Θεόφιλος Ξανθόπουλος στο politic: «Δυστυχώς τα χειρότερα δεν έχουν έρθει ακόμα»

«Δυστυχώς τα χειρότερα δεν έχουν έρθει ακόμα», τονίζει, με συνέντευξή του στο www.politic.gr, ο Θεόφιλος Ξανθόπουλος σε σχέση με το σαρωτικό κύμα ακρίβειας που πλήττει τα ελληνικά νοικοκυριά. Ο βουλευτής Δράμας και τομεάρχης Δικαιοσύνης του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία υπενθυμίζει πως επί ημερών της προηγούμενης κυβέρνησης αποκρούστηκε το σενάριο της μικρής ΔΕΗ, κρατήθηκε ο δημόσιος χαρακτήρας της επιχείρησης, δεν ανέβηκε η τιμή του ρεύματος και υπήρξε και φροντίδα για τους αδύναμους συμπολίτες μας, ώστε να έχουν πρόσβαση στο κοινωνικό αυτό αγαθό.

Συνέντευξη στον Γιάννη Συμεωνίδη

propoli


Σε σχέση με τα ελληνοτουρκικά, υπογραμμίζει πως οφείλει η κυβέρνηση να αναθεωρήσει άμεσα την εκτίμησή της περί απομονωμένου Ερντογάν, αφού η Τουρκία βγαίνει ενισχυμένη από τις τελευταίες εξελίξεις. Σημειώνει, μάλιστα, πως μια βαθιά συντηρητική κυβέρνηση, όπως αυτή του Κυριάκου Μητσοτάκη, που θεωρεί τη χώρα μας «προκεχωρημένο φυλάκιο του ατλαντισμού», είναι δέσμια των αντιλήψεών της κι αδυνατεί να αντιληφθεί τη δυναμική των πραγμάτων.
Ο κ. Ξανθόπουλος δεν παραλείπει να σχολιάσει, κι ως αρμόδιος τομεάρχης άλλωστε, ζητήματα που έχουν να κάνουν με το κράτος δικαίου, επισημαίνοντας πως είναι εξαιρετικώς ανησυχητικό, για παράδειγμα, υπουργός από του βήματος της Βουλής να ισχυρίζεται πως παραπεμπόμενοι σε μια υπόθεση είναι αθώοι, ενώ συγκεκριμένη εισαγγελέας που ερευνά υπόθεση πρέπει να πάει στη φυλακή. Αφήνει, μάλιστα, ανοιχτό το ενδεχόμενο στην επόμενη Συνταγματική Αναθεώρηση ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ να προτείνει αλλαγή του τρόπου επιλογής της ηγεσίας της δικαιοσύνης.
Σε πολιτικό επίπεδο, ο βουλευτής Δράμας εκτιμά πως η κυβέρνηση είναι στριμωγμένη σε πολλά μέτωπα, πως η πρόταση δυσπιστίας που κατάθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ συσπείρωσε την αντιπολίτευση, αλλά και η ευθεία πρόκληση του Αλέξη Τσίπρα για την προκήρυξη εκλογών, όλα αυτά μαζί πύκνωσαν τον πολιτικό χρόνο: «Η συνεχιζόμενη πανδημία και η ακρίβεια προκαλούν μετατοπίσεις», συμπληρώνει ο κ. Ξανθόπουλος, ο οποίος πιστεύει ότι το επικείμενο συνέδριο του κόμματός του θα δώσει το σήμα της τελικής επίθεσης, ώστε η δεύτερη φορά Αριστερά να είναι πολύ σύντομα πραγματικότητα.

Διαβάστε ολόκληρη τη συνέντευξη Ξανθόπουλου:

-Κάνετε λόγο ως ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία για αισχροκέρδεια και στην αγορά ενέργειας με αφορμή την πανδημία και τον πόλεμο στην Ουκρανία. Δεν υπήρχε, ωστόσο, κάτι αντίστοιχο, αναλογικώς βεβαίως, κι επί των δικών σας κυβερνητικών ημερών; Μήπως, δηλαδή, ζητάτε από τη σημερινή κυβέρνηση να διορθώσει μέσα σε συνθήκες κρίσης μια παθογένεια δεκαετιών;

