Θεόδωρος Καράογλου στην Politic: «Κοστολογημένο και υλοποιήσιμο το πρόγραμμα του Κ. Μητσοτάκη – Του Α. Τσίπρα δε βγαίνει»

Θεόδωρος Καράογλου στην Politic: «Κοστολογημένο και υλοποιήσιμο το πρόγραμμα του Κ. Μητσοτάκη – Του Α. Τσίπρα δε βγαίνει»

Ο Βουλευτής Β’ Θεσσαλονίκης της Νέας Δημοκρατίας, Θεόδωρος Καράογλου, μιλά στην Politic.gr και την Έλενα Ιατρίδου για τις μεγάλες προκλήσεις που καλείται να αντιμετωπίσει σήμερα η χώρα μας, ενώ σχολιάζει και την παρουσία των πολιτικών αρχηγών στη 86η ΔΕΘ. «Ο Κ. Μητσοτάκης ανακοίνωσε ένα συνεκτικό, δομημένο, ολιστικό πρόγραμμα για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης. Ένα πρόγραμμα υλοποιήσιμο, κοστολογημένο, με χρήματα τα οποία υπάρχουν στον προϋπολογισμό, γιατί για πρώτη φορά, τα έσοδα του κράτους πάνε πάρα πολύ καλά. Έχουμε μια υπεραπόδοση εσόδων. Είμαι 19 χρόνια βουλευτής και είναι πρώτη φορά που υπάρχουν έσοδα παραπάνω από αυτά που έχουμε προϋπολογίσει, συνήθως έχουμε υστέρηση», υπογραμμίζει.

Κάμερα / Επεξεργασία Βίντεο: Βασίλης Δημόκας

Διαβάστε ολόκληρη τη συνέντευξη του κ. Καράογλου στην politic.gr:

Θα ήθελα να ξεκινήσω με την ανάρτηση που κάνατε σχετικά με την περιπέτεια υγείας σας. Τι σας ώθησε να το κοινοποιήσετε ; Ποιο το μήνυμα που θέλετε να επικοινωνήσετε;

Εμείς που υπηρετούμε τα κοινά και είμαστε στο δημόσιο βίο οφείλουμε να είμαστε έντιμοι και διάφανοι απέναντι στους συμπατριώτες μας. Διαγνώστηκα στις 23 Αυγούστου με καρκίνο του δεξιού μαστού, ο γιατρός μου είπε ότι πρέπει να χειρουργηθώ αλλά λόγω του επικείμενου γάμου του γιου μου που παντρεύτηκε στις 9/9, το αναβάλαμε και κάναμε το χειρουργείο στις 14/9. Την ημερομηνία τη διαλέξαμε συνειδητά γιατί είναι η μέρα της μεγάλης γιορτής του Σταυρού. Έπρεπε να στείλουμε το μήνυμα ότι κανείς δεν είναι άτρωτος, ειδικά εμείς οι άντρες έχουμε την αίσθηση ότι είμαστε δυνατοί, και εγώ είχα την ίδια εικόνα για μένα γιατί στο παρελθόν ποτέ δεν αρρώστησα σοβαρά. Το δεύτερο μήνυμα που ήθελα να περάσω είναι ότι και οι άνδρες παθαίνουν καρκίνο του μαστού, βέβαια είναι σπάνιο… Σε κάθε 100 περιπτώσεις του καρκίνου του μαστού, 99 είναι γυναίκες και ένας είναι άνδρας. Τρίτο μήνυμα είναι ότι η πρόληψη σώζει ζωές. Να είναι καλά η γυναίκα μου, ο φύλακας άγγελός μου, η οποία παρατήρησε την αντιστροφή της δεξιάς μου θηλής προς τα μέσα και με αφορμή αυτό ξεκίνησα να το ψάχνω και αποδείχτηκε ότι είναι καρκίνος. Όφειλα απέναντι στους συμπατριώτες μου που όλα αυτά τα χρόνια που ασχολούμαι με τα κοινά τους κοιτάω στα μάτια και μεταξύ μας έχουμε μια έντιμη σχέση, και σε αυτό ζήτημα να είμαι ξεκάθαρος.

