Θετική η συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν: Ποιες οι προοπτικές για το διάλογο;

Θετική η συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν: Ποιες οι προοπτικές για το διάλογο;

Η συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και η δήλωση του Γιώργου Γεραπετρίτη ότι οι Υπουργοί Εξωτερικών των δύο χωρών έλαβαν εντολή «να διερευνήσουν το έδαφος για το κατά πόσον υπάρχουν πρόσφορες συνθήκες για να εκκινήσουν οι συζητήσεις σχετικά με την οριοθέτηση υφαλοκρηπίδας και Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης», ανοίγει ξανά τη συζήτηση για το αν τελικά το θέμα που προκαλεί τις εντάσεις θα τεθεί στο τραπέζι.

Ο καθηγητής Διεθνούς Δικαίου του Πανεπιστημίου Πειραιά, Πέτρος Λιάκουρας, μιλώντας στο in τονίζει ότι κατ’ αρχήν πρέπει να αφήσουμε και να προτρέψουμε τους εγνωσμένους ειδικούς να μιλήσουν και να κατατοπίσουν, καθώς πρόκειται για κρίσιμα εθνικά συμφέροντα τα οποία διακυβεύονται. Υπογραμμίζει ότι ένα σημαντικό ζήτημα είναι ο διάλογος και ότι για να υπάρξουν συνομιλίες αλλά και για να καταλήξουν αυτές σε ένα αποτέλεσμα, πρέπει να υπάρχει πολιτική βούληση και από τις δύο πλευρές.

Ο καθηγητής χαρακτήρισε τη συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν «μία καλή συνάντηση, σε θετική κατεύθυνση», προσθέτοντας ότι επιβεβαιώθηκε η απουσία υπερπτήσεων και παραβιάσεων εθνικού εναέριου χώρου. Τόνισε ότι οι διαβουλεύσεις και ο διάλογος προηγούνται των διαπραγματεύσεων και υπογράμμισε τη σημασία της πολιτικής βούλησης για τη συνέχιση του διαλόγου.

Αναγνωρίζοντας ότι οι σχέσεις Ελλάδας – Τουρκίας βρίσκονται σε καλή φάση, ο Λιάκουρας σημείωσε ότι η πολιτική βούληση είναι καθοριστική, προκειμένου να διευθετηθούν τα εθνικά ζητήματα στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο. Παρά την θετική κατεύθυνση, επεσήμανε ότι παραμένουν σημαντικά προβλήματα και ότι η τρέχουσα κατάσταση απαιτεί προσεκτική διαχείριση των σχέσεων, προσανατολισμένη προς τη διαρκή επίλυση των ζητημάτων που εκκρεμούν.

Loading