(ΒΑΣΙΛΗΣ ΒΕΡΒΕΡΙΔΗΣ/ΜΟΤΙΟΝΤΕΑΜ)

Τι προσδοκά ο Μητσοτάκης στη Νέα Υόρκη και το «όχι» για debate με τον Τσίπρα

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναχωρεί σήμερα για τη Νέα Υόρκη ποντάροντας πολλά στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, που θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Παρασκευή.

Στο επίκεντρό του θα βάλει την τουρκική επιθετική ρητορική, γι’ αυτό θα αναφερθεί στις προκλήσεις του σήμερα και του αύριο για της δυτικές δημοκρατίες. Παράλληλα, όμως, ο Πρωθυπουργός φρόντισε να πει ένα μεγαλοπρεπέστατο «όχι», δια της πλαγίας, στην πρόταση του Αλέξη Τσίπρα για ένα debate των δυο ανδρών.

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα με τη σειρά. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δίνει βαρύνουσα σημασία στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, ως μέσο ανάδειξης της τουρκικής επιθετικότητας. Στην τοποθέτησή του αναμένεται να κάνει ειδική αναφορά στην κλιμάκωση της πολεμικής ρητορικής της Άγκυρας, και να σταθεί στις τουρκικές αμφισβητήσεις της ελληνικής κυριαρχίας στο Αιγαίο. Όσον αφορά στις επαφές που θα έχει, στόχος του είναι να αναδείξει το ρόλο της Ελλάδας ως πυλώνα σταθερότητας και ασφάλειας στην περιοχή, ως αξιόπιστου εταίρου και συμμάχου ως στρατηγικού κόμβου για την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης, ως ελκυστικού επενδυτικού προορισμού, καθώς και της στέρεες νομικά, ιστορικά και πολιτικά θέσεις της χώρας που βασίζονται στο Διεθνές Δίκαιο.

Επίσης, είναι πιθανό να έχει την ευκαιρία να συναντηθεί για λίγα λεπτά με τον Αμερικανό Πρόεδρο Τζο Μπάιντεν, στη διάρκεια της δεξίωσης που θα παραθέσει ο τελευταίος προς τιμήν των ηγετών που συμμετέχουν στην εβδομάδα Υψηλού Επιπέδου της Γενικής Συνέλευσης του Ο.Η.Ε. Ακόμη αναμένεται να συναντηθεί με επενδυτές εκπροσώπων hedge funds, τραπεζών, ασφαλιστικών οργανισμών και πολυεθνικών εταιρειών, της οποίους θα ενημερώσει  για την πρόοδο και την ανθεκτικότητα της ελληνικής οικονομίας, της μεταρρυθμίσεις που έχει προωθήσει η Κυβέρνηση και της επενδυτικές ευκαιρίες που προσφέρει η Ελλάδα.

Ναι μεν, αλλά… για το debate με Τσίπρα

Πριν αναχωρήσει για τη Νέα Υόρκη, ο Κυριάκος Μητσοτάκης φρόντισε μέσω των στενών του συνεργατών να κλείσει με σφοδρότητα πίσω του το ενδεχόμενο ενός debate με τον Αλέξη Τσίπρα, όπως πρότεινε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ. «Στο διάστημα μεταξύ των εκλογικών αναμετρήσεων, η αντιπαράθεση του Πρωθυπουργού με τον αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης και συνολικά με τους πολιτικούς  αρχηγούς γίνεται -όπως σε όλες τις ευρωπαϊκές δημοκρατίες- στο Κοινοβούλιο» ήταν η απάντηση του Μεγάρου Μαξίμου, παραπέμποντας τη μεταξύ τους τηλεοπτική αναμέτρηση στην περίοδο των εκλογών. «Σε ό,τι αφορά την τηλεοπτική ή τις τηλεοπτικές αντιπαραθέσεις, όταν έρθει η ώρα των εκλογών θα υπάρξει ανταπόκριση και σε αυτό το αίτημα», ήταν η διευκρίνιση των στενών συνεργατών του Πρωθυπουργού.

Δείτε επίσης: Στη Νέα Υόρκη σήμερα ο πρωθυπουργός – Την Παρασκευή η ομιλία του στον ΟΗΕ