Δευτερόλεπτα από τη στιγμή που ο Κωστής Χατζηδάκης παρουσίασε το εργασιακό νομοσχέδιο και εξήγησε τους βασικούς του άξονες, η κυβέρνηση πέρασε στην αντεπίθεση έναντι του ΣΥΡΙΖΑ, κατηγορώντας τον Αλέξη Τσίπρα και τα στελέχη του για υποκρισία.
Συνεργάτες του πρωθυπουργού επισήμαιναν πως είναι πολιτικά άτοπο από πλευράς της Κουμουνδούρου να χρεώνει στην κυβέρνηση ότι προωθεί ευέλικτες μορφές απασχόλησης με ατομικές συμβάσεις. Όπως επισήμανε, μάλιστα, κορυφαίος αξιωματούχος του Μεγάρου Μαξίμου «η υποκρισία του ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει όρια».
Ο ίδιος υπενθύμισε ότι στην πραγματικότητα ήταν η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ που στις 20 Ιουνίου 2019, λιγότερο από τρεις εβδομάδες πριν τις γενικές εκλογές της 7ης Ιουλίου, υπέγραψε την σχετική Ευρωπαϊκή Οδηγία 2019/1158, η οποία προωθεί ευέλικτες μορφές απασχόλησης με ατομικές συμβάσεις εργασίας, με σκοπό την παροχή φροντίδας, για παράδειγμα σε ανήλικα παιδιά.
Η υποκρισία του ΣΥΡΙΖΑ
Ο ίδιος πρόσθετε ότι «τώρα η Κουμουνδούρου έρχεται, καιροσκοπικά, να κατηγορήσει τη κυβέρνηση ότι εφαρμόζει την Οδηγία που ο ίδιος ο ΣΥΡΙΖΑ υπέγραψε λίγο πριν αποχωρήσει από την εξουσία. Είναι αξιοσημείωτο, δε, ότι η Οδηγία δεν αναφέρεται σε συλλογικές συμβάσεις, αλλά σε ατομικές».
Κύκλοι του υπουργείου Εργασίας σημειώνουν με νόημα ότι οι εργαζόμενοι θα πρέπει να έχουν το δικαίωμα να ζητούν ευέλικτες ρυθμίσεις εργασίας, για να προσαρμόζουν τη μορφή απασχόλησής τους, μεταξύ άλλων, όπου είναι εφικτό, με τη χρήση ρυθμίσεων τηλεργασίας, ευέλικτου ωραρίου, ή μειωμένων ωραρίων εργασίας, με σκοπό την παροχή φροντίδας, αναφέρεται χαρακτηριστικά στο κείμενο της Οδηγίας.
Όσον αφορά στο ερώτημα που θέτει επιτακτικά η αντιπολίτευση, γιατί κατατίθεται τώρα το νομοσχέδιο για τις εργασιακές σχέσεις, συνεργάτες του Κωστή Χατζηδάκη απαντούν ότι ο πυρήνας του εργασιακού πλαισίου που υπάρχει σήμερα καταρτίστηκε σε άλλες εποχές και δεν ανταποκρίνεται στην ανάγκη του σήμερα. «Η κυβέρνηση δεν γυρνά την πλάτη στην πραγματικότητα και δεν αγνοεί τις εξελίξεις», τονίζουν οι ίδιοι στο «Politic», συμπληρώνοντας ότι η νομοθετική πρωτοβουλία απευθύνεται σε πραγματικούς εργαζόμενους, στο πραγματικό εργασιακό τοπίο.
Περιγράφουν, μάλιστα, οτι το συγκεκριμένο νομοσχέδιο βάζει τέλος στην αυθαιρεσία και την ανομία, έχοντας ως στόχο την επίλυση ζητημάτων που έχουν προκύψει από τις καταιγιστικές αλλαγές που έχουν συντελεστεί στο χώρο της απασχόλησης.
Τι αλλάζει
Ειδικότερα έρχεται να προστατεύσει το 8ωρο και το 5νθήμερο, καταπολεμώντας τη «μαύρη εργασία» και τις αδήλωτες υπερωρίες. Θεσμοθετεί την ψηφιακή κάρτα εργασίας, με την οποία ανά πάσα στιγμή θα μπορεί να ελέγχεται αν υπάρχουν υπερβάσεις στο ωράριο του εργαζομένου. Ακόμα συμβάλλει στην ισορροπία μεταξύ προσωπικής και επαγγελματικής ζωής με την κατοχύρωση του δικαιώματος ηλεκτρονικής αποσύνδεσης του εργαζομένου. Θεσμοθετείται, δηλαδή, το δικαίωμά του να μην επικοινωνεί ψηφιακά, απαντώντας σε τηλεφωνήματα, emails και μηνύματα, όταν βρίσκεται εκτός ωραρίου εργασίας ή σε άδεια.
Δείτε επίσης: Μ. Ξενογιαννακοπούλου: «Έκτρωμα» το εργασιακό νομοσχέδιο της κυβέρνησης – «Επιβάλλει εργασιακή ζούγκλα»