Τι δείχνει η τελευταία δημοσκόπηση της χρονιάς της Interview για την POLITIC: Σταθερά πρώτη η ΝΔ – Ένας στους δύο αισιοδοξεί για το 2023

Μεγάλη έρευνα αποτίμησης 2022 και εκτίμησης 2023: Η πρώτη δημοσκόπηση που περιλαμβάνει το σκάνδαλο Εύα Καϊλή, την αναστολή ιδιότητας μέλους από τη ΝΔ της Μαρίας Σπυράκη, αλλά και την ψήφιση του κρατικού προϋπολογισμού, καταγράφει το νέο συσχετισμό δύναμης των κομμάτων

Ισχυρό προβάδισμα της Νέας Δημοκρατίας έναντι του ΣΥΡΙΖΑ και κυριαρχία του Κυριάκου Μητσοτάκη απέναντι στον Αλέξη Τσίπρα καταγράφει μεγάλη πανελλαδική δημοσκόπηση της Interview για την POLITIC, που διενεργήθηκε το διάστημα από 15 Δεκεμβρίου έως 19 Δεκεμβρίου.

propoli

Σε ό,τι αφορά την πρόθεση ψήφου, η Νέα Δημοκρατία καταγράφει ποσοστό 32,5% (από 32,3%) έναντι 24% (από 25,4%) του ΣΥΡΙΖΑ, με τη διαφορά μεταξύ κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης να είναι σήμερα στο 8,5% (από 6,9%)

Το ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ είναι στο 10% (από 10,2%), το ΚΚΕ στο 5% (από 6,1%), η Ελληνική Λύση στο 4,7% (από 4,8%), το ΜέΡΑ25 στο 3% (από 3,5%), και ακολουθούν η Εθνική Δημιουργία με 1,6%, και οι Έλληνες για την Πατρίδα με 1,5%. Ενισχυμένο είναι το ποσοστό αναποφάσιστων που από το 8,1% πάει στο 10,5%.

Μεγαλώνει η ψαλίδα ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ τη δεύτερη Κυριακή των εκλογών

Ακόμη και αν το ποσοστό που θα συγκεντρώσει η Ν.Δ. στην κάλπη της απλής αναλογικής, υπολείπεται του πήχη της αυτοδυναμίας, στην επαναληπτική αναμέτρηση οι πολίτες φαίνεται ότι θα τη φέρουν πιο κοντά σε αυτή.

Έτσι από το 8,5% της πρώτης Κυριακής, η διαφορά ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ αυξάνεται στο 9,7% τη δεύτερη Κυριακή των εκλογών. Ειδικότερα, η Νέα Δημοκρατία τη δεύτερη Κυριακή καταγράφει ποσοστό 35,1% έναντι 32,5% του πρώτου γύρου και αντίστοιχα ο ΣΥΡΙΖΑ είναι στο 25,4% από το 24% του πρώτου γύρου.

Ο Μητσοτάκης παραμένει ο δημοφιλέστερος πολιτικός αρχηγός – Η «διαφθορά» το μόνο αγκάθι

Σταθερά υψηλή είναι η καταλληλότητα για πρωθυπουργία του Κυριάκου Μητσοτάκη καθώς προηγείται με 46% (από 47%), ενώ ο Αλέξης Τσίπρας λαμβάνει 30% (από 31%). Και οι δύο καταγράφουν απώλεια μίας μονάδας.

Ο πρωθυπουργός βρίσκεται στην πρώτη θέση όσον αφορά τη δημοφιλία των πολιτικών αρχηγών, αφού το 45% έχει θετική/μάλλον θετική άποψη (από το 47% της προηγούμενης μέτρησης). Ο Αλέξης Τσίπρας είναι δεύτερος συγκεντρώνοντας το 29,5% των θετικών ψήφων (από 31,7%), ενώ τρίτος είναι ο Δημήτρης Κουτσούμπας με ποσοστό 26,2% (από 27,6). Ακολουθούν ο Γιάνης Βαρουφάκης με 24% (από 25,3%), ο Νίκος Ανδρουλάκης με 18,9% (από 31,9%) και ο Κυριάκος Βελόπουλος με 12,4% (από 10,5%).

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, το κυβερνών κόμμα φαίνεται να είναι το πιο ικανό ώστε να διαχειριστεί όλα τα θέματα της χώρας, καθώς καταγράφει σχεδόν σε όλα (άμυνα, εξωτερική πολιτική, οικονομία, ακρίβεια), διπλάσια ποσοστά σε σχέση με τον ΣΥΡΙΖΑ. Ωστόσο, άξιο επισήμανσης είναι ότι σκόπελος για την κυβέρνηση φαίνεται να είναι το σκάνδαλο των υποκλοπών καθώς ο ΣΥΡΙΖΑ (27,8%) εμφανίζεται καταλληλότερος στο να διαχειριστεί ζητήματα διαφθοράς και διαφάνειας σε σχέση με τη ΝΔ (25,7%).

Με θετικό πρόσημο κλείνει 2022 – Αισιοδοξία για το 2023 εκφράζει ένας στους δύο

Σχεδόν ένας στους δύο (47%) αξιολογεί σε προσωπικό επίπεδο θετικά/μάλλον θετικά τη χρονιά που μας πέρασε, κάτι που μεταφράζεται ότι παρά το ζοφερό οικονομικό κλίμα, σχεδόν το 50% των επιχειρήσεων και νοικοκυριών εκφράζουν ικανοποίηση για το πως εκτυλίχθηκε το 2022.

Όσον αφορά τη χρονιά που έρχεται, το 41% εκφράζει αισιοδοξία για την προσωπική του κατάσταση, ενώ το 42% θεωρεί ότι η χώρα κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση, σε αντίθεση με το 54%.

 

Δείτε επίσης: Δημοσκόπηση Interview για την POLITIC: Στο 6,9% η «ψαλίδα» ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ – Τι ψηφίζουν οι πολίτες σε επαναληπτικές εκλογές

Loading