Ένα ιδιότυπο μπρα ντε φερ μεταξύ κυβέρνησης και ακρίβειας βρίσκεται σε εξέλιξη με τον… νικητή της αναμέτρησης να επικρατεί στη μεταξύ τους κόντρα και την κοινωνία να περιμένει με αγωνία την έκβαση της «μάχης» ώστε να γνωρίζει εάν η… λύτρωση είναι κοντά ή έρχονται τα χειρότερα για νοικοκυριά και επιχειρήσεις.
Ο Χρήστος Σταϊκούρας έχει ξεκαθαρίσει πως δεν αναμένεται καμία μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης, ούτε μείωση του ΦΠΑ σε βασικά είδη πρώτης ανάγκης. Ο λόγος είναι γιατί -πολύ απλά- οι αριθμοί δεν βγαίνουν, γεγονός που συνεπάγεται πως δεν θα τεθεί σε κίνδυνο η πορεία του προϋπολογισμού και η δημοσιονομική σταθερότητα της χώρας. Παρόλα αυτά ο Κυριάκος Μητσοτάκης γνωρίζει πως η κατάσταση είναι δύσκολη και μπορεί να γίνει δυσκολότερη. Όχι μόνο για τους πολίτες, αλλά και για την κυβέρνηση του, γεγονός που μεταφράζεται ότι είναι πολύ πιθανό να προχωρήσει σε άλλου είδους φοροαπαλλαγές.
Τα «δώρα» Μητσοτάκη από την Τανάγρα
Για παράδειγμα, σήμερα, κατά την υποδοχή των πρώτων έξι γαλλικών μαχητικών Rafale με τα οποία ενισχύεται η ελληνική Πολεμική Αεροπορία, είναι πολύ πιθανό να ανακοινώσει τη μείωση ή ακόμα και την πλήρη άρση της φορολόγησης του πτητικού επιδόματος και των αντίστοιχων επιδομάτων που αφορούν στα στελέχη των Ειδικών Δυνάμεων και όσων υπηρετούν στα υποβρύχια. Πρόκειται για επιδόματα τα οποία φορολογούνται επί σχεδόν 15 χρόνια με συντελεστή 40%.
Την ίδια στιγμή πάντως οι ευρωπαίοι αναγνωρίζουν την ενίσχυση της ελληνικής οικονομίας. Και αυτό επιβεβαιώθηκε στη διάρκεια των εργασιών του Eurogroup, προχθές Δευτέρα και του Ecofin, χθες Τρίτη. Οι ευρωπαίοι εταίροι παραδέχθηκαν την ισχυρή ανάκαμψη των ευρωπαϊκών οικονομιών αλλά και η ύπαρξη προκλήσεων που δυσκολεύουν τα ευρωπαϊκά νοικοκυριά, όπως η υγειονομική κρίση και ο υψηλός πληθωρισμός που προέρχεται, τουλάχιστον κατά 50% από την ενεργειακή κρίση.
Υπεράνω όλων η δημοσιονομική σταθερότητα
Απέναντι σε αυτές τις προκλήσεις -όπως δήλωσε ο Υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας- θα συνεχιστούν τα μέτρα στήριξης για όσο χρειαστεί, ενώ αποφασίστηκε η δημοσιονομική προσαρμογή, η αναγκαία δημοσιονομική σταθερότητα να μη λειτουργήσει σε βάρος της ανάπτυξης. Όπως επισημαίνουν κυβερνητικοί αξιωματούχοι, σε αυτό το γεμάτο προκλήσεις διεθνές περιβάλλον, η ελληνική οικονομία τα κατάφερε ικανοποιητικά, καθώς μειώθηκε η ανεργία, αποφεύχθηκαν τα λουκέτα, ενισχύθηκε το διαθέσιμο εισόδημα των πολιτών, μειώθηκαν τα «κόκκινα» δάνεια, βελτιώθηκε η ανταγωνιστικότητα και διαμορφώθηκαν πολύ θετικές προοπτικές. Και όλα αυτά αναγνωρίζονται από όλους τους εταίρους, από όλους τους θεσμούς.
Σε αυτό το πλαίσιο, η Κυβέρνηση συνεχίζει με συνετή δημοσιονομική πολιτική, διορατική εκδοτική στρατηγική και διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, έτσι ώστε η χώρα να επιτύχει υψηλή και διατηρήσιμη οικονομική μεγέθυνση, να δημιουργήσει ακόμα περισσότερες νέες, καλά αμειβόμενες θέσεις απασχόλησης και να ενισχύσει την κοινωνική συνοχή.
Δείτε επίσης: Ν. Ανδρουλάκης: Πρώτη φορά από το 2014 το Κίνημά μας θα έχει Αντιπρόεδρο στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο
- Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ: Ο κίνδυνος της παραπληροφόρησης τα επόμενα δύο χρόνια
- Νέες αποκαλύψεις για τον καθηγητή από τον Άλιμο: Σχέσεις με ανήλικες και σοβαρές κατηγορίες
- Η Μπαρτσελόνα κυνηγά την τετράδα, ο Σφαιρόπουλος νίκησε τον Σπανούλη και η Βίρτους πέτυχε το τρίτο διπλό
- Οι νέοι ταξίαρχοι της ΕΛΑΣ μετά τις πρόσφατες κρίσεις
- Γιατί οι σοκολάτες είναι σχεδιασμένες σε τετράγωνα κομμάτια;