Είμαστε ακόμη στον απόηχο των ομιλιών που πραγματοποιήθηκαν στο πλαίσιο της 86ης ΔΕΘ. Πως κρίνετε το κυβερνητικό πρόγραμμα του Κ. Μητσοτάκη και πως τις θέσεις της αντιπολίτευσης;

Ο ομιλία του Κ. Μητσοτάκη ήταν πολύ τεκμηριωμένη και βασιζόταν σε ρεαλισμό, γιατί είναι στο χαρακτήρα του Μητσοτάκη να μιλάει με αυθεντικότητα και αλήθειες. Όταν είσαι πρωθυπουργός, αυτά τα οποία ανακοινώνεις και τάζεις, ο πολίτης περιμένει να τα δει αύριο, γιατί κυβερνάς τον τόπο. Εκ των πραγμάτων ο Μητσοτάκης δε μπορούσε να τάξει λαγούς με πετραχήλια γιατί ο πολίτης θα περίμενε να τα δει αύριο. Ανακοίνωσε ένα συνεκτικό, δομημένο, ολιστικό πρόγραμμα για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης. Ενα πρόγραμμα υλοποιήσιμο, κοστολογημένο, με χρήματα τα οποία υπάρχουν στον προϋπολογισμό γιατί για πρώτη φορά, τα έσοδα του κράτους πάνε πάρα πολύ καλά. Έχουμε μια υπεραπόδοση εσόδων. Είμαι 19 χρόνια βουλευτής και είναι πρωτη φορά που υπάρχουν έσοδα παραπάνω από αυτά που έχουμε προϋπολογίσει, συνήθως έχουμε υστέρηση.

Χάρη στην πολύ καλή πορεία του τουρισμού, έχουμε πολλά χρήματα που έχουν έρθει από έξω για αυτό είχαμε και αυτή την υπεραπόδοση των εσόδων. Αυτά τα χρήματα ο Κυριάκος Μητσοτάκης τα δίνει στους πολίτες και εκτιμώ ότι θα υπάρχει και άλλος δημοσιονομικός χώρος να δοθούν και άλλες παροχές.

Ο ΣΥΡΙΖΑ και ο κ. Τσίπρας αυτή τη φορά το παρακάνανε με τις υποσχέσεις. Θυμάμαι που το 2014 ο κ. Τσίπρας ανακοίνωσε ένα μαξιμαλιστικό πρόγραμμα στη Θεσσαλονίκη, σύμφωνα με το οποίο θα έδινε τα πάντα στους πάντες. Το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους εκτιμούσε ότι το κόστος του προγράμματος ήταν στα 13,5 δις, τα οποία λέγαμε ότι δεν υπάρχουν. Όταν κέρδισε τις εκλογές το 2015, όχι μόνο δεν είδαν οι πολίτες αυτά που είχε υποσχεθεί αλλά φτάσαμε οριακά πριν την καταστροφή, πριν την αποπομπή μας από τη ΕΕ. Ο κ. Τσίπρας θα έπρεπε να ξέρει ότι το δις εξαμαρτείν ουκ ανδρός σοφού… Φέτος ανακοίνωσε ένα πρόγραμμα, το οποίο ο ίδιος είπε ότι ήταν ύψους 5,6 δις, είναι μεγάλο ψέμμα αυτό, γιατί το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους λέει ότι είναι 23,5 δις, δηλαδή τέσσερις φορές παραπάνω από αυτά που είπε ο κ. Τσίπρας. Αυτό το πρόγραμμα δε βγαίνει.

