Ελένη- Βασιλική Μπαμπαλιούτα

Τι απάντησε ο Σίσι στο P για την ΑΟΖ Ελλάδας-Αιγύπτου (vd)

Την επιστολή της Αιγύπτου προς τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών με την οποία χαρακτηρίζει άκυρα κι ανυπόστατα τα δύο μνημόνια συνεργασίας που υπογράφηκαν μεταξύ της κυβέρνησης της Τρίπολης στη Λιβύη και της Τουρκίας και ζητά να μην πρωτοκολληθούν προανάγγειλε το βράδυ της Δευτέρας, απαντώντας σε σχετική ερώτηση του Politik, ο πρόεδρος της χώρας, Αμπντελφατάχ αλ Σίσι.

Των Γιάννη Συμεωνίδη- Ελένης Βασιλικής Μπαμπαλιούτα

propoli

Η ιστοσελίδα μας ήταν η μοναδική από την Ευρώπη που εκπροσωπήθηκε στη μίνι συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε ο κ. Σίσι σε πάνω από 100 δημοσιογράφους, κυρίως από διεθνή μέσα ενημέρωσης, στο Σαρμ ελ Σέικχ.

Ήταν και η πρώτη, μάλιστα, που ρώτησε τον πρόεδρο της Αιγύπτου.

Αφορμή στάθηκε το Παγκόσμιο Συνέδριο Νεολαίας (World Youth Forum) που διοργανώθηκε αυτές τις ημέρες στην τουριστική πόλη στα νότια της χερσονήσου του Σινά με τη συμμετοχή περισσότερων από 9.000 συνέδρων από πολλές χώρες.

Ρωτήσαμε τον Αιγύπτιο πρόεδρο, ο οποίος συνηθίζει να μιλά χαμηλόφωνα, σε ήπιους τόνους και σε λαϊκή γλώσσα, για τις προθέσεις του ως προς την υπογραφή άμεσα συμφωνίας με την Ελλάδα για την οριοθέτηση της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης των δύο χωρών για να πάρουμε την απάντηση πως αυτή είναι η πρόθεσή του εδώ και δύο χρόνια, καθώς και η ενίσχυση της διαπραγμάτευσης με τους «φίλους και συμμάχους μας Έλληνες».

Τα πράγματα πήγαιναν πολύ καλά μέχρι που υπήρξε μια εμπλοκή πριν μερικούς μήνες, αλλά τώρα η διαπραγμάτευση έχει επανεκκινήσει“.

Παραλλήλως, τόνισε πως τον απασχολεί περισσότερο η διαπραγμάτευση με την Ιορδανία για τα θαλάσσια σύνορα γιατί αυτή αποδεικνύεται πιο δύσκολη.

Δείτε εδώ το βίντεο (η ερώτηση και η απάντηση μέσα στα πρώτα έξι λεπτά).

Φωτογράφισε την Τουρκία

Δίχως, εξάλλου, να κατονομάσει την Τουρκία, τη φωτογράφισε- όπως κι άλλα κράτη- όταν αναφέρθηκε σε ξένες επεμβάσεις στη Λιβύη, στη Συρία και στο Σουδάν που δημιουργούν προβλήματα παρά φέρνουν λύσεις.

Ξεκαθάρισε, επίσης, ο κ. Σίσι πως για τη χώρα του η σταθερότητα στη Λιβύη και στο Σουδάν, με τις οποίες συνορεύει, είναι ζήτημα εθνικής ασφάλειας, αφήνοντας να εννοηθεί πως δεν θα επιτρέψει ούτε στην Άγκυρα να ελέγξει αυτές τις χώρες.

Επανάλαβε, άλλωστε, αρκετές φορές πως η σταθερότητα και η ασφάλεια αποτελούν προϋποθέσεις για την οικονομική ανάπτυξη.

Σε σχέση με τη Λιβύη, ο πρόεδρος της Αιγύπτου εξέφρασε τη στήριξή του στον Εθνικό Στρατό υπό την ηγεσία του στρατηγού Χαλίφα Χαφτάρ απέναντι στους «εξτρεμιστές και τους τρομοκράτες», ζητώντας πολιτικές λύσεις κι ελεύθερες εκλογές για τη γείτονά του χώρα.

Loading