Κακά τα ψέματα, το τοπίο γύρω από την άρση του δεύτερου lockdown παραμένει θολό. Αυτό φανερώνει το επιδημιολογικό φορτίο που παραμένει υψηλό αλλά και οι απόψεις των ειδικών επιστημόνων.
Το μόνο σίγουρο είναι ότι ο σχεδιασμός της κυβέρνησης εξαρτάται από την αποκλιμάκωση του δεύτερου κύματος της πανδημίας, με όλες τις ενδείξεις να συνηγορούν ότι η αγορά θα ανοίξει το διάστημα 10 έως 15 Δεκεμβρίου. Όχι, φυσικά, σε κανονικούς ρυθμούς, αλλά τουλάχιστον για να μπορέσει να κινηθεί σε ικανοποιητικά επίπεδα και να σωθεί ό,τι σώζεται για το επιχειρείν.
Τα δεδομένα αξιολογούνται κάθε ημέρα και οι σχεδιασμοί προσαρμόζονται εβδομάδα με την εβδομάδα, με τις τελικές αποφάσεις για το πότε θα ανοίξει η οικονομία και η κοινωνία να παίρνονται μετά τις 30 Νοεμβρίου.
Οι κυβερνητικές προτεραιότητες
Δυο είναι οι κυβερνητικές προτεραιότητες αυτήν την στιγμή. Η πρώτη αφορά στην υγειονομική αντιμετώπιση της πανδημίας. Όπως τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης: “θα μπορέσουμε να επανέλθουμε σε φυσιολογικούς ρυθμούς μόνο όταν θα είμαστε απολύτως σίγουροι ότι έχει μειωθεί σημαντικά η πίεση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας. Η δεύτερη προτεραιότητά του Μεγάρου Μαξίμου είναι να στέκεται πάντα κοντά στους πιο αδύναμους και να κάνει πράξη την κοινωνική αλληλεγγύη. Είναι η στήριξη στην κοινωνία, την οικονομία, τους εργαζόμενους, τις επιχειρήσεις για όσο καιρό διαρκεί η κρίση μέχρι να φτάσουμε στο σημείο να έχουμε ένα μαζικό εμβολιασμό που θα μας επιτρέψει να αφήσουμε πίσω μας αυτή τη μεγάλη περιπέτεια, τονίζουν συνεργάτες του πρωθυπουργού.
Σε τελική ανάλυση, μιλώντας με τη γλώσσα των αριθμών για την αντιμετώπιση της πανδημίας η κυβέρνηση έθεσε σε άμεση εφαρμογή 62 κατηγορίες μέτρων συνολικής αξίας 31.437 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων 23.891 εκατ. ευρώ αφορούν το 2020 και 7.546 εκατ. ευρώ αναμένεται να επηρεάσουν το δημοσιονομικό αποτέλεσμα του 2021. Μάλιστα, ενδεικτικό του γεγονότος είναι ότι από τις 25 Φεβρουαρίου 2020 και έως τις 19 Νοεμβρίου 2020 έχουν εκδοθεί 978 κανονιστικές πράξεις.