες διαδικασίες στήριξης των εισοδημάτων είναι αυτές που έχουν πιο μόνιμο χαρακτήρα. Και ήδη έχει αρχίσει η διαβούλευση και η συζήτηση με όλους τους αρμόδιους φορείς για την αύξηση του κατώτατου μισθού που συμπαρασύρει και μια σειρά αυξήσεων συνολικότερα.

Δεν είναι κάτι που εγώ έχω ακούσει το έκτακτο επίδομα το Πάσχα να συζητιέται καν. Σε κάθε περίπτωση βρισκόμαστε σε ένα σημείο που δεν έχουν ανακοινωθεί ούτε τα αποτελέσματα του πρώτου μήνα του προϋπολογισμού. Οι υποχρεώσεις αυτής της χρονιάς είναι δημοσιονομικής προσαρμογής. Πρέπει να είμαστε προσεκτικοί για να δούμε εάν υπάρχουν περιθώρια και σε κάθε περίπτωση η κυβέρνηση έχει αποδείξει ότι τα αξιοποιεί όταν υπάρχουν τα περιθώρια αλλά ακόμα δεν έχουμε καν τα στοιχεία του Ιανουαρίου. Νομίζω ότι κινούμαστε στο πλαίσιο του προϋπολογισμού και ελάχιστα καλύτερα όχι κάτι όμως που δημιουργεί προσδοκίες για πολύ μεγάλες υπερβάσεις».

Αναφορικά με τον κατώτατο μισθό ο υφυπουργός τόνισε ότι «υπάρχει μια κριτική γιατί η κυβέρνηση ασχολείται με αυτό το θέμα και δεν το αφήνει σε συλλογικές διαπραγματεύσεις. Ο κατώτατος μισθός μας επηρεάζει πρώτον στο επίπεδο στήριξης του οικογενειακού εισοδήματος. Το δεύτερο είναι ότι επηρεάζει δημοσιονομικά, καθώς επηρεάζει μια σειρά από επιδόματα. Είναι 29 επιδόματα που επηρεάζονται από το ύψος του κατώτατου μισθού

Το τρίτο είναι ότι επηρεάζονται τα κόστη των επιχειρήσεων, αυξάνονται τα κόστη τους και τέλος επηρεάζει και την ανεργία. Επιχειρήσεις που μπορεί να μην αντέχουν τις αυξήσεις ενδέχεται  να απολύσουν κάποιους. Γι’ αυτό δεν μπορούμε να πούμε τώρα για το τελικό νούμερο της αύξησης του κατώτατου μισθού. Η κυβέρνηση πρέπει να πάρει τις προτάσεις όλων των εταίρων. Το ελάχιστο επίπεδο θα μπορούσε να είναι από τα 780 ευρώ στα 800».

Δείτε επίσης: Από 1η Απριλίου η αύξηση – Πάνω από 800 ευρώ ο κατώτατος μισθός

Loading