“Θεσσαλονίκη Μαζί”: Στόχος η ανάδειξη της ιστορικής μνήμης της πόλης

Την απόφαση  της διοίκησης του Κωνσταντίνου Ζέρβα για αντικατάσταση της «Επιτροπής για την ανάδειξη της ιστορικής μνήμης της πόλης», σχολίασε με ανακοίνωσή της η παράταξη της Κατερίνας Νοτοπούλου, «Θεσσαλονίκη Μαζί».

Αναλυτικά όλη η ανακοίνωση:

 “Σχεδόν χωρίς έκπληξη, αλλά σίγουρα με θλίψη διαπιστώσαμε από σχετικό ρεπορτάζ της «Εφημερίδας των Συντακτών» (22.06.2020) πως η Διοίκηση Ζέρβα (μετά από πλατάνια και πασαλάκια) προχωράει στην «εκρίζωση» μίας από τις πιο σημαντικές και συμβολικές για την ιστορία της πόλης Επιτροπή του Δημοτικού Συμβουλίου.

propoli

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, υπάρχει η πρόθεση για ουσιαστική αντικατάσταση της «Επιτροπής για την ανάδειξη της ιστορικής μνήμης της πόλης, (αρ.απ.61/02.02.2015),η οποία αποτελούνταν από προσωπικότητες εγνωσμένου κύρους, επιστήμονες, δημοτικούς συμβούλους και ιστορικούς που ήταν σε θέση να τεκμηριώσουν, μέσα από έρευνα και διάλογο, σε άμεση συνεργασία με το ΚΙΘ, τα γεγονότα που καθόρισαν τη φυσιογνωμία της Θεσσαλονίκης, στο διηνεκές .

Η πόλη αναμετρήθηκε με τα φαντάσματα του ναζισμού και του δωσιλογισμού, τις πολιτικές δολοφονίες, την εξόντωση της Εβραϊκής της Κοινότητας αλλά και ένιωσε περήφανη μνημονεύοντας την Εθνική Αντίσταση, τον αντιδικτατορικό αγώνα, τα πρόσωπα που, μέσα από τη ζωή ,την εργασία ,την επιστήμη, ή την καλλιτεχνική δημιουργία, συνέβαλαν στην ανύψωσή της.

Η πρωτοβουλία αυτή απέδειξε ότι μπορούμε να διαφυλάξουμε την συλλογική μνήμη, η οποία συγκροτεί την ιστορική, κοινωνικοπολιτική και πολιτισμική ταυτότητα ενός τόπου. Με τα εργαλεία που διαθέτουν διακεκριμένοι ιστορικοί ,ερευνητές, πνευματικοί άνθρωποι ,μαζί με το Δημοτικό Συμβούλιο που περιέβαλε την Επιτροπή με το κύρος του.

Κύριε Δήμαρχε, κύριε Πρόεδρε,

Διαβάσαμε πως σκοπεύετε να προτείνετε τη συγκρότηση «Επιτροπής

Ονοματοθεσίας» που θα αποτελείται από 7 Δημοτικούς Συμβούλους (4 από τη συμπολίτευση και 1-1-1 ,από την αντιπολίτευση). Επί της ουσίας, καταργείτε την «Επιτροπή για την ανάδειξη της ιστορικής μνήμης της πόλης»,καθώς η ονοματοθεσία οδών εμπίπτει στις αρμοδιότητές της.

Σας καλούμε να μην προχωρήσετε σε κάτι τέτοιο διότι έτσι απαξιώνετε το τεράστιας σημασίας έργο της ,μετατρέποντας την ιστορική μνήμη της πόλης σε υπόθεση συσχετισμών.

 Και αυτό δεν αξίζει στη Θεσσαλονίκη”.

Loading