Θεοδωρικάκος για συνάντηση με Ντεμερτζίεφ: «Η συνάντησή μας εκπέμπει ένα ισχυρό μήνυμα ενίσχυσης της συνεργασίας μας»

Ξεκάθαρα υπέρ της ένταξης της Βουλγαρίας στη Ζώνη Σέγκεν η Ελλάδα

Με τον Βούλγαρο ομόλογό του Ιβάν Ντεμερτζίεφ συναντήθηκε σήμερα ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Τάκης Θεοδωρικάκος στην Αλεξανδρούπολη. Οι δύο πολιτικοί είχαν ως κύριο θέμα συζήτησης την ενίσχυση της συνεργασίας των δύο χωρών στη φύλαξη των συνόρων για να αντιμετωπιστεί η παράνομη μετανάστευση αλλά και την πλήρη ένταξη της χώρας στη ζώνη Σέγκεν.

«Η συνάντησή μας εκπέμπει ένα ισχυρό μήνυμα ενίσχυσης της συνεργασίας μας και συντονισμού των προσπαθειών μας προκειμένου να προασπίσουμε το Διεθνές Δίκαιο, να προασπίσουμε τα σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, να προασπίσουμε την ανθρώπινη ζωή», δήλωσε ο κ. Θεοδωρικάκος συμπληρώνοντας ότι «μέσα απ’ όλα τα τελευταία γεγονότα αποδεικνύεται ξεκάθαρα ότι ο Έβρος δεν είναι απλώς ένα γεωγραφικό σύνορο αλλά είναι και το σύνορο μεταξύ του σεβασμού της ανθρώπινης ζωής από εδώ και της εργαλειοποίησης δυστυχισμένων ανθρώπων από την άλλη πλευρά. Είναι ένα σύνορο ανάμεσα στην εφαρμογή του Διεθνούς Δικαίου και ανάμεσα στην καταπάτηση του Διεθνούς Δικαίου από την άλλη πλευρά».

Όπως είπε το θέμα της παράνομης μετανάστευσης είναι μια πολύ σημαντική κοινή πρόσκληση «καθώς Ελλάδα και Βουλγαρία έχουμε τα σύνορά μας με την Τουρκία τα οποία είναι σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Τουρκία (…) και δυστυχώς όλο το τελευταίο διάστημα παρατηρούμε μία οργανωμένη επιχείρηση εργαλειοποίησης δυστυχισμένων ανθρώπων, των παράνομων μεταναστών, η οποία εξελίσσεται και στα σύνορα της Ελλάδας με την Τουρκία και στα σύνορα της Βουλγαρίας με την Τουρκία».

Ο κ. Θεοδωρικάκος επανέλαβε την αποφασιστικότητα και την αποτελεσματικότητα με την οποία η Ελλάδα συνεχίζει να ενισχύει τη φύλαξη των συνόρων της. «Με όλους τους δυνατούς τρόπους, προχωράμε στην κατασκευή του φράχτη κατά μήκος όλου του ποταμού Έβρου, αυξάνουμε τα ηλεκτρονικά μέσα επιτήρησης, συνεργαζόμαστε με τους Ευρωπαίους εταίρους μας, συνεργαζόμαστε με τους γείτονές μας πάντοτε με σεβασμό στις αρχές του Διεθνούς Δικαίου για να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα και πάνω απ’ όλα οι Έλληνες ενωμένοι θ’ αντιμετωπίσουμε αυτή την πρόκληση όπως το έχουμε κάνει για μεγάλο χρονικό διάστημα με πολύ αποτελεσματικό τρόπο με τη στήριξη και τη συνεργασία και των Βουλγάρων φίλων μας».

Για την ένταξη της γειτονικής χώρας στη Ζώνη Σέγκεν είπε ότι «η Ελλάδα υποστηρίζει απολύτως το αίτημα της γειτονικής χώρας, θεωρούμε ότι είναι απολύτως έτοιμη να ενταχθεί στη ζώνη Σέγκεν», κάνοντας σαφές το ότι για το συγκεκριμένο θέμα «η θέση μας θα είναι σαφής και ξεκάθαρη υπέρ της ένταξης της Βουλγαρίας στη ζώνη Σέγκεν».

Ο Βούλγαρος υπουργός από την πλευρά του τόνισε ότι οι δύο χώρες πρέπει να δείχνουν πνεύμα συνεργασίας στο θέμα της παράνομης μετανάστευσης με δεδομένο ότι εκτός από τα δικά τους σύνορα, φυλάνε και τα σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώ συμπλήρωσε ότι αυτό το θέμα δε μπορεί να έχει θετική κατάληξη αν δεν συνεργαστούν οι δύο χώρες.

Η Βουλγαρία όπως είπε είναι πρόθυμη να συνεργαστεί πολύ στενά με την Ελλάδα αναλαμβάνοντας τον ρόλο του μεσάζοντα στο θέμα με την Τουρκία. Παράλληλα δήλωσε χαρούμενος για το γεγονός ότι η Ελλάδα έχει πάρει ξεκάθαρη θέση υπέρ της ένταξης της Βουλγαρίας στη Ζώνη Σέγκεν.

Σημειώνεται ότι μετά το πέρας της συνάντησης στην Αλεξανδρούπολη οι δύο υπουργοί μεταβαίνουν στον φράχτη, ο οποίος όπως αναφέρθηκε κατά τη συνάντηση μέσω της συνεργασίας των δύο χωρών θα είναι κοινή υπόθεση.

Δείτε επίσης: Θεοδωρικάκος: Απροσπέλαστα τα σύνορά μας – Σε πλήρη ετοιμότητα η ΕΛ.ΑΣ στον Έβρο