Η επικεφαλής της ελληνικής αντιπροσωπίας στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης, βουλευτής της ΝΔ, Ντόρα Μπακογιάννη απέστειλε επιστολή προς τον πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης Rik Daems, την επίτροπο του Συμβουλίου της Ευρώπης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Duna Mijatovic, τους προέδρους των πολιτικών ομάδων, τους προέδρους των επιτροπών της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης και όλους τους επικεφαλής των εθνικών αντιπροσωπειών στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης, προκειμένου να τους ενημερώσει για την έξαρση της μεταναστευτικής και προσφυγικής κρίσης στην Ελλάδα, τη συμπεριφορά της Τουρκίας και τις αποφάσεις της ελληνικής κυβέρνησης και παράλληλα να τους ζητήσει την στήριξή τους για την αντιμετώπιση του προβλήματος. «Η χώρα μου δέχεται ασύμμετρη απειλή, η οποία περιλαμβάνει την λαθραία μεταφορά μεταναστών, την παράνομη είσοδο στο έδαφός της, καθώς και την εργαλειοποίηση της ανθρώπινης δυστυχίας. Αυτή η απαράδεκτη κατάσταση, η οποία ευθαρσώς οδηγεί στην παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, δεν μπορεί να γίνει ανεκτή από το Συμβούλιο της Ευρώπης. Γι’ αυτό σας καλώ να αναλάβουμε αμέσως δράση», τονίζει η Ντόρα Μπακογιάννη. Επισημαίνεται ότι για την επιστολή ενημερώθηκαν όλα τα μέλη της ελληνικής αντιπροσωπείας στο Συμβούλιο της Ευρώπης.
Ακολουθεί το κείμενο της επιστολής:
«Όπως γνωρίζετε, η Ελλάδα με την έξαρση της μεταναστευτικής και προσφυγικής κρίσης, βρίσκεται αντιμέτωπη με μια πρωτοφανή πρόκληση, καθώς χιλιάδες άνθρωποι καταφθάνουν μαζικά στα ανατολικά της σύνορα. Οι άνθρωποι αυτοί προσπαθούν αδιάκοπα να περάσουν παρανόμως τα σύνορα και η προσπάθειά τους είναι αποτέλεσμα των δηλώσεων της Τουρκίας αποτελώντας, συνεπώς, μια ενορχηστρωμένη προσπάθεια της έξαρσης της κρίσης από τις τουρκικές αρχές.
Η έξαρση της κρίσης επιβαρύνει σημαντικά την Ελλάδα, το ακριτικό κράτος – μέλος της ΕΕ, το οποίο ήδη διαχειρίζεται έναν πολύ μεγάλο αριθμό προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών εδώ και 5 χρόνια. Αυτή την στιγμή, περισσότεροι από 80.000 πρόσφυγες και μετανάστες βρίσκονται στην Ελλάδα, την ώρα που περισσότεροι από 40.000 εξ αυτών παραμένουν στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου. Αυτό, σε συνδυασμό με τις νέες αφίξεις δεκάδων χιλιάδων ανθρώπων στα ελληνικά σύνορα, καθώς και για λόγους δημόσιας υγείας, εξαιτίας του CODVID-19, θέτουν σε κίνδυνο την εθνική μας, καθώς και την ευρωπαϊκή ασφάλεια.
