Τι συζήτησαν Μητσοτάκης και Μπάιντεν πίσω απ’ τις κάμερες – Στο τραπέζι και το Κυπριακό
(ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/EUROKINISSI)

Τι συζήτησαν Μητσοτάκης και Μπάιντεν πίσω απ’ τις κάμερες – Στο τραπέζι και το Κυπριακό

Στη συζήτηση τέθηκε και το θέμα της πώλησης των F-16 στην Τουρκία ενώ ο Πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στη «Γαλάζια Πατρίδα» για την οποία μιλούν οι Τούρκοι

Η τουρκική προκλητικότητα δεν έλειψε από τη συζήτηση που είχαν ο Αμερικανός Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν με τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στη μεταξύ τους συνάντηση στον Λευκό Οίκο.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Πρωθυπουργός έδειξε στον Τζο Μπάιντεν τον χάρτη της «Γαλάζιας Πατρίδας» για τον οποίο μιλούν συνεχώς οι γείτονες.

«Είναι πλέον σαφές πως άπαντες αντιλαμβάνονται πως ο επεκτατισμός και ο αναθεωρητισμός δεν έχουν θέση σε ένα παγκόσμιο σκηνικό που γίνεται ολοένα και πιο σύνθετο» όπως ανέφεραν κυβερνητικές πηγές οι οποίες τόνισαν ότι το συγκεκριμένο ζήτημα δεν τέθηκε αυτόνομα αλλά είναι μέρος των ζητημάτων ασφαλείας.

Για το θέμα της πώλησης των αμερικανικών μαχητικών F-16 στην Τουρκία, αρμόδια κυβερνητική πηγή παρέπεμπε στη σημερινή ομιλία του Έλληνα Πρωθυπουργού προς το Κογκρέσο, τονίζοντας, πάντως με νόημα πως ορισμένα ζητήματα είναι καλύτερο να μην συζητούνται δημοσίως.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές μάλιστα ο κ. Μητσοτάκης έφερε στη συζήτηση και το Κυπριακό λέγοντας πως δεν είναι αποδεκτή η λύση δύο κρατών στη Μεγαλόνησο. Το ουκρανικό και το ενιαίο δυτικό μέτωπο κατά της ρωσικής εισβολής κυριάρχησαν στη συζήτηση των δύο ηγετών ενώ έγινε αναφορά και στο πώς θα μπορέσουν να βοηθήσουν οι ΗΠΑ στο να γίνει απεξάρτηση της Ευρώπης από το ρωσικό φυσικό αέριο.

Από τα όσα είπαν οι δυο τους δε θα μπορούσε να λείψει και η μετατροπή της Αλεξανδρούπολης σε περιφερειακό ενεργειακό κόμβο. Αυτό που προκύπτει όπως τονίζουν οι πηγές είναι ότι η Ελληνική Δημοκρατία αντέχει πλέον διότι πέρασε τα δύσκολα χρόνια της οικονομικής κρίσης με την οικονομία να εξέρχεται ισχυρότερη και τους θεσμούς να καθίστανται πιο θωρακισμένοι.

Η ελληνική πλευρά, εξέφρασε, μάλιστα την επιθυμία η διμερής συνεργασία να επεκταθεί σε όλους τους δυνατούς τομείς ενώ ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξέφρασε την ελπίδα να μπορέσει ο κ. Μπάιντεν να επισκεφθεί την προσεχώς την Ελλάδα.

(ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/EUROKINISSI)
(ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/EUROKINISSI)

«Για να κρατηθεί αρραγές το μέτωπο κατά της ρωσικής εισβολής θα πρέπει να προστατεύσουμε νοικοκυριά και επιχειρήσεις, η Ελλάδα το έχει κάνει ήδη με μεγάλο θάρρος επιστρατεύοντας κονδύλια από τον εθνικό προϋπολογισμό, αυτό, ωστόσο, δε σημαίνει πως δεν δραστηριοποιούμαστε και σε ευρωπαϊκό επίπεδο», επισημαίνουν κυβερνητικές πηγές.

(ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/EUROKINISSI)

Για τον αγωγό Eastmed η Ελλάδα έχει ξεκαθαρίσει ότι η απόφαση που θα λάβει θα εξαρτάται από την αγορά και το κόστος. Επαναβεβαιώθηκε, πάντως, η θερμή αμερικανική υποστήριξη στις ηλεκτρικές διασυνδέσεις χωρίς να μπορούν να αποκλειστούν και αμερικανικές επενδύσεις σε αυτές στο μέλλον.

Δείτε επίσης: Μητσοτάκης: «Θα είμαι δίπλα στον έφηβο που δέχεται bullying στο σχολείο επειδή είναι gay»

Loading