Το άγχος Μητσοτάκη μην «θολώσει» η εικόνα του στη μεσαία τάξη και οι γκρίνιες για το «δώρο του Πάσχα» πριν ακόμα δοθεί
(EUROKNISSI)

Το άγχος Μητσοτάκη μην «θολώσει» η εικόνα του στη μεσαία τάξη και οι γκρίνιες για το «δώρο του Πάσχα» πριν ακόμα δοθεί

Όσοι συνομιλούν με τον Κυριάκο Μητσοτάκη τις τελευταίες εβδομάδες διακρίνουν ένα άγχος του Πρωθυπουργού να μην «θολώσει» η εικόνα του στη μεσαία τάξη. Ιδίως από τη στιγμή που ξεκίνησαν οι έντονες γκρίνιες για το περίφημο «δώρο του Πάσχα», πριν ακόμα δοθεί.  

Ο προβληματισμός στο πρόσωπο του είναι εμφανής και έχει να κάνει με την αγωνία που τον διακρίνει να μη χάσει το πλεονέκτημα -που θεωρεί ότι διατηρεί- έναντι του Αλέξη Τσίπρα. Βλέπετε, ο Κυριάκος Μητσοτάκης εκτιμά πως η μεσαία τάξη είναι σύμμαχός του και αναγνωρίζει όσα της έχει επιστρέψει σε οικονομικό επίπεδο  τα 2,5 χρόνια που κυβερνά κάτω από αντιξοότητες. Η αγωνία του έγκειται στο γεγονός πως παραδοσιακά ο Έλληνας δεν είναι ικανοποιημένος με τίποτα, με τις πρώτες μουρμούρες για το πώς θα μοιραστεί το περίφημο «δώρο του Πάσχα» να είναι έντονες και να φτάνουν φυσικά στο Μέγαρο Μαξίμου.

Ο αρχικός σχεδιασμός προέβλεπε ότι στο επίκεντρο της οικονομικής ενίσχυσης θα βρεθούν οι χαμηλοσυνταξιούχοι και οι άνεργοι. Τα λεγόμενα ευάλωτα νοικοκυριά. Με την ακρίβεια, όμως, να τραβά την ανηφόρα ποιο σπίτι δεν είναι ευάλωτο; Ποια οικογένεια δεν πλήττεται; Ποια νοικοκυρά δεν αντιλαμβάνεται ότι το ράλι αυξήσεων στις τιμές δεν αδειάζει το δικό της καλάθι; Και κάπως έτσι ξεκινά ένας νέος γύρος συζητήσεων για το ποια είναι τελικά τα λεγόμενα «ευάλωτα νοικοκυριά».  

«Τρέμουν» τη δυσαρέσκεια της μεσαίας τάξης

Προφανώς το εισοδηματικό κριτήριο που θα τεθεί θα δυσαρεστήσει πολλούς, γι’ αυτό και οι τελικές αποφάσεις που θα ληφθούν τον Μάρτιο θα έχουν πραγματικά μεγάλο ενδιαφέρον. Άλλωστε η οικονομία είναι εκείνη που κερδίζει εκλογές και «ανεβοκατεβάζει» κυβερνήσεις. Κριτής για τις τελικές αποφάσεις θα είναι η εξέλιξη του πληθωρισμού και τα έσοδα του προϋπολογισμού, αν και ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, ξεκαθάρισε οτι «ο πληθωρισμός πλήττει το διαθέσιμο εισόδημα του πολίτη και επηρεάζει τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς», διευκρινίζοντας πως  «ό,τι και να κάνουμε δεν μπορούμε να καλύψουμε πλήρως τα προβλήματα που έχουν και θα έχουν το επόμενο διάστημα».

«Παιδιά» και «αποπαίδια»

Η παραπάνω φράση υποδηλώνει και το άγχος που υπάρχει στο Μέγαρο Μαξίμου για όσους μείνουν εκτός επιδόματος. Οι δυσαρεστημένοι θα είναι πολλοί, με τις πρώτες μουρμούρες να αναφέρουν πως με τα κριτήρια που θα μπουν «κερδισμένοι θα είναι πάλι όσοι δεν ανήκουν στη μεσαία τάξη». Η παραπάνω διατύπωση είναι η πιο soft, γιατί κάποιοι πιο θερμόαιμοι αναφέρουν ευθέως ότι «η κυβέρνηση για πολλοστή φορά θα γυρίσει την πλάτη σε εκείνους που τη στήριξαν παρέχοντας οικονομική ενίσχυση σε εκείνους που ζουν συστηματικά με επιδόματα».

Η ουσία είναι πως πρόκειται για μια εξίσωση αρκετά δύσκολη για το οικονομικό επιτελείο, αφού είναι προφανές πως δεν μπορεί να ικανοποιήσει πολλά νοικοκυριά. Όσον αφορά στην καταβολή του έκτακτου επιδόματος θα γίνει αυτόματα στους τραπεζικούς λογαριασμούς των δικαιούχων και σε συνδυασμό με το πακέτο των επιδοτήσεων στους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος και φυσικού αερίου.

Δείτε επίσης: Οργή στην κυβέρνηση για Καρτερό και Πολάκη – «Οι πολίτες βλέπουν, κρίνουν και συγκρίνουν»

Loading

Play