Ωστόσο, από τις εξαγγελίες της ΔΕΘ υπάρχουν γκρίνιες ότι δεν ακούστηκαν ουσιαστικά μέτρα για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις όπως και μέτρα για την αύξηση της αγροτικής και κτηνοτροφικής παραγωγής, ώστε η χώρα μας να αντιμετωπίσει καλύτερα την επερχόμενη επισιτιστική κρίση...

Για τους κτηνοτρόφους ανακοινώθηκε από τον πρωθυπουργό ότι θα υπάρχει ένα πρόγραμμα 89 εκατ. ευρώ που θα δοθεί με τη μορφή επιδότησης ανά αριθμό ζωικού κεφαλαίου. Άρα είναι ένα θέμα το οποίο θα εξειδικευτεί από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και να ανακοινωθεί εντός των ημερών.
Το ίδιο ισχύει και για τους αγρότες με ένα μικρότερο πρόγραμμα 60 εκατ., το οποίο επίσης θα δοθεί με τη μορφή της επιδότησης για να μπορέσουν οι Έλληνες αγρότες να πάρουν μια ανάσα. Σε σχέση τώρα, με τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις τα μέτρα τα οποία έχουν ανακοινωθεί καλύπτουν και ένα μεγάλο κομμάτι από αυτές. Για τις επιχειρήσεις που έχουν αυξημένο κόστος παραγωγής, υπάρχει η δυνατότητα να εκπίπτουν οι δαπάνες από τα φορολογικά τους έσοδα. Είναι διαφορετικές δηλαδή οι ανάγκες, του νοικοκυριού από αυτές της επιχείρησης. Επομένως, νομίζω πως γίνεται η προσπάθεια να αντιμετωπιστούν τέτοια προβλήματα.
Σε κάθε περίπτωση, αυτό που θέλω να ξέρουν οι πολίτες είναι πως εμείς είμαστε έντιμοι και ξεκάθαροι. Δε λέμε πως μπορούμε να λύσουμε το πρόβλημα. Καμία χώρα μόνη της δε μπορεί να λύσει το πρόβλημα της ενεργειακής κρίσης ή της ακρίβειας που έχει προκύψει. Είναι σημαντικό, όμως, να γνωρίζουμε πως σε κάθε περίπτωση που δημιουργείται δημοσιονομικός χώρος, δηλαδή που υπάρχουν οι οικονομικοί πόροι, αυτοί θα στρέφονται υπέρ της κοινωνίας, υπέρ των νοικοκυριών αλλά και υπέρ των επιχειρήσεων.

Μιας που το αναφέρατε ότι καμία χώρα δε μπορεί να δράσει αυτόνομα… Κάνουμε λόγο συνεχώς πως η αύξηση του κόστους ενέργειας και των πρώτων υλών είναι εξωγενείς. Οι τελικές τιμές, όμως, της κάθε χώρας δε διαμορφώνονται και από τις πολιτικές των κυβερνήσεων; Θα μπορούσαμε να οριοθετήσουμε καλύτερα τη δυσθεώρητη ακρίβεια σε εθνικό επίπεδο;

