Τι άλλαξε στην Ελλάδα για το μεταναστευτικό την τετραετία 2019-2023

Τι άλλαξε στην Ελλάδα για το μεταναστευτικό την τετραετία 2019-2023

Το τραγικό ναυάγιο σε διεθνή ύδατα στα ανοιχτά της Πύλου υπενθύμισε σε όλη την Ευρώπη ότι το μεταναστευτικό ζήτημα είναι εδώ και θα συνεχίσει να απασχολεί τη διεθνή κοινότητα όσο δεν δίνεται ένα καίριο χτύπημα στα κυκλώματα των δουλεμπόρων.

Η Ελλάδα δοκιμάστηκε σκληρά τα προηγούμενα χρόνια με την πολιτική των ανοιχτών συνόρων, όμως η αδιαπραγμάτευτη αλήθεια είναι ότι την τετραετία 2019-2023 άλλαξε η γενικότερη εικόνα. Η σημαντικότερη διαφορά είναι από την πολιτική των ανοιχτών θυρών περάσαμε στην πολιτική της λελογισμένης διαχείρισης και αποκατάστασης της τάξης.

Πρώτα από όλα μπήκε τέλος στις θλιβερές εικόνες της Μόριας και της Ειδομένης, αλλά και των πλατειών στις μεγάλες πόλεις όπου -κατά την τότε Υπουργό- «οι  μετανάστες το μεσημέρι λιάζονταν και το βράδυ εξαφανίζονταν».

Τι άλλαξε σε τέσσερα χρόνια

Ας δούμε την αλλαγή με συγκεκριμένους αριθμούς:
-Μείωση των ροών από πάνω από 1 εκατομμύριο της περιόδου 2015-2019 σε 46 χιλιάδες την περίοδο 2020-2022.
-Μείωση των δομών από 121 το 2019 σε 33 δομές σήμερα.
-Αποσυμφόρηση των νησιών από 40 χιλιάδες το 2019 σε λιγότερους από 4 χιλιάδες σήμερα.
-Περισσότερες από 700 χιλιάδες αποτροπές παράνομων εισόδων την περίοδο 2020-2023.
-Μείωση εκκρεμών αιτήσεων ασύλου από 200 χιλιάδες το 2019 σε λιγότερες από 20 χιλιάδες σήμερα.
-Δημιουργία στα νησιά σύγχρονων ανθρώπινων δομών  οι περισσότερες εκ των οποίων έχουν ελάχιστους διαμένοντες.
-Δημιουργία ειδικής γραμματείας για τα ασυνόδευτα προσφυγόπουλα, Σήμερα, δεν υπάρχει κανένα ασυνόδευτο προσφυγόπουλο το οποίο να μην είναι σε δομή κατάλληλη να αντιμετωπίσει τα όποια εφηβικά προβλήματα.
-Ταχεία αντιμετώπιση των αιτήσεων ασύλου. Το 2019 αυτοί που δήθεν κόπτονταν για τους πρόσφυγες και τους μετανάστες κληροδότησαν στη σημερινή κυβέρνηση 200 χιλιάδες εκκρεμείς αιτήσεις ασύλου. Σήμερα οι εκκρεμείς αιτήσεις είναι λιγότερο από 20 χιλιάδες.

Οι ελληνικοί στόχοι και οι πρωτοβουλίες της Αθήνας 

Εξαρχής ο Κυριάκος Μητσοτάκης έθεσε δυο στόχους ως προς τη διαπραγμάτευση με την Ευρωπαϊκή Ένωση για τη νέα πολιτική προσέγγιση στο ζήτημα του μεταναστευτικού.
Πρώτον, τη φύλαξη και προστασία των εξωτερικών συνόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Για την επίτευξη αυτού του στόχου συνίδρυσε το 2022 την πρωτοβουλία του Βίλνιους, μέσω της οποίας τον Ιανουάριο του 2022 στο Βίλνιους και τον Φεβρουάριο του 2023 στην Αθήνα, η πλειοψηφία των κρατών-μελών υπέγραψαν διακήρυξη ζητώντας την πιο αποτελεσματική φύλαξη και την αποτροπή παράνομων αφίξεων. Δεύτερον, την υποχρεωτική αλληλεγγύη όλων των κρατών-μελών στις χώρες πρώτης υποδοχής παράνομων μεταναστευτικών ροών. Για το σκοπό αυτό, το 2021 δημιουργήσαμε τη συμμαχία των MED-5, των πέντε μεσογειακών χωρών (Ελλάδα, Ιταλία, Ισπανία, Κύπρος, Μάλτα), με σκοπό την προώθηση των κοινών θέσεων των κρατών πρώτης υποδοχής που σηκώνουν το μεγαλύτερο βάρους των ροών, για λογαριασμό όλης της Ευρώπης.

Δείτε επίσης: Εκτιμήσεις σοκ για το ναυάγιο στην Πύλο: Αναφορές για 568 αγνοουμένους – Σβήνουν οι ελπίδες για επιζώντες

Loading

Play