Επίσκεψη στο ανάκτορο του Φιλίππου Β΄ στις Αιγές πραγματοποίησε το μεσημέρι της Δευτέρας ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Στέφανος Κασσελάκης, κατά την περιοδεία του στην Κεντρική Μακεδονία.
Ο Στέφανος Κασσελάκης ξεναγήθηκε στον εντυπωσιακό αρχαιολογικό χώρο, καθώς το ανάκτορο του Φιλίππου Β΄ αποτελούσε το μεγαλύτερο οικοδόμημα της κλασικής Ελλάδας.
Στην συνέχεια, σύμφωνα με την ενημέρωση της Κουμουνδούρου “επισκέφθηκε το Δέλτα του Αξιού, ένα σημαντικό θαλάσσιο οικοσύστημα της χώρας μας, που συμβάλλει σε πολύ μεγάλο βαθμό στην τοπική και την εθνική οικονομία και παράλληλα σχηματίζει έναν μοναδικό περιβαλλοντικό παράδεισο με τρεις εκβολές ποταμών, μια λιμνοθάλασσα και ένα Εθνικό Πάρκο -καταφύγιο πουλιών”.
Ο Στέφανος Κασσελάκης συναντήθηκε στην περιοχή της Χαλάστρας με τον Δήμο Δέλτα και εκπροσώπους παραγωγικών φορέων της περιοχής, αλιείς και μυδοπαραγωγούς, όπου ενημερώθηκε για τα σοβαρά προβλήματα στην οργάνωση των χρήσεων γης και της μυδοκαλλιέργειας και τις επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης. Σημειώνεται ότι οι ορυζώνες της περιοχής παράγουν το 70% της εγχώριας παραγωγής σε ρύζι και ταυτόχρονα στο Θερμαϊκό Κόλπο παράγεται το 80-90% των ελληνικών μυδιών με εξαγωγική δυναμική.
Στην δήλωσή του, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, που συνοδευόταν από τον πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Σωκράτη Φάμελλο, επισήμανε πως το Δέλτα του Αξιού είναι “μια άκρως παραγωγική περιοχή, μια περιοχή πραγματικά εντυπωσιακή, και σε ό,τι αφορά το κομμάτι του Natura, που ωστόσο υπολείπεται της προστασίας που έχει υποσχεθεί η κυβέρνηση. Οι επιστήμονες των φορέων με τους οποίους συναντηθήκαμε βρίσκονται σε κατάσταση εργασιακής επισφάλειας με συμβάσεις ορισμένου χρόνου, αντί να έχουν μονιμότητα για να μπορούν να επιτελούν το έργο τους, που είναι τόσο σημαντικό για το περιβάλλον”.
Σύμφωνα με την ίδια ενημέρωση ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ διαπίστωσε κατά την επίσκεψή του “την εγκατάλειψη από την κεντρική διοίκηση των παραγωγών της περιοχής, αφού δεν υπάρχει μέριμνα για τα προβλήματα των δύο κλάδων – αντιθέτως κάνουν ό,τι μπορούν για να περάσει η παραγωγή σε λίγους. Η ίδια αδιαφορία διαπιστώνεται και για το Εθνικό Πάρκο καθώς μετά την αδικαιολόγητη κατάργηση του Φορέα Διαχείρισης Θερμαϊκού και την ανάληψη της ευθύνης από μια αθηνοκεντρική υπηρεσία, οι εργαζόμενοι βρίσκονται σε εκκρεμότητα, συμβασιούχοι για μια 20ετία, δεν ολοκληρώνεται η ειδική περιβαλλοντική μελέτη του 2019 για να υπάρχει πλαίσιο προστασίας παρά την καταδίκη από την ΕΕ, ενώ οι αποφάσεις λαμβάνονται με αδιαφάνεια στην Αθήνα, μακριά από την τοπική κοινωνία”.
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ επισκέφθηκε στη συνέχεια το Κέντρο Περίθαλψης ‘Αγριων Ζώων «Δράση για την ‘Αγρια Ζωή».
Από την επίσκεψη του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στην περιοχή “επιβεβαιώθηκε ξανά η ανάγκη ενίσχυσης των δημόσιων πολιτικών για το περιβάλλον και η στήριξη αποκεντρωμένων δομών για τις προστατευόμενες περιοχές και την άγρια ζωή, που δεν μπορεί να στηρίζονται μόνο σε εθελοντές”.
ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