Κύριε Συμεωνίδη, μια ματιά στις τιμές των καυσίμων, των ειδών ευρείας κατανάλωσης και, βεβαίως, του ρεύματος αρκεί για να «σοκαριστεί» η μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών. Ειδικά για την αγορά ενέργειας, θα θυμίσω ότι ως ΣΥΡΙΖΑ αποκρούσαμε το σενάριο της μικρής ΔΕΗ, κρατήσαμε τον δημόσιο χαρακτήρα της επιχείρησης, επί των ημερών μας δεν ανέβηκε η τιμή του ρεύματος και υπήρξε και φροντίδα για τους αδύναμους συμπολίτες μας, ώστε να έχουν πρόσβαση στο κοινωνικό αυτό αγαθό. Κάντε, λοιπόν, τις συγκρίσεις… Σήμερα, η τιμή του ρεύματος έχει εκτιναχθεί, οι λογαριασμοί ενός μέσου νοικοκυριού απαιτούν σχεδόν το σύνολο της μέσης σύνταξης και απορροφούν ένα σημαντικό τμήμα του μισθού, όταν αυτός υπάρχει. Επίσης, επί των ημερών μας η Επιτροπή Ανταγωνισμού ασκούσε τον ρυθμιστικό της ρόλο, ενώ τώρα έχει περιπέσει σε αχρησία. Υπενθυμίζω, τέλος, ότι οι λογαριασμοί που είναι στα χέρια μας αφορούν την περίοδο πριν την έναρξη του πολέμου και όχι τις ήδη επελθούσες εξαιτίας του ανατιμήσεις. Ψεύδεται, λοιπόν, η κυβέρνηση όταν ισχυρίζεται ότι οι αυξήσεις είναι αποτέλεσμα της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία. Δυστυχώς τα χειρότερα δεν έχουν έρθει ακόμα.

Όλοι μιλούν για παγκόσμιες ανακατατάξεις που θα επιφέρει η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Τι αντίκτυπο πιστεύετε ότι θα έχουν και για τα εθνικά μας θέματα, ιδίως σε σχέση με την Τουρκία;

Η επίθεση της Ρωσίας σε ένα ανεξάρτητο κράτος και η παραβίαση των συνόρων του είναι ένα απόλυτα καταδικαστέο γεγονός. Βεβαίως οι ευθύνες της Δύσης, η οποία δεν φρόντισε να την εντάξει σε ένα διεθνές σύστημα ασφάλειας, είναι δεδομένες αλλά σήμερα το μείζον είναι να σταματήσει ο πόλεμος. Σε ένα τόσο ρευστό τοπίο, όπου διαγκωνίζονται πολλοί παίκτες, νομίζω είναι πρόωρη κάθε πρόβλεψη. Αυτό, όμως, που οφείλει η κυβέρνηση να αναθεωρήσει άμεσα είναι η εκτίμησή της περί απομονωμένου Ερντογάν, εκτίμηση στην οποία βάσιζε όλες τις αναλύσεις της. Η Τουρκία βγαίνει ενισχυμένη, ο διαμεσολαβητικός της ρόλος αναγνωρίζεται και η κίνηση του πρωθυπουργού προσωπικά να αποστείλει όπλα στην Ουκρανία ήταν λανθασμένη. Θα πρέπει, για την πληρότητα της απάντησης, να προσθέσω καταληκτικά ότι η διεθνής έννομη τάξη νομίζω ότι δεν θα αντέξει μια δεύτερη αναθεωρητική προσέγγιση ταυτόχρονα με την υφιστάμενη, και εννοώ τις διαφορές με την γείτονα χώρα, αλλά η αναβάθμιση της Τουρκίας είναι γεγονός. Άρα η διπλωματική στάση της κυβέρνησης πρέπει άμεσα να διαφοροποιηθεί. Ατυχώς, μια βαθιά συντηρητική κυβέρνηση, όπως αυτή του Κυριάκου Μητσοτάκη, που θεωρεί την χώρα μας ως το «απώτατο σημείο της Δύσης» και «προκεχωρημένο φυλάκιο του ατλαντισμού» είναι δέσμια των αντιλήψεών της και αδυνατεί να αντιληφθεί τη δυναμική των πραγμάτων.

