Ο πρωθυπουργός επισημαίνει καθημερινά οτι οι επόμενες ημέρες είναι ιδιαίτερα κρίσιμες για την πορεία της πανδημίας στη χώρα. Και δεν το λέει τυχαία, αφού το επόμενο 10ήμερο κρίνει σε σημαντικό βαθμό τη διάρκεια του lockdown. Δηλαδή το εάν την 1η Δεκεμβρίου θα επιστρέψουμε σταδιακά στην καθημερινότητα ή αν θα δοθεί παράταση στο απαγορευτικό μέχρι τις 10 Δεκεμβρίου.
Κυβερνητικός στόχος, όπως τουλάχιστον οριοθετήθηκε από το Μέγαρο Μαξίμου, είναι να προλάβουμε τα χειρότερα, να σωθούν ζωές και να μην φτάσει ήδη δοκιμαζόμενο Εθνικό Σύστημα Υγείας στα όριά του.
Για να οδηγηθούμε σε αυτήν την εξέλιξη πρέπει προηγουμένως να αντιστραφούν οι αυξητικές τάσεις του ιικού φορτίου, να χαμηλώσουν οι επιδημιολογικές καμπύλες και να δημιουργηθούν οι κατάλληλες συνθήκες που μας επιτρέψουν να γιορτάσουμε τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά εντός ενός πιο “φυσιολογικού” πλαισίου.
Οι ελπίδες του εμβολίου να μη φέρουν χαλαρότητα
Το δίπτυχο βάσει του οποίου πορεύεται ο Κυριάκος Μητσοτάκης και οι συνεργάτες του είναι ατομική-συλλογική ευθύνη, αλλά και κρατική επαγρύπνηση ώστε να εξασφαλίζεται η αυστηρότερη τήρηση των μέτρων. Ήδη οι έλεγχοι καθ’ όλη τη διάρκεια εφαρμογής του lockdown είναι συνεχείς και εντατικοί, την ίδια στιγμή που οι ανακοινώσεις για την αποτελεσματικότητα του εμβολίου της Pfizer γεννά -για πρώτη φορά- αισιοδοξία.
Όμως αυτή η αισιοδοξία δεν πρέπει να οδηγήσει σε καμιά περίπτωση σε χαλάρωση και εφησυχασμό. Οι ειδικοί επιστήμονες προειδοποιούν ότι ο κορωνοϊός είναι εντός των τειχών, αφαιρεί ζωές και μπορεί, τις επόμενες εβδομάδες, αν δεν προσέξουμε, η κατάσταση να επιδεινωθεί.
Κυβερνητικοί “κύκλο” σημειώνουν με νόημα πως “είναι κρίμα να χάσουμε στο μεσοδιάστημα, πριν έρθει το εμβόλιο, εκατοντάδες ανθρώπινες ζωές, συγγενείς, φίλους μας, γονείς παππούδες και γιαγιάδες μας. Η ζωή αξίζει πολύ περισσότερο από μια ψευδαίσθηση ελευθερίας και από τρεις – τέσσερις μήνες ακόμη αναμονή και υπομονή”.
“Βροχή” τα πρόστιμα στους παραβάτες
Στο μεταξύ, σύμφωνα με τα πρώτα επίσημα στοιχεία, τις δύο πρώτες ημέρες εφαρμογής των μέτρων, έγιναν από τους ελεγκτικούς μηχανισμούς 181.138 έλεγχοι, κατά τους οποίους διαπιστώθηκαν 2.975 παραβάσεις και επιβλήθηκαν πρόστιμα συνολικού ύψους 779.650 ευρώ, καθώς και διοικητικές κυρώσεις αναστολής λειτουργίας 15 ημερών σε 29 καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος. Στο πλαίσιο αυτό, μόνο η Ελληνική Αστυνομία συνέστησε 4.530 συνεργεία και απασχόλησε στα συνεργεία αλλά και σε μπλόκα κατά το Σαββατοκύριακο 20.932 αστυνομικούς.