Την Κυριακή το τετ α τετ Μητσοτάκη-Ερντογάν με φόντο τις δηλώσεις περί “Γαλάζιας Πατρίδας”

«Ο φάκελος Ελλάδα είναι μεγάλος», τόνισε χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος του κόμματος του Ταγίπ Ερντογάν, εννοώντας τις διεκδικήσεις της Τουρκίας.

Ο εκπρόσωπος του κυβερνώντος κόμματος της Τουρκίας (AKP) Ομέρ Τσελίκ, το μεσημέρι της Καθαράς Δευτέρας επιβεβαίωσε τις πληροφορίες που μετέδιδαν από το πρωί τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης περί συνάντησης Μητσοτάκη-Ερντογάν, αλλά την ίδια ώρα εμφανίστηκε προκλητικός με δηλώσεις περί Γαλάζιας Πατρίδας, ενώ επανέλαβε τους ισχυρισμούς της Άγκυρας για βάρκες μεταναστών που τρυπάει η Ελλάδα και τα περί αποστρατιωτικοποίησης των ελληνικών νησιών.

«Τελευταία η Ελλάδα βλέπουμε ότι προσπαθεί τα διμερή ζητήματα που χρήζουν επίλυσης να τα αναγάγει σε τουρκο-ευρωπαϊκά θέματα, αλλά είναι εξαιρετικά λάθος αυτή η προσέγγιση. Η Ελλάδα πρέπει να το καταλάβει αυτό. Είμαστε γείτονες, ζούμε μαζί και αυτά τα ζητήματα εμείς μπορούμε να τα λύσουμε».

«Η ευαισθησία που έχει η Τουρκία για τη Γαλάζια Πατρίδα δεν μπορεί να αμφισβητηθεί ή να επικριθεί», ανέφερε ο Τσελίκ, σύμφωνα με το sigmalive.com.

Όπως υπογράμμισε ο ίδιος, «ο φάκελος περιλαμβάνει από το θέμα της υφαλοκρηπίδας μέχρι και την στρατικοποίηση των νησιών εκ μέρους της Ελλάδας και όλα αυτά θα συζητηθούν φυσικά. Γιατί αυτά συμβαίνουν μπροστά στα μάτια όλου του κόσμου. Τρυπάει βάρκες μεταναστών/προσφύγων από τη Συρία, από την ανατ. Μεσόγειο, τους υποβάλλει σε βασανιστήρια. Κι αυτά γίνονται μπροστά στα μάτια του κόσμου. Πρέπει να σταματήσει να θέτει υπό αμφισβήτηση τα δικαιώματα της Τουρκίας στη Γαλάζια Πατρίδα. Φυσικά, υπάρχει το ζήτημα της “ΤΔΒΚ” και το άνοιγμα των Βαρωσίων. Η Ελλάδα και Ε/Κ πλευρά συνεχίζουν την απέλπιδα εκστρατεία. Η “ΤΔΒΚ” είναι κυρίαρχο κράτος και πρέπει να επιδεικνύουν σεβασμό. Οι διαπραγματεύσεις πρέπει να γίνουν στη βάση των δύο κρατών».

Γεύμα στην οικία του Τούρκου Προέδρου

Από την πλευρά του, ο κ. Μητσοτάκης έχει επαναλάβει αρκετές φορές ότι «τέτοιες συναντήσεις δεν θα πρέπει να αποτελούν είδηση» και θα πρέπει να γίνονται ακόμα και σε στιγμές έντασης καθώς «ο μόνος δρόμος επίλυσης των διαφορών είναι ο διάλογος».

Βεβαίως, η συνάντηση των δύο ανδρών γίνεται με το βλέμμα στην εντελώς νέα κατάσταση που διαμορφώνεται παγκοσμίως, γεωπολιτικά, αλλά και ενεργειακά. Η Τουρκία, άλλωστε, είναι ενδιάμεσος και για το αζέρικο αέριο μέσω του αγωγού ΤΑΡ, από τον οποίο η χώρα μας ίσως επιδιώξει μεγαλύτερες ποσότητες.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα έχει συνάντηση με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν την Κυριακή, 13 Μαρτίου, στην Κωνσταντινούπολη. Θα γευματίσουν στην οικία του Τούρκου προέδρου.

Ο πρωθυπουργός θα βρεθεί στο Φανάρι στις 13 Μαρτίου, ανήμερα την Κυριακή της Ορθοδοξίας. Η επίσκεψη έρχεται σε ένα χρονικό σημείο που, λόγω της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον –και ανησυχία– για τα νέα δεδομένα που ενδεχομένως δημιουργηθούν και στην περιοχή μας.

Δείτε επίσης: ΣΥΡΙΖΑ: Θετική εξέλιξη η συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν

Loading