Για τα φίλτρα εντοπισμού των fake news ενημερώνονται αυτή την ώρα 200 μαθητές και μαθήτριες από 17 σχολεία της Θεσσαλονίκης, σε εκδήλωση στο Καραπάντσειο Πολιστικό Κέντρο Αμπελοκήπων, παρουσία της ευρωβουλευτή της ΝΔ-ΕΛΚ Μαρία Σπυράκη.
Ρεπορτάζ: Κωνσταντίνα Πλοιαρίδη
Η εκδήλωση “Παραπληροφόρηση και ψεύτικες ειδήσεις” έχει σκοπό να πληροφορήσει τα παιδιά για τις δυνατότητες εντοπισμού των ψευδών ειδήσεων και τους τρόπους αντιμετώπισης της παραπληροφόρησης, με βάση των κώδικα οδηγιών για την ψηφιακή εκπαίδευση που παρουσίασε η Κομισιόν τον περασμένο μήνα, καθώς το φαινόμενο των fake news ολοένα και μεγαλώνει, ενώ στην Ελλάδα το 30% των παιδιών δεν μπορεί να διακρίνει μια αληθινή είδηση από μια ψευδή.
Το 91% των Ελλήνων θεωρεί ότι τα fake news βλάπτουν τη δημοκρατία
Η ευρωβουλευτής της ΝΔ-ΕΛΚ τόνισε πως: «Οι μετρήσεις της ΕΕ από το ειδικό ευρωβαρόμετρο δείχνουν ότι το 81% των ευρωπαίων πολιτών θεωρεί ότι οι ψευδείς ειδήσεις στη χώρα του αλλά και γενικότερα, δημιουργούν προβλήματα δημοκρατίας. Στην Ελλάδα αυτό το ποσοστό φτάνει το 91%», και πρόσθεσε «σήμερα ανοίγουμε τη συζήτηση για τον κώδικα πληροφόρησης των νέων ανθρώπων που συνέταξε η ευρωπαϊκή επιτροπή και στόχο έχει την ενίσχυση της ψηφιακής τους εκπαίδευσης.
Ο κώδικας αυτός που δημοσιεύτηκε από πρωτοβουλία της επιτρόπου Gabriel στις 11 Οκτωβρίου είναι η πρώτη εκδήλωση που γινεται στην Ελλάδα με αυτό το θέμα. Θεωρούμε ότι ενίσχυση της ψηφιακής δεξιότητας των παιδιών με συγκεκριμένες κατευθυντήριες γραμμές σε όλη την Ευρώπη θα βοηθήσει τα παιδιά ούτως ώστε να αποφύγουν τους διαδικτυακούς κινδύνους, να αντιλαμβάνονται ποιες ειδήσεις είναι ψεύτικες και ποιες αληθινές, να διακρίνουν το γεγονός από την ιδέα και από τη γνώμη και θα βοηθήσει τα παιδιά να είναι αύριο ενεργοί και προστατευμένοι πολίτες».
Το πρόβλημα της παραπληροφόρησης ολοένα και γιγαντώνεται, τόσο στην Ελλάδα όσο και σε ολόκληρο τον κόσμο συμφωνα με την υπεύθυνη επικοινωνίας Ελληνικού κέντρου ασφαλούς διαδικτύου του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ) Κατερινα Ψαρουδάκη. «Σε μια έρευνα την οποία κάναμε εμείς στο Ελληνικό κέντρο ασφαλούς διαδικτύου σε ένα δείγμα 14.000 παιδιών σε όλη την Ελλάδα, ηλικίας από 10 ως 18 ετών προέκυψε ότι το 30% δε μπορεί να ξεχωρίσει μια αληθινή από μια ψεύτικη είδηση στο διαδίκτυο», όπως ανέφερε.
Τη σημερινή εκδήλωση συνδιοργανώνουν το Ελληνικού κέντρου ασφαλούς διαδικτύου του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ) και η ευρωβουλευτής ΝΔ-ΕΛΚ Μαρία Σπυράκη.
Δείτε επίσης: Κεραμέως: «Στόχος μας οι αναπληρωτές εκπαιδευτικοί να καλύπτουν μόνο έκτακτες ανάγκες» (vid)