Είτε συμφωνεί κανείς με τις αποφάσεις της κυβέρνησης για την υποχρεωτικότητα εμβολιασμού στους πολίτες άνω των 60 χρόνων είτε όχι, η αλήθεια είναι πως οι έκτακτες καταστάσεις απαιτούν έκτακτα μέτρα. Και μέσα σε αυτό το περιβάλλον όλοι οφείλουμε να «ζυγίσουμε» σωστά το αντίτιμο των 100 ευρώ, το αντίτιμο της ζωής, αλλά και τη συνταγματικότητα ενός μέτρου που έχει διχάσει την κοινωνία.
Στο ερώτημα «γιατί προβαίνετε στην επιλογή ενός διοικητικού προστίμου» το Μέγαρο Μαξίμου απαντά ότι το πρόστιμο προσδίδει υποχρεωτικό χαρακτήρα στη ρύθμιση και δεν είναι τίποτα περισσότερο παρά ένα αντίτιμο υγείας για την ενίσχυση των νοσοκομείων τα οποία τόσο δοκιμάζονται. «Είναι μία τελευταία ώθηση τους ανεμβολίαστους συμπολίτες μας να λάβουν τη σωστή απόφαση» σημειώνουν ενδεικτικά συνεργάτες του πρωθυπουργού, κάνοντας λόγο για ένα «σοβαρό αντικίνητρο για την πορεία προς την αρρώστια και τον πόνο».
Ύστατη λύση;
Μοιραία ανοίγει και μια ευρύτερη συζήτηση για το κατά πόσο η κυβέρνηση έπραξε αρκετά και όσα όφειλε πριν καταλήξει στην απόφαση της υποχρεωτικότητας. Κυβερνητικοί αξιωματούχοι εκτιμούν πως από την πλευρά της η πολιτεία έπραξε ό,τι ήταν δυνατό και εφικτό.
Υπενθυμίζουν την έγκαιρη και δωρεάν εξασφάλιση των εμβολίων μέσα από την επιχείρηση «Ελευθερία», τον κατ’ οίκον εμβολιασμό από τα κινητά συνεργεία σε νησιά, σε χωριά, σε απομακρυσμένες περιοχές, σε ειδικές ομάδες πληθυσμού, όπως οι Ρομά, την ελεγχόμενη πρόσβαση σε κλειστούς χώρους από τον Ιούλιο και την είσοδος μόνο σε εμβολιασμένους και σε νοσήσαντες από τις αρχές Νοεμβρίου.
«Πρώτοι στην Ευρώπη εφαρμόσαμε τη δωρεάν και καθολική διάθεση self-test από την περασμένη άνοιξη. Λοιδορήθηκε τότε, αλλά φάνηκε εξαιρετικά αποτελεσματική. Αντιμετωπίσαμε τις χρόνιες παθογένειες του συστήματος πρωτοβάθμιας φροντίδας, εντάσσοντας ιδιώτες γιατρούς στο πρόγραμμα εμβολιασμών, στο σπίτι ή στο ιατρείο. Πρώτη, επίσης, η χώρα μας άνοιξε την αναμνηστική δόση σε όλους τους ενήλικους, μπροστά από τις υπόλοιπες Ευρωπαϊκές χώρες».
Διχογνωμία περί συνταγματικότητας
Το μεγάλο ερώτημα που τέθηκε από την πρώτη στιγμή που ανακοινώθηκε ο υποχρεωτικός εμβολιασμός στους άνω των 60 χρόνων είναι κατά πόσο η απόφαση είναι συνταγματική. Έγκριτοι συνταγματολόγοι που δεν πρόσκεινται πολιτικά στη ΝΔ, όπως για παράδειγμα ο κ. Μανιτάκης, υπερασπίζονται ανοιχτά τη ρύθμιση.
Συν τοις άλλοις φέρει και την σφραγίδα του Συμβουλίου της Επικρατείας. Επομένως, απαντά το Μέγαρο Μαξίμου, δεν εγείρεται ουσιαστικά κανένα νομικό, συνταγματικό ζήτημα. Σημειώνουν, επίσης, πως το άρθρο 5 παράγραφος 5 του Συντάγματος αναφέρει ρητά ότι «το κράτος μεριμνά για τη δημόσια υγεία», ενώ το άρθρο 21 παράγραφος 3 έχει συγκεκριμένη αναφορά στην ανάγκη προστασίας των μεγαλύτερων ηλικιών.
Υποχρεωτικότητα παντού;
Τέλος, υπάρχουν πολλές απορίες σχετικά με το αν η υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού επεκταθεί παντού. Για αυτό το θέμα το τοπίο είναι «θολό». Συνεργάτες του πρωθυπουργού, ωστόσο, διευκρινίζουν πως οι παρεμβάσεις πρέπει να είναι στοχευμένες, αφήνοντας όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά. «Δεν γεμίζουν σήμερα οι Μ.Ε.Θ. από στρατιωτικούς και αστυνομικούς. Από ηλικιωμένους γεμίζουν. Αυτοί κινδυνεύουν περισσότερο. Εκεί στρέφουμε, λοιπόν, το ενδιαφέρον μας» απαντούν σχετικά.
Δείτε επίσης: Μητσοτάκης: «Πρώτη η Ελλάδα άνοιξε την τρίτη δόση σε όλους τους ενήλικους» (vid)
- Ισραήλ: Σειρήνες προειδοποίησης και εκρήξεις στην Ιερουσαλήμ
- Κρις Μάρτιν και Ντακότα Τζόνσον: Διαψεύδουν τις φήμες περί χωρισμού με ένα ρομαντικό ταξίδι στην Ινδία
- Σημαντική η συμφωνία εκεχειρίας για την αντίσταση των Παλαιστινίων, δηλώνει ο ηγέτης της Χεζμπολάχ
- Η συγκινητική έκπληξη του Σάσα Βεζένκοφ για τα γενέθλια της Νικόλ Ελευθεριάδου
- Σημαντική πρόοδος στην τοπική ανάπτυξη – Συνεχίζονται οι διαβουλεύσεις σε όλη την Ελλάδα