Θράκη – Περιοδεία Ν. Γιατρομανωλάκη: “Ο πολιτισμός μπορεί να αποτελέσει εφαλτήριο ανάπτυξης για την περιοχή”

Ο κ. Γιατρομανωλάκης επισκέφθηκε την Ξάνθη, Ροδόπη, Κομοτηνή, Αλεξανδρούπολη και Έβρο

Η ανάδειξη του Πολιτισμού σε πυλώνα ανάπτυξης ήταν στο επίκεντρο της περιοδείας του υφυπουργού Πολιτισμού Νικόλα Γιατρομανωλάκη στη Θράκη.

propoli

   Στην περιοδεία του σε Ξάνθη, Ροδόπη, Κομοτηνή, Αλεξανδρούπολη και Έβρο, ο κ. Γιατρομανωλάκης συναντήθηκε με φορείς τοπικής αυτοδιοίκησης, πολιτιστικούς οργανισμούς, συλλόγους, οργανώσεις και επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον τομέα του πολιτισμού και της δημιουργικής οικονομίας. Συζήτησαν το θέμα εξειδίκευσης και ωρίμανσης έργων πολιτιστικής ανάπτυξης και χειροτεχνίας προς ένταξη στο εγκεκριμένο πρόγραμμα του ΥΠΠΟΑ στο πλαίσιο του Ταμείου Ανάκαμψης.

   Στον πρώτο σταθμό της περιοδείας, την Ξάνθη, ο υφυπουργός συναντήθηκε μεταξύ άλλων με τον δήμαρχο Ξάνθης Μανώλη Τσέπελη και τον αντιπεριφερειάρχη Ξάνθης Κωνσταντίνο Κουρτίδη, με τους οποίους συμφώνησαν στην ανάγκη για έναν ευρύτερο πολιτιστικό σχεδιασμό για την πόλη της Ξάνθης, καθώς και για έργα τα οποία είναι ώριμα προς ένταξη στο Ταμείο Ανάκαμψης.

   Στη συνέχεια, επισκέφθηκε πολιτιστικούς φορείς όπως η Φιλοπρόοδος Εταιρεία Ξάνθης, το Λύκειο Ελληνίδων Ξάνθης, το Ίδρυμα Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης, το Πολιτιστικό Αναπτυξιακό Κέντρο Θράκης, τον Πολυχώρο Τέχνης και Σκέψης «Οικία Μάνου Χατζιδάκι», αλλά και χώρους του Δήμου Ξάνθης υπό διαμόρφωση, καθώς και πρωτοβουλίες που σχετίζονται με την χειροτεχνία, όπως η Σχολή Οικοκυρικής Ξάνθης με την οποία συζητήθηκαν τρόποι επανεκκίνησης, και η νεοσύστατη ΚΟΙΝΣΕΠ Γυναικών Πλέτενο.

   Την Δευτέρα, ο υφυπουργός βρέθηκε στην Κομοτηνή όπου συναντήθηκε με τον περιφερειάρχη Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης Χρήστο Μέτιο, με τον οποίο συζήτησαν για έργα σύγχρονου πολιτισμού στην Καβάλα και τη Δράμα όπου έχουν ήδη ενταχθεί στο Ταμείο Ανάκαμψης, αλλά και για τον συνολικότερο πολιτιστικό σχεδιασμό στην περιφέρεια με τη σύμπραξη της τοπικής αυτοδιοίκησης, της περιφέρειας και της κεντρικής κυβέρνησης για τη μεγιστοποίηση του οφέλους για τους πολίτες. Συμφωνήθηκε συνεργασία στο πλαίσιο του Ταμείου Ανάκαμψης για την αξιοποίηση υφιστάμενων πολιτιστικών υποδομών, με προεξέχον το Μέγαρο Μουσικής Κομοτηνής, στο οποίο ο περιφερειάρχης ξενάγησε τον υφυπουργό. Ο υφυπουργός συναντήθηκε επίσης και με τον δήμαρχο Κομοτηνής Γιάννη Γκαράνη, με τον οποίο συζήτησαν για θέματα προσβασιμότητας και αναπηρίας σε σχέση με τον πολιτισμό, ενώ στη συνέχεια επισκέφθηκαν το ΔΗΠΕΘΕ Κομοτηνής και την Δημοτική Βιβλιοθήκη Κομοτηνής.

   Η περιοδεία ολοκληρώθηκε με διήμερη επίσκεψη στον Έβρο, όπου ο κ. Γιατρομανωλάκης, εκτός από την Αλεξανδρούπολη επισκέφθηκε το Σουφλί, το Διδυμότειχο, το Γονικό, το Σοφικό, το Φυλακτό, το Αρδάνιο και τον Πέπλο. Στις επισκέψεις στον Βόρειο Έβρο οι συζητήσεις εστίασαν στην χειροτεχνία και τα τεράστια περιθώρια ανάπτυξης της τοπικής οικονομίας γύρω από αυτήν. Υπενθυμίζεται ότι στο Ταμείο Ανάκαμψης έχει ενταχθεί ένα πρόγραμμα ύψους 18 εκατ. ευρώ για την αναβίωση και επανατοποθέτηση της ελληνικής χειροτεχνίας.

