Του Γιάννη Χαβιανίδη
Κα ξαφνικά, εν μέσω πανδημίας, το τελευταίο διάγγελμα του Κυριάκου Μητσοτάκη έδωσε νέα τροφή στα σενάρια για πρόωρη προσφυγή στις κάλπες.
Η φράση του πρωθυπουργού πως «μετά την κρίση, η κάθε εξουσία οφείλει να εγκαταλείπει το απυρόβλητο της ανάγκης, δυναμώνοντας την λογοδοσία. Γιατί καμία έκτακτη συνθήκη δεν μπορεί να αμφισβητήσει τη δημοκρατική ευαισθησία», πυροδότησε μια άκρατη φιλολογία που γυρνά στα δημοσιογραφικά γραφεία εδώ και μερικές εβδομάδες.
Στενοί συνεργάτες του Κυριάκου Μητσοτάκη σπεύδουν να χαμηλώσουν τους τόνους διαψεύδοντας κάθε λογής σενάρια που σχετίζονται με πρόωρες εκλογές. Η πολιτική ιστορία στη χώρα, όμως, έχει δείξει πως (στην πλειοψηφία των περιπτώσεων) όπου υπάρχει καπνός, υπάρχει και φωτιά.
Τις τελευταίες ώρες λέγεται και γράφεται έντονα ότι οι πιθανοί μήνες για να διεξαχθούν πρόωρες εκλογές είναι ο Ιούλιος και ο Αύγουστος. Επειδή, όμως, υπάρχει και η παράμετρος των πανελλαδικών, πολλοί είναι εκείνοι που ποντάρουν στον προσεχή Σεπτέμβριο.
Εκλογές με λίστα
Όσον αφορά στο κόστος των εκλογών, πολιτικοί αναλυτές σχολιάζουν πως δεδομένου ότι οι επόμενες εκλογές θα είναι με λίστα, μιας και δεν έχουν περάσει 18 μήνες από τις τελευταίες εθνικές εκλογές, τα χρήματα που θα χρειαστούν για τη διεξαγωγή τους θα είναι πολύ λιγότερα.
Πάντως, στην (παρα)φιλολογία που έχει αναπτυχθεί, το Μέγαρο Μαξίμου απαντά πως αυτού του είδους τα σενάρια μόνο κακό κάνουν και δεν βοηθούν στην συγκροτημένη προσπάθεια της πολιτείας να «ορθοποδήσει» την οικονομία.
Αυτό φυσικά δεν σημαίνει ότι δεν προσέχουν και δεν μελετούν ιδιαίτερα τις δημοσκοπήσεις, βάσει των οποίων ο Κυριάκος Μητσοτάκης λαμβάνει τα εύσημα της συντριπτικής πλειοψηφίας των Ελλήνων για τα γρήγορα αντανακλαστικά που επέδειξε τόσο στη διαχείριση της κρίσης στον Έβρο όσο και στην πανδημία.
Η αλήθεια είναι ότι πρωθυπουργός έχει αποκτήσει ισχυρό πολιτικό κεφάλαιο, γεγονός που του επιτρέπει να χαράσσει πολιτικές στρατηγικές με ελευθερία κινήσεων.
Νέες οικονομικές «ανάσες»
Στο μέτωπο της οικονομίας για παράδειγμα, αποφάσισε πως θα παρθούν συμπληρωματικά μέτρα όπου χρειάζονται.
«Είναι, άλλωστε, κοινά παραδεκτό ότι σε έκτακτες καταστάσεις, απαιτούνται έκτακτες λύσεις» προσθέτουν κυβερνητικοί κύκλοι.
Στο πλαίσιο αυτό εκδόθηκε Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, η οποία μεταξύ άλλων θα περιλαμβάνει τα εξής:
-Έκπτωση 25% σε μελλοντικό φόρο για την άμεση καταβολή μέχρι και τις 30 Απριλίου 2020 του Φ.Π.Α. που προκύπτει από τις δηλώσεις α΄ τριμήνου του 2020, για όσους τηρούν απλογραφικά βιβλία και του τρίτου μήνα του 2020 για όσους τηρούν διπλογραφικά βιβλία.
-Παράταση δωρεάν φαρμακευτικής περίθαλψης ανασφάλιστων, έως την 31η Μαΐου 2020.
-Προσωρινή παράταση προνοιακών παροχών που χορηγούνται λόγω αναπηρίας.
-Απασχόληση ιδιωτών ιατρών σε δημόσια νοσοκομεία για την αντιμετώπιση έκτακτων αναγκών με την έκδοση δελτίου παροχής υπηρεσιών για διάρκεια έως 2 μήνες με δυνατότητα παράτασης της συνεργασίας για 2 ακόμη μήνες.
-Κατ’ οίκον, ή εξ αποστάσεως, παροχή ιατρικών υπηρεσιών των συμβεβλημένων ιατρών του ΕΟΠΥΥ και οικογενειακών ιατρών της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας προς ασθενείς με κορονοϊό με αποζημίωση 30 ευρώ ανά επίσκεψη.
-Δυνατότητα απασχόλησης πολιτών τρίτων χωρών στην αγροτική οικονομία με υπό προϋποθέσεις παράταση ισχύος των αδειών εργασίας που έχουν εκδοθεί για διάστημα 6 μηνών από την ημερομηνία λήξης τους.
-Δυνατότητα δημιουργίας προσωρινών δομών φιλοξενίας αστέγων και άλλων ευάλωτων ομάδων από Δήμους.
-Απαλλαγή γονέων από τροφεία δημοτικών βρεφικών και παιδικών σταθμών και από αντίτιμο ανταποδοτικών υπηρεσιών για το διάστημα που παραμένουν κλειστά.
-Διεκπεραίωση μέσω της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης της Δημόσιας Διοίκησης της ενημέρωσης στοιχείων των πολιτών προς τράπεζες, ώστε να μη χρειάζεται φυσική παρουσία και γραφειοκρατία.
-Μείωση διδάκτρων ιδιωτικών εκπαιδευτικών δομών για μη παρεχόμενες υπηρεσίες, όπως για παράδειγμα μετακινήσεις, ή απογευματινές δραστηριότητες.
-Οικονομική ενίσχυση του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού για δράσεις και προγράμματα στον τομέα του σύγχρονου Πολιτισμού.
-Χορήγηση κουπονιού διάρκειας 18 μηνών για όσους είχαν κάνει κράτηση σε τουριστικούς προορισμούς της χώρας μας.
-Δημιουργίας κλινών Μ.Ε.Θ. από τη δωρεά 8.000.000 της Βουλής.
-Υποχρέωση αρμόδιων Αρχών και οργάνων ελέγχου να μεριμνούν για την παροχή κάθε διευκόλυνσης στα άτομα με αναπηρία και χρόνιες παθήσεις για την εξυπηρέτηση των αναγκών τους κατά παρέκκλιση κάθε αντίθετης, γενικής ή ειδικής, διάταξης.