Διαμορφώνονται με την έννοια των έμμεσων φόρων, δηλαδή του ειδικού φόρου κατανάλωσης και υπάρχουν κάποιες χώρες που έχουν μειώσει τον ειδικό φόρο κατανάλωσης προκειμένου να είναι πιο οικονομικά τα καύσιμα ή το φυσικό αέριο και το ρεύμα για τους πολίτες. Το σενάριο αυτό είναι πάντα στο τραπέζι, όμως, το κάθε κράτος όπως και το κάθε νοικοκυριό έχει έσοδα και δαπάνες. Οι έμμεσοι φόροι θεωρούνται άδικοι φόροι γιατί είναι ίδιοι για όλους τους πολίτες, οι οποίοι όμως αποφέρουν πάρα πολλά έσοδα στον προϋπολογισμό. Επομένως, όσοι προτείνουν αυτή τη λύση, θα πρέπει να απαντήσουν πως θα καλυφθεί το κενό του προϋπολογισμού. Δηλαδή πως θα καλύψουμε τους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων, τις συντάξεις και τη λειτουργία του κράτους. Ο ένας τρόπος είναι η αύξηση της άμεσης φορολογίας και ο δεύτερος τρόπος είναι με δανεισμό, κάτι που θέλουμε να αποφύγουμε διότι βλέπουμε πως ο υπερβολικός δανεισμός μας οδήγησε στα τρία μνημόνια.
Οπότε, αυτό που εμείς θέλουμε είναι να κρατήσουμε σταθερούς τους ειδικούς φόρους, αυτό βοηθάει τον προϋπολογισμό γιατί τα έσοδα είναι αρκετά και μαζί με τον τουρισμό αποτελούν τις βασικές πηγές της υπεραπόδοσης των εσόδων. Και με τα χρήματα που περισσεύουν από τον προϋπολογισμό να κάνουμε στοχευμένες δράσεις και να τα επιστρέφουμε στην κοινωνία ανταποδοτικά, αλλά με βάση κάποια κριτήρια. Έχουμε βάλει ως κριτήριο το πόσο του οικογενειακού εισοδήματος να κυμαίνεται έως 35.000 ευρώ, που στην ουσία καλύπτεται το 85% του ελληνικού λαού.

Όσον αφορά τους λογαριασμούς ρεύματος η κυβέρνηση ανακοίνωσε κλιμακωτή επιδότηση στα νοικοκυριά. Μάλιστα όσο περισσότερο μειώσουμε την κατανάλωση ρεύματος  σε σχέση με την ίδια περίοδο πέρσι, τόσο μεγαλύτερη επιδότηση θα λάβουμε. Με αυτόν τον τρόπο η κυβέρνηση δεν αποτίναξε την ευθύνη να ελέγξει τη χρηματιστηριακή αξία του ρεύματος και τα κέρδη των παρόχων;

Προφανώς, κατανοώ το πρόβλημα και ειδικά στις πολύτεκνες οικογένειες. Αυτό είναι ένα κίνητρο που δεν έχει γίνει μόνο στην Ελλάδα, αλλά και σε άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την μείωση της κατανάλωσης έτσι ώστε να μην αντιμετωπίσουμε πρόβλημα με την ηλεκτρική ενέργεια. Η ηλεκτρική ενέργεια έχει ως κύρια πηγή τροφοδοσίας το λιγνίτη, το φυσικό αέριο, το πετρέλαιο ή την πυρηνική ενέργεια.

Στην Ελλάδα, ευτυχώς έχουμε λιγνίτη, έχουμε και πετρέλαιο – εισάγουμε από τις Αραβικές χώρες-, και η εξάρτησή μας από το φυσικό αέριο της Ρωσίας ήταν σε έναν πολύ μικρό ποσοστό της τάξης του 20% γιατί εμείς παίρναμε πετρέλαιο και από το Αζερμπαϊτζάν, όπου δεν έχει διακοπεί η τροφοδοσία και από την Αλγερία και από την Αίγυπτο και από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και αντικαταστήσαμε το φυσικό αέριο που θα μας λείψει από τη Ρωσία με υγροποιημένο φυσικό αέριο που έρχεται με τάνκερ από την Αμερική. Επομένως από θέμα επάρκειας είμαστε καλυμμένοι.