   Συγκεκριμένα, στο Σουφλί, σε συζητήσεις με τον δήμαρχο Σουφλίου Παναγιώτη Καλακίκο και τον αντιπεριφερειάρχη Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Βασίλη Δελησταμάτη, συζητήθηκε η δημιουργία σχολής Υφαντουργίας στον ιστορικό χώρο του Τζίβρε, η αξιοποίηση του αρχοντικού Μπρίκα το οποίο παραμένει κλειστό, καθώς και η δημιουργία χειροτεχνικής επιχειρηματικής συστάδας στην περιοχή με επίκεντρο το μετάξι. Επιπλέον επισκέφθηκε το Μουσείο Μετάξης του Πολιτιστικού Ιδρύματος Ομίλου Πειραιώς, το εργοστάσιο μεταξωτών της οικογένειας Μουχταρίδη, το Κέντρο Παραδοσιακής Υφαντικής Τέχνης στον οικισμό του Φυλακτού, ενώ γνώρισε και κεντήστρες στον ορεινό οικισμό του Γονικού.

   Στο Διδυμότειχο, ο Νικόλας Γιατρομανωλάκης μαζί με τον δήμαρχο, Ρωμύλο Χατζηγιαννόγλου, επισκέφθηκαν δημοτικά κτίρια ώριμα προς πολιτιστική αξιοποίηση στην περιοχή του Κάστρου του Καλέ, καθώς και την Δημοτική Πινακοθήκη, ενώ στη συνέχεια επισκέφθηκε και τον οικισμό του Σοφικού όπου τον υποδέχθηκαν κάτοικοι στο πολυκέντρο που οι ίδιοι δημιούργησαν.

   Τέλος, στην Αλεξανδρούπολη, ο υφυπουργός συναντήθηκε με τον δήμαρχο Γιάννη Ζαμπούκη, με τον οποίο συζήτησαν για την παραγωγή πρωτότυπου πολιτιστικού προϊόντος, την ανάδειξη χώρων πολιτισμού και κτιρίων στην πόλη και τη μετατροπή τους σε ζωντανούς οργανισμούς και την παροχή κινήτρων σε νέους και νέες με σκοπό την ενασχόλησή τους με ξεχασμένες τεχνικές χειροτεχνίας. Ακολούθησε επίσκεψη στις αποθήκες στο λιμάνι, οι εργασίες αναστήλωσης των οποίων είναι ακόμη σε εξέλιξη, τη Δημοτική Πινακοθήκη, τον χώρο των πρώην αποθηκών ΚΥΔΕΠ, αλλά και τα κτίρια του Γαλλικού Σταθμού. Βρέθηκαν επίσης στο πρώην δημοτικό σχολείο στο Αρδάνιο, όπου συζητήθηκε η δυνατότητα ενεργοποίησης της χειροτεχνικής επιχειρηματικότητας που υπήρχε στην περιοχή αλλά και στο πρώην Γυμνάσιο Πέπλου, όπου εξετάστηκαν όλοι οι δυνατοί τρόποι αξιοποίησής του. Στην Αλεξανδρούπολη ο υφυπουργός ξεναγήθηκε στο Εθνολογικό Μουσείο Θράκης, καθώς το ΥΠΠΟΑ συνεργάζεται στενά για θέματα χειροτεχνίας με την πρόεδρο και διευθύντρια του μουσείου, Αγγέλα Γιαννακίδου, ενώ είχε και συνάντηση με πολυπληθή αντιπροσωπεία της Ένωσης Πολιτιστικών Φορέων Έβρου.

   Μιλώντας σε τοπικά ΜΜΕ, ο υφυπουργός Πολιτισμού επισήμανε πως «η Θράκη είναι μια περιοχή με έντονη πολυπολιτισμικότητα, τεράστιο αρχιτεκτονικό, πολιτιστικό και χειροτεχνικό πλούτο και μια πολύ δραστήρια κοινωνία των πολιτών. Ο πολιτισμός μπορεί να αποτελέσει εφαλτήριο ανάπτυξης για την περιοχή, και εκτός από αντανάκλαση του παρελθόντος της να γίνει διαμορφωτής του μέλλοντός της. Οι πόροι που έχουμε εξασφαλίσει ως υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού μέσα από το Ταμείο Ανάκαμψης για την υλοποίηση του προγράμματος “Ελλάδα 2.0”, και ειδικά το χωρικό πρόγραμμα που προβλέπεται για την περιοχή της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και το στοχευμένο πρόγραμμα για τη χειροτεχνία, θα συμβάλουν καθοριστικά στην ανάπτυξη της περιοχής με την δημιουργία θέσεων εργασίας, αλλά και στην ανάδειξη των ιδιαίτερων πολιτιστικών χαρακτηριστικών της».

©Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
 
 

Loading