ΙΝΤΙΜΕ

«Τι κρύβεται πίσω από το σενάριο του έκτου κόμματος»

Του Γιάννη Συμεωνίδη

Ο Αλέξης Τσίπρας ύψωσε πολύ τους τόνους στην ομιλία του στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, επιδιώκοντας να τη συσπειρώσει μπροστά στις δυσκολίες στα εθνικά θέματα και στην οικονομία και ταυτοχρόνως να οριοθετήσει στο εκλογικό σώμα πως οι αντίπαλοί του είναι πρόσωπα που συνιστούν το παλιό κομματικό σύστημα που χρεοκόπησε τη χώρα.

Σε αυτό το πλαίσιο, στο Μαξίμου γελούν με το ευφάνταστο σενάριο του Γιάννη Πρετεντέρη, το οποίο αποδίδουν ευθέως στη ΝΔ, για ίδρυση έκτου κόμματος στα δεξιά της αξιωματικής αντιπολίτευσης με στόχο να αποτρέψει την αυτοδυναμία της στις επόμενες εκλογές.

Όταν, μάλιστα, σταματούν να γελούν μας λένε πως πραγματικός στόχος της Πειραιώς με όλες αυτές τις “γελοιότητες” είναι να σύρει το Κίνημα Αλλαγής σε συγκυβέρνηση μαζί της και παραλλήλως να το απομακρύνει από το ΣΥΡΙΖΑ.

Κυβερνητικές πηγές, πάντως, δεν αμφισβητούν πως υπάρχουν σκέψεις για ίδρυση νέου δεξιού κόμματος με όχημα τις εξελίξεις στα εθνικά θέματα και, μάλιστα, στο Σκοπιανό, αλλά δεν πιστεύουν ότι σε αυτό μπορεί να συμμετάσχουν παραδοσιακοί καραμανλικοί όπως ο Βαγγέλης Αντώναρος και η Κατερίνα Παπακώστα.

Προσπαθούν να τους κάψουν τώρα που προσεγγίζουν τις απόψεις μας”, σχολιάζουν δηκτικά και τονίζουν πως κεντρικό ρόλο σε αυτό το κόμμα θα αναλάμβανε ο Απόστολος Τζιτζικώστας.

Ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, όμως, ο οποίος αρχικώς συζητούσε την ιδέα, έκανε πίσω όταν ο Κυριάκος Μητσοτάκης του πρότεινε κορυφαίο υπουργείο στην περίπτωση που σχηματίσει κυβέρνηση.

“Ο Μητσοτάκης αχίλλειος πτέρνα”

Στο ίδιο μήκος κύματος, στην κυβέρνηση εκτιμούν πως ο πρόεδρος της ΝΔ δεν είναι σίγουρος όχι μόνο για την αυτοδυναμία του κόμματός του, αλλά και για το κατά πόσο είναι σε θέση και να βγει πρώτο κόμμα.

Γι’ αυτό και σπεύδει να εφευρίσκει εσωτερικούς εχθρούς προκειμένου να συσπειρώσει μια παράταξη η οποία δεν είναι ενθουσιασμένη μαζί του.

Δεν είναι τυχαίο, εξάλλου, που ο κ. Τσίπρας στην Κ.Ο. έκανε ιδιαίτερη έμμεση αναφορά στον Βαγγέλη Μαρινάκη, καθώς και στις αποκαλύψεις για χρηματοδότηση της Μαρέβας Μητσοτάκη από την ίδια “offshore” που χρηματοδοτείται και το Πρώτο Θέμα.

Ο Τσίπρας ξέρει ότι ο Μητσοτάκης είναι η αχίλλειος πτέρνα της ΝΔ κι αυτόν θα χτυπά μέχρι τέλους”, μας αναφέρει χαρακτηριστικά κυβερνητικός παράγοντας.