Φέτος, περίπου 84.000 παιδιά μένουν εκτός του προγράμματος των voucher ΕΣΠΑ για Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών. Πέρσι ήταν 83.000 και πρόπερσι 65.000. Τα περισσότερα πληρούν όλα τα κριτήρια και έχουν πλήρη φάκελο δικαιολογητικών. Τίθεται θέμα προτεραιοτήτων της κυβέρνησης;

Έχει βγει μια ανακοίνωση από το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Πρόνοιας, την οποία υπογράφει η κ. Δόμνα Μιχαηλίδου και εξηγεί ότι τα νούμερα είναι εντελώς διαφορετικά. Πρέπει να γίνει σαφές ότι τα χρήματα του προϋπολογισμού είναι δεδομένα. Όταν τα έσοδα είναι σε καλό επίπεδο, τότε υπάρχει ένα πλεόνασμα το οποίο η κυβέρνηση το επιστρέφει στην κοινωνία με τη μορφή της επιδότησης της ενέργειας, της θέρμανσης, της μεταφοράς.
Δυστυχώς όμως, λόγω του ότι ο προϋπολογισμός είναι συγκεκριμένος και το ίδιο και οι δαπάνες, όταν στρέφεις ό,τι περίσσευμα υπάρχει σε συγκεκριμένες πηγές ακρίβειας, τότε εκ των πραγμάτων δεν υπάρχουν περιθώρια για αύξηση των προϋπολογισμών άλλων προγραμμάτων.
Ο κ. Σταϊκούρας έχει πει πολλές φορές ότι όταν στοχεύουμε να βοηθήσουμε τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις για το ρεύμα, τη μεταφορά ή τη θέρμανση, τότε εκ των πραγμάτων δε θα έχουμε τη δυνατότητα να ενισχύσουμε άλλους τομείς του κοινωνικού κράτους.

Ο πρώην πρόεδρος της Γαλλίας  François Hollande είπε από την επίσκεψή του στη Θεσσαλονίκη, πως εάν απλώς παγώσει ο πόλεμος στην Ουκρανία και δεν ηττηθεί η Ρωσία υπάρχει κίνδυνος να ανοίξει η όρεξη και άλλων χωρών. Πόσο επικίνδυνη χαρακτηρίζετε τη στάση της Τουρκίας;                                  

Έχουμε έναν κακό γείτονα, ο οποίος ξέρει ότι σε αυτήν τη φάση δε μπορεί να τολμήσει κάποιο επεισόδιο στο πεδίο σε βάρος της Ελλάδος γιατί οι στρατιωτικές αναλογίες ειδικά σε ό,τι αφορά την πολεμική αεροπορία είναι σαφέστατα υπέρ της Ελλάδος κάτι που σημαίνει ότι η απάντηση που θα πάρει θα είναι συντριπτική.
Ο κ. Ερντογάν αρκείται σε φραστικά πυροτεχνήματα τα οποία απευθύνονται στο εσωτερικό. Ο κ. Ερντογάν βλέπει στις δημοσκοπήσεις ότι στις εκλογές που θα γίνουν την άνοιξη του 2023 θα έχει σοβαρό πρόβλημα εκλογής. Για αυτό λοιπόν έχει άγχος και ανασφάλεια, επειδή όταν στην Τουρκία χάνει κάποιος τις εκλογές, συνήθως καταλήγει στις φυλακές ή στην αγχόνη. Ο Τούρκος πρόεδρος δε μπορεί να επικαλεστεί τις επιτυχίες του στο εσωτερικό γιατί τα τελευταία δύο χρόνια η πορεία της οικονομίας δημιουργεί τεράστια προβλήματα. Ο κ. Ερντογάν λοιπόν, προσπαθεί να δημιουργήσει εντάσεις, ωστόσο εμείς σαν Ελλάδα που είμαστε μια πανίσχυρη οικονομικά και στρατιωτικά υπερδύναμη στη νοτιοανατολική Ευρώπη, και πιο ισχυροί από την Τουρκία, είμαστε πιο ψύχραιμοι και απαντάμε με χαμηλότερους τόνους.

Δυστυχώς, στην Ελλάδα οι πολιτικές δυνάμεις της χώρας δε συστρατεύονται σε μια κοινή εξωτερική γραμμή. Δε μπορώ να διανοηθώ ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν ψήφισε τη συμφωνία αμυντικής στήριξης Ελλάδος – Γαλλίας ή τη συμφωνία με τις ΗΠΑ. Θωρώ ότι αυτές είναι οι καλύτερες συμφωνίες που έχουν γίνει ποτέ στο ελληνικό κράτος.

