EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ

Το εύρος των αλλαγών δείχνει τις… κάλπες

Του Σταύρου Οραήλογλου

Εκλογές ή ανασχηματισμός; Αυτό είναι το δίλημμα που απασχολεί το Μέγαρο Μαξίμου, με το εύρος των κυβερνητικών αλλαγών στον επικείμενο ανασχηματισμό να μαρτυρά το αν θα στηθούν κάλπες ή όχι.

Η συζήτηση στα πολιτικά γραφεία επικεντρώνεται στις αλλαγές που θα επιφέρει στην κυβέρνηση ο ανασχηματισμός. Εάν ο Κυριάκος Μητσοτάκης αποφασίσει να κάνει σαρωτικό ανασχηματισμό, τότε το ενδεχόμενο των πρόωρων εκλογών ακυρώνεται ή μετατίθεται προς τις αρχές του 2021. Εάν προβεί σε διορθωτικές κινήσεις, τότε οι εκτιμήσεις που υπάρχουν είναι ότι αποτελεί σοβαρό ενδεχόμενο να προκηρυχθούν πρόωρες εκλογές αμέσως μετά την 85η ΔΕΘ.

Ο ανασχηματισμός δείχνει το μέλλον…

Σε κάθε περίπτωση, κοινή συνισταμένη, είναι πως τα μέσα Αυγούστου θεωρούνται καταληκτικό σημείο για τις μετέπειτα πολιτικές εξελίξεις, αν και στενοί συνεργάτες του πρωθυπουργού επιμένουν ότι είναι “ανεύθυνο” να συζητούμε για εκλογές όταν η κυβέρνηση δεν έχει κλείσει ακόμη ένα χρόνο ζωής.

Τα σενάρια περί πρόωρων εκλογών το φθινόπωρο ή τον χειμώνα συντηρούν τα μέτρα που λαμβάνει η κυβέρνηση για να στηρίξει νοικοκυριά και επιχειρήσεις, αλλά και για να διασφαλίσει τη δημόσια υγεία τους θερινούς μήνες.  

Σε ό,τι αφορά στην αντιμετώπιση της πανδημίας τα υγειονομικά πρωτόκολλα είναι αυστηρά αφού σε όλες τις πύλες εισόδου της χώρας θα πραγματοποιούνται στοχευμένα τεστ. Επίσης, προϋπόθεση για την είσοδο στη χώρα είναι η υποχρεωτική συμπλήρωση, 48 ώρες πριν, ειδικής φόρμας στη σχετική πλατφόρμα  με τα στοιχεία του εισερχόμενου, τη χώρα προέλευσης και τον τόπο στον οποίο θα διαμείνει στην Ελλάδα.

Η “μάχη” για την πραγματική οικονομία

Σε επίπεδο πραγματικής οικονομίας, ο πρωθυπουργός τόνισε στη Γενική Συνέλευση του ΣΕΤΕ ότι  η διαδικασία για τη στήριξη της οικονομίας είναι δυναμική και όχι στατική. Όπως είπε: “Τα μέτρα λαμβάνονται σταδιακά και έχουμε ακόμα εφεδρείες να ρίξουμε στη μάχη. Η κυβέρνηση αφουγκράζεται τις δυνάμεις της αγοράς, συνομιλεί με τον κόσμο της εργασίας και  επανεξετάζει διαρκώς τις ανάγκες που προκύπτουν και τις παρεμβάσεις που χρειάζονται. Δέσμευσή μας ήταν και παραμένει η μείωση των φορολογικών και ασφαλιστικών επιβαρύνσεων, η σταδιακή κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος για όλους τους επαγγελματίες, καθώς και η μείωση της προκαταβολής φόρου, που θα ανακοινωθεί τις επόμενες μέρες”.

Στο μεταξύ, με απόφαση του Πρωθυπουργού, αναστέλλεται, για τους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες, η εφαρμογή του τέλους επιτηδεύματος ύψους 650 ευρώ για το φορολογικό έτος 2019. Σημειώνεται ακόμη ότι αποφασίστηκε ήδη να επιχορηγηθούν 84 Δήμοι με το συνολικό ποσό των 92 εκατομμυρίων ευρώ για την άμεση αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών τους, ώστε να ενισχυθεί η ρευστότητα στην πραγματική οικονομία. Παράλληλα, για τη στήριξη της απασχόλησης ξεκίνησε χθες και θα ολοκληρωθεί στις 6 Ιουλίου η υποβολή ηλεκτρονικών αιτήσεων από τους ενδιαφερόμενους εγγεγραμμένους ανέργους, 18 ετών και άνω, για 36.500 θέσεις κοινωφελούς εργασίας πλήρους απασχόλησης  σε Δήμους, Περιφέρειες, Κέντρα Κοινωνικής Πρόνοιας Περιφερειών, φορείς και Υπηρεσίες Υπουργείων.

Δείτε επίσης: Μητσοτάκης: Καμία έκπτωση στο ζήτημα της δημόσιας υγείας