-Κατηγορείτε τη σημερινή κυβέρνηση για παρεμβάσεις που θίγουν το κράτος δικαίου και την ανεξαρτησία της δικαιοσύνης, αλλά ούτε εσείς ως κυβέρνηση τολμήσατε μεγάλες τομές όπως, για παράδειγμα, τη μη επιλογή από την εκάστοτε κυβέρνηση της ηγεσίας της δικαιοσύνης. Γιατί θα το κάνετε τη «δεύτερη φορά Αριστερά»;

Κατ’ αρχάς, πρέπει να πω ότι το θέμα της επιλογής της ηγεσίας της δικαιοσύνης είναι θέμα συνταγματικής αναθεώρησης (άρθρο 90 § 5 του Συντάγματος). Επομένως, μπορεί να ανοίξει οψέποτε υπάρξει Συνταγματική Αναθεώρηση. Και με βάση το άρθρο 110 § 6 δεν επιτρέπεται αναθεώρηση πριν περάσει πενταετία από την προηγούμενη. Δεδομένου ότι μόλις αναθεωρήθηκε το Σύνταγμα, η επόμενη Αναθεώρηση αργεί. Αλλά η κριτική μας εστιάζεται στις κυβερνητικές παρεμβάσεις. Όταν υπουργός από του βήματος της Βουλής ισχυρίζεται ότι οι παραπεμπόμενοι είναι αθώοι, ότι συγκεκριμένη εισαγγελέας που ερευνά υπόθεση πρέπει να πάει στη φυλακή, σηματοδοτεί ευθεία παρέμβαση σε εκκρεμή υπόθεση. Αυτά είναι δείγματα εξαιρετικά ανησυχητικά. Επίσης, νομοθετεί για παράδειγμα την τροποποίηση του άρθρου 191 ΠΚ και ουσιαστικά δημιουργεί το κλίμα για διώξεις δημοσιογράφων, που ασκούν ερευνητική δημοσιογραφία και «ενοχλούν» κάθε κυβερνητική εξουσία. Τέλος, το ότι δεν προτείναμε στην πρόσφατη Συνταγματική Αναθεώρηση αλλαγή του τρόπου επιλογής της ηγεσίας της δικαιοσύνης δεν σημαίνει ότι το αποκλείουμε για την επόμενη.

Η πολιτική ατμόσφαιρα μυρίζει εκλογές. Πόσο έτοιμος είναι για ένα τέτοιο ενδεχόμενο ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία όταν ακόμα δεν έχετε πραγματοποιήσει το συνέδριό σας και πολλοί φοβούνται συνέχιση της εσωστρέφειας και μετά από αυτό;

Η κυβέρνηση είναι στριμωγμένη σε πολλά μέτωπα. Η πρόταση δυσπιστίας που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και συσπείρωσε την αντιπολίτευση, αλλά και η ευθεία πρόκληση του Αλέξη Τσίπρα για την προκήρυξη εκλογών, όλα αυτά μαζί πύκνωσαν τον πολιτικό χρόνο. Η συνεχιζόμενη, παρά τις κυβερνητικές εξαγγελίες, πανδημία και, φυσικά, η ακρίβεια προκαλούν μετατοπίσεις. Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είναι σε τροχιά συνεδρίου. Ξέρετε, στα κόμματα της Αριστεράς το συνέδριο είναι η ύψιστη διαδικασία, αλλά και το εφαλτήριο για την επόμενη ημέρα. Άρα, προσδοκούμε από το συνέδριο να ξεκαθαρίσει την φυσιογνωμία του κόμματος στις νέες συνθήκες, να επιτύχει τις ευρύτερες συνθέσεις και να επανασυνδέσει τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ με τα κοινωνικά στρώματα που τον έφεραν στην εξουσία. Άρα όχι μόνον εσωστρέφεια δεν υπάρχει, αλλά πιστεύουμε ότι το συνέδριο θα δώσει το σήμα της τελικής επίθεσης, ώστε η δεύτερη φορά Αριστερά να είναι πολύ σύντομα πραγματικότητα.

Δείτε επίσης: Τι δείχνει μεγάλη δημοσκόπηση της Interview για την POLITIC για το Δήμο Δέλτα

Loading