Σε ό,τι έχει να κάνει με την Πανεπιστημιακή αστυνομία, πιστεύετε ότι οι κινητοποιήσεις των φοιτητών θα αποτρέψουν την παρουσία της στους χώρους των Πανεπιστημίων;

Το ΑΠΘ έχει γύρω στους 80.000 φοιτητές. Αυτοί που διαδηλώνουν καθημερινά είναι 80-100 άτομα και όταν γίνονται μεγάλες κινητοποιήσεις φτάνουν τους 500 ή τους 1.000, κάτι που σημαίνει ότι η πλειοψηφία των φοιτητών του ΑΠΘ και όχι μόνο, έχει αποδεχθεί τη λογική της κυβέρνησης που είναι να υπάρχει ηρεμία και ασφάλεια στους χώρους των Πανεπιστημίων. Για εμάς είναι μονόδρομος και δε μπορούμε να κάνουμε πίσω. Είχαμε δεσμευθεί προεκλογικά ότι θα φέρουμε ασφάλεια στους χώρους των πανεπιστημίων. Η πανεπιστημιακή αστυνομία ήρθε για να μείνει και θα μείνει.

Η εκλογική περιφέρεια β’ Θεσσαλονίκης περιλαμβάνει πολλούς δήμους που ο καθένας έχει τα δικά του προβλήματα και ανάγκες. Είστε ευχαριστημένος από το έργο που έχει γίνει ιδιαίτερα στη δυτική πλευρά της πόλης;

Εχθρός του καλού είναι πάντα το καλύτερο. Προφανώς σίγουρα θα μπορούσαν να γίνουν πολλά περισσότερα και πολύ καλύτερα πράγματα στη Θεσσαλονίκη. Αν λάβουμε όμως υπόψιν ότι αυτά τα 3,5 χρόνια τα έχουμε δει όλα, την πανδημία, την προσπάθεια χιλιάδων λαθρομεταναστών να περασουν παράνομα τα σύνορα της χώρας μας, την ελληνοτουρκική κρίση, την ενεργειακή κρίση και τον πόλεμο στην Ευρώπη, καταλαβαίνουμε ότι δεν είχαμε μεγάλη ευελιξία. Παρόλο αυτά, έχουν γίνει πολλά πράγματα… Προφανώς θα μπορούσαν να γίνουν περισσότερα.

Στα 30 έργα που αλλάζουν τη Θεσσαλονίκη και παρουσιάστηκαν πρόσφατα ως έργα της κυβέρνησης, η αντιπολίτευση αντιτείνει ότι πολλά είναι έργα που κατασκεύασαν ιδιώτες.


Εγώ δεν αρνούμαι ότι έγιναν κάποια έργα και από τους ιδιώτες. Αυτός είναι ο σύγχρονος τρόπος εκτέλεσης των έργων που γίνεται σε όλο τον κόσμο και λέγεται ΣΔΙΤ, δηλαδή Σύμπραξη Δημόσιου Ιδιωτικού Τομέα. Η ιδεολογία μας και η φιλοσοφία μας είναι ξεκάθαρα υπέρ του ιδιωτικού τομέα. Εμείς δε θέλουμε να γεμίσει η Ελλάδα από δημόσιες υπηρεσίες και από δημόσιους υπαλλήλους αλλά το αντίθετο. Να έχουμε όσο το δυνατό, μικρότερο κράτος γιατί θεωρούμε ότι το κράτος όπου υπάρχει, δημιουργεί προβλήματα, καθυστερήσεις, γραφειοκρατία και διαφθορά.

Δείτε επίσης: Νέες προκλήσεις από Ακάρ: «Το κολύμπι θα ωφελήσει τους Έλληνες»

Loading

Play