Τί αναμένεται να ανακοινώσει ο Κ. Μητσοτάκης από το βήμα της ΔΕΘ – «Κλειδώνει» το πακέτο

Τί αναμένεται να ανακοινώσει ο Κ. Μητσοτάκης από το βήμα της ΔΕΘ – «Κλειδώνει» το πακέτο

Οι ανακοινώσεις θα έχουν ορίζοντα διετίας, έτσι ώστε να καλύπτουν και τον πολιτικό χρόνο των εθνικών εκλογών

Τρεις παρεμβάσεις θεωρούνται δεδομένες στις ανακοινώσεις της ΔΕΘ: Πάγωμα έκτακτης εισφοράς και το 2022, διατήρηση των μειωμένων ασφαλιστικών εισφορών κατά 3 ποσοστιαίες μονάδες και το επόμενο έτος και μείωση κατά δύο μονάδες από το 24% στο 22% των εταιρικών κερδών.

Κυβερνητικές πηγές μιλούν για μέτρα “έκπληξη” τα οποία θα ανακοινωθούν από τον ίδιο τον πρωθυπουργό στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης. Μάλιστα, ο προϋπολογισμός των πρόσθετων αυτών μέτρων, είναι πιθανό να προσεγγίζει το ένα δισ. ευρώ.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα της ΔΕΘ αναμένεται να ξεδιπλώσει όλο το φορολογικό πακέτο, όχι μόνο για αυτό που θα ισχύσει άμεσα, αλλά και για αυτό που θα τρέξει μέχρι το τέλος της κυβερνητικής θητείας.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι υπάρχει μία σαφής κατεύθυνση και αυτή αφορά τη μείωση ΕΝΦΙΑ και «κούρεμα» στο τέλος επιτηδεύματος. Στο “καλάθι” θα συμπεριληφθεί η κλιμακωτή αύξηση των μειωτικών συντελεστών του ΕΝΦΙΑ με το μεγαλύτερο ποσοστό κουρέματος να αφορά στο 50% και να καλύπτει αυτούς που έχουν τις μικρότερες περιουσίες.

Επίσης, αναμένεται να ακούσουμε στοχευμένες μειώσεις φορολογικών συντελεστών οι οποίες θα αφορούν σε πληγέντες από την πανδημία ή σε όσους θέλουν να δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας κάτι που αποτελεί και το μεγάλο ζητούμενο για την επόμενη 2ετία.

Αναλυτικά οι παρεμβάσεις που υπάρχουν στο τραπέζι και που πρόθεση της κυβέρνησης είναι να υλοποιηθούν πριν το τέλος της θητείας της:

  • Κατάργηση σε μόνιμη βάση ή τουλάχιστον μείωση του συμπληρωματικού φόρου για τον ΕΝΦΙΑ. Ο συμπληρωματικός φόρος επιβαρύνει ακίνητη περιουσία αντικειμενικής αξίας από 250.000 ευρώ και άνω.
  • Μεσοσταθμική μείωση 8% του ΕΝΦΙΑ κατά 8% που θα ισχύσει από το 2022.
  • Μείωση του συντελεστή φορολόγησης των εταιρικών κερδών από από το 24% στο 22% για τα εισοδήματα του 2021.
  • Παράταση για ένα έτος με ανοιχτό το ενδεχόμενο μονιμοποίησηςτων μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στα σερβιριζόμενα ποτά για την εστίαση, το τουριστικό πακέτο, τις μεταφορές και τα εισιτήρια θεάτρου και κινηματογράφου.
  • «Πάγωμα» της εισφοράς αλληλεγγύης για τους μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα, όπως και το 2021.
  • Μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 3 μονάδες, όπως συνέβη και κατά το τρέχον έτος.
  • Μείωση της προκαταβολής φόρου για τις επιχειρήσεις από το 100% στο 80% και για τους υπόλοιπους που ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα στο 55%.
  • Μείωση των φορολογικών συντελεστών κατά 50% για τις επιχειρήσεις που θα συγχωνευθούν ή γενικότερα μετασχηματισθούν ώστε η ελληνική οικονομία να γίνει ανταγωνιστική. Στο πλάνο υπάρχει και η μείωση του φορολογικού συντελεστή από το 22% στο 11% για μια πενταετία.
  • Επέκταση και μονιμοποίηση της κατάργησης της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης για τον ιδιωτικό και τον δημόσιο τομέα, αλλά και τους συνταξιούχους.
  • Περαιτέρω μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 1,1 ποσοστιαία μονάδα. Στόχος είναι να επιτευχθεί σωρευτική μείωση έως 5 ποσοστιαίες μονάδες μέχρι το 2023, ώστε οι εισφορές να φτάσουν στο 35,56%.
  • Μείωση κατά 50% σε πρώτη φάση ή ακόμα και πλήρη κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος.
  • Νέα μείωση του συντελεστή φορολόγησης για τις επιχειρήσεις από το 22% στο 20%.
  • Μείωση των συντελεστών ΦΠΑ. Σημειώνεται ότι προεκλογική δέσμευση της κυβέρνησης είναι δύο συντελεστές ΦΠΑ στο 22% και στο 11%,σε βάθος τετραετίας. Επίσης, συνολικά η φορολόγηση στο τουριστικό πακέτο να διαμορφωθεί στο 11%.

Δείτε επίσης: Χρ. Σταϊκούρας: Εξετάζουμε μείωση φόρων, εισφορών και του ΕΝΦΙΑ κατά 8% από το 2022

Ακολουθήστε το politic.gr Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Politic.gr

Loading