Το μπρα ντε φερ του Μητσοτάκη με τη λογική και το «καλοπιάσιμο» των μικρομεσαίων

Η καθημερινή εμμονή του Μεγάρου Μαξίμου να κάνει το άσπρο-μαύρο στο θέμα του πληθωρισμού και της ακρίβειας που αδειάζει το πορτοφόλι των Ελλήνων και τους οδηγεί βήμα-βήμα στη φτωχοποίηση είναι η έμπρακτη απόδειξη για το διαρκές μπρα ντε φερ του Κυριάκου Μητσοτάκη με την κοινή λογική. Ταυτόχρονα, όμως, αναδύεται η προσπάθεια του κυβερνητικού επιτελείου να διαμορφώσει συσχετισμούς και συμμαχίες, δίνοντας έμφαση στο «καλοπιάσιμο» των μικρομεσαίων επιχειρήσεων που αποτελούν τη συντριπτική πλειοψηφία της μεσαίας τάξης.

Όταν ακούει κανείς κυβερνητικά στελέχη να μιλούν για δυναμική ανάπτυξη της οικονομίας και τόνωση της απασχόλησης που αποκλιμακώνουν τα ποσοστά φτώχειας, κατανοεί πως οι συνεργάτες του Κυριάκου Μητσοτάκη έχουν χάσει την επαφή με την πραγματικότητα. Ή δεν πηγαίνουν ποτέ στο σούπερ μάρκετ

propoli

Όπως, επίσης, στερείται λογικής το επιχείρημα ότι οι τελευταίες εκτιμήσεις της ΕΛΣΤΑΤ για το ποσοστό του πληθυσμού που βρίσκεται σε κίνδυνο φτώχειας στην Ελλάδα αφορά το… 2020. Με πληθωρισμό 12%, που σημαίνει ότι η ζωή μας έγινε πιο ακριβή 12 φορές, η καθήλωση της οικονομικής δραστηριότητας εκατομμυρίων συμπολιτών μας είναι ο κανόνας και όχι η εξαίρεση. Ας ρίξουν μονάχα μια ματιά στα άδεια καλάθια των σούπερ μάρκετ. 

Ουδείς αντιλέγει ότι η συγκυρία δεν βοηθά τους κυβερνητικούς σχεδιασμούς. Ουδείς αντιλέγει ότι η κυβέρνηση έλαβε μέτρα για τη στήριξη επιχειρήσεων, εργαζομένων και ανέργων. Το αν είναι αποτελεσματικά θα φανεί στην… κάλπη, όμως το να μιλά κανείς για εντυπωσιακή ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας ή ότι τα ποσοστά φτώχειας βρίσκονται σε πορεία αποκλιμάκωσης, τότε δείχνει απουσία επαφής με την πραγματικότητα και την κοινωνία.

«Ανοίγουν» το «Ελλάδα 2.0» για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις

Στο μεταξύ, σε μια προσπάθεια να έρθει και πάλι κοντά στη μεσαία τάξη, η κυβέρνηση αξιοποιεί το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0» για να στηρίξει στο μέτρο του δυνατού τις μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Στόχος του οικονομικού επιτελείου είναι η αναβάθμιση του παραγωγικού εξοπλισμού και των υποδομών των μικρομεσαίων επιχειρήσεων με οικονομική ενίσχυση για επενδύσεις σε συστήματα έξυπνης μεταποίησης, ρομποτικής και  τεχνητής νοημοσύνης που θα οδηγήσουν στη βελτίωση της παραγωγικότητας της μεταποίησης και στη δημιουργία ποιοτικών θέσεων εργασίας.

Το 70% του προϋπολογισμού, θα διατεθεί στις πολύ μικρές και τις μικρές επιχειρήσεις και το 30% στις μεσαίες επιχειρήσεις. Από τον προϋπολογισμό που διατίθεται για τις πολύ μικρές και μικρές επιχειρήσεις, το 80% θα διατεθεί σε υφιστάμενες και το 20% σε νέες. Ο προϋπολογισμός κάθε επενδυτικής πρότασης δεν μπορεί να είναι μικρότερος των 250.000 ευρώ και μεγαλύτερος των 6.000.000 ευρώ.

Δείτε επίσης: Ο μεγαλύτερος φόβος του Κυριάκου Μητσοτάκη και η «μάχη» του προϋπολογισμού

Loading