Αυτή η νέα έξαρση της μεταναστευτικής κρίσης, η οποία είναι αποτέλεσμα της ανεύθυνης συμπεριφοράς της Τουρκίας, σηματοδοτεί τη μη τήρηση των δεσμεύσεων της Άγκυρας, αλλά και την παραβίαση των κοινών δηλώσεων ΕΕ – Τουρκίας του 2016. Η παραβίαση έγκειται στην εργαλειοποίηση του ζητήματος και στην εκμετάλλευση αθώων ανθρώπων με σκοπό η Τουρκία να πιέσει διπλωματικά την Ευρώπη και να πετύχει τους πολιτικούς της στόχους στην Συρία – και όχι μόνο. Το γεγονός ότι οι μετανάστες που έφθασαν στα σύνορα δήλωσαν πως μεταφέρθηκαν δωρεάν προς την ελληνοτουρκική μεθόριο αποδεικνύει την χρήση των μεταναστευτικών ροών ως μοχλό πίεσης από την Τουρκία. Παράλληλα, μετανάστες που έφθασαν στην Ελλάδα δήλωσαν ότι βρίσκονταν σε κέντρα κράτησης στην Τουρκία, εξαιτίας της παραβατικής τους συμπεριφοράς, και ότι οι τουρκικές αρχές τους άφησαν ελεύθερους παροτρύνοντάς τους να πάνε στην Ευρώπη. Αυτό αποτελεί έναν ακόμη παράγοντα ανησυχίας ως προς την ευρωπαϊκή ασφάλεια. Επιπροσθέτως, στην Τουρκία έχει αναπτυχθεί ένα δίκτυο παραγωγής και διάδοσης ψευδών ειδήσεων (fake news), ενώ ταυτόχρονα γίνονται μη έγκυρες και προπαγανδιστικές δημόσιες δηλώσεις, παρουσιάζοντας το πέρασμα στην ελληνική πλευρά εύκολο και ασφαλές. Για παράδειγμα, ο υπουργός Soylu δήλωσε πολλάκις ότι εκατοντάδες χιλιάδες πέρασαν με ασφάλεια τα σύνορα και βρέθηκαν στην Ελλάδα.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του UNHCR, κατά την διάρκεια των δύο τελευταίων μηνών (Ιανουάριος και Φεβρουάριος του 2020), 6.127 άτομα εισήλθαν παρανόμως στην Ελλάδα μέσω της Τουρκίας. Η μαζική μεταφορά προσφύγων και μεταναστών στα ελληνικά σύνορα καθιστά αδύνατη την εξέταση, σε λογικό χρονικό πλαίσιο, των αιτημάτων για άσυλο δεδομένης της παράνομης και μαζικής εισόδου στην χώρα.
Στο πλαίσιο αυτό, εξαιτίας αυτής της σοβαρής ασύμμετρης απειλής, η ελληνική κυβέρνηση αποφάσισε να λάβει έκτακτα πλην όμως αποφασιστικά μέτρα για την αντιμετώπιση της εν λόγω κρίσης ξεκινώντας από την δήλωση ότι η παράνομη είσοδος στην Ελλάδα δεν μπορεί να γίνει ανεκτή. Όπως προαναφέρθηκε, με την μαζική και παράτυπη εισροή, η εξέταση ενός μεγάλου αριθμού αιτήσεων ασύλου καθίσταται αδύνατη. Επομένως, η αναστολή εξέτασης των αιτήσεων ασύλου για έναν μήνα ή λιγότερο αποτελεί ένα αναγκαίο προσωρινό μέτρο, ώστε να ανασυγκροτηθεί ο μηχανισμός με σκοπό την αποτελεσματική εφαρμογή του ευρωπαϊκού νομικού πλαισίου για το άσυλο. Η Ελλάδα απευθύνεται στους Ευρωπαίους εταίρους της ζητώντας την υποστήριξή τους στην φύλαξη των συνόρων της ΕΕ μέσω της ανάπτυξης δυνάμεων RABIT της FRONTEX, καθώς και μέσω της επίκλησης του Άρθρου 78 (3) της Συνθήκης για την ΕΕ.
Ενώ η κρίση στα ελληνοτουρκικά σύνορα συνεχίζεται, δράττομαι της ευκαιρίας να ζητήσω την στήριξή σας. Η χώρα μου δέχεται ασύμμετρη απειλή, η οποία περιλαμβάνει την λαθραία μεταφορά μεταναστών, την παράνομη είσοδο στο έδαφός της, καθώς και την εργαλειοποίηση της ανθρώπινης δυστυχίας. Αυτή η απαράδεκτη κατάσταση, η οποία ευθαρσώς οδηγεί στην παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, δεν μπορεί να γίνει ανεκτή από το Συμβούλιο της Ευρώπης. Γι’ αυτό σας καλώ να αναλάβουμε αμέσως δράση».