(ΒΑΣΙΛΗΣ ΡΕΜΠΑΠΗΣ/EUROKINISSI)

Το «φάρμακο» Μητσοτάκη για την άνοδο των τιμών και την αύξηση του εισοδήματος

Στην Κυβέρνηση γνωρίζουν πως κρίνονται και αξιολογούνται καθημερινά, γι’ αυτό και με εντολή του Κυριάκου Μητσοτάκη στο Μέγαρο Μαξίμου αναζητούν το «φάρμακο» προκειμένου να αντιμετωπίσουν την άνοδο των τιμών και να επιτύχουν την αύξηση του εισοδήματος της μεσαίας τάξης.

Έτσι προχωρούν σε παρεμβάσεις οι οποίες λειτουργούν ανακουφιστικά απέναντι στο κύμα ακρίβειας με στοχευμένα μέτρα που σκοπό έχουν να μειώσουν το κόστος. Στο πλαίσιο αυτό τον Δεκέμβριο θα καταβληθεί στους δικαιούχους του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος διπλάσιο ποσό από αυτό το οποίο θα λάμβαναν κανονικά.
Επιπρόσθετα, σημαντικές είναι και οι φοροελαφρύνσεις της τελευταίας διετίας αφού οι πολίτες πληρώνουν μικρότερο φόρο εισοδήματος, μικρότερο ΕΝΦΙΑ, λιγότερες εισφορές, ενώ ο φόρος γονικής παροχής κάτω από τις 800.000 ευρώ έχει πρακτικά καταργηθεί και η εισφορά αλληλεγγύης έχει ανασταλεί στον ιδιωτικό τομέα.

Οι «έμμεσες» φοροαπαλλαγές

Στην ίδια λογική έχουν εφαρμοστεί  αναμένεται αύξηση του κατώτατου μισθού από τον Ιανουάριο του 2022, καθώς  και δεύτερη αύξηση μέσα στο χρόνο, ενώ σύμφωνα με τις έως τώρα εκτιμήσεις οι παραπάνω πολιτικές οδηγούν σε αύξηση του μέσου εισοδήματος των ελληνικών νοικοκυριών περίπου 7,4% μέσα σε δύο χρόνια, τη στιγμή που στην υπόλοιπη Ευρώπη αυτή η αύξηση ήταν μόλις 3,5%.

Όσον αφορά στους ισχυρισμούς του Αλέξη Τσίπρα για τη μεσαία τάξη, στην κυβέρνηση υπενθυμίζουν ότι η διακυβέρνηση ήταν εκείνη που «στραγγάλισε» νοικοκυριά και επιχειρήσεις υπερφορολογώντας τους για να χρηματοδοτήσει το τρίτο αχρείαστο μνημόνιο που η ίδια έφερε.

Η «μάχη» για τα μάτια της μεσαίας τάξης

Συνεργάτες του πρωθυπουργού αναφέρουν πως ο Αλέξης Τσίπρας διαβάλλει σκόπιμα τηνεπιλογή για την κατάργηση του φόρου γονικής παροχής έως 800 χιλ. λέγοντας ότι αφορά μόνο το 1% των πλουσίων που μεταβιβάζουν περιουσίες των 800 χιλιάδων ευρώ. Μάλιστα θέτουν συγκεκριμένο παράδειγμα αφού ρωτούν, αλλά απάντηση δεν παίρνουν… «Πόσες γονικές παροχές των 800.000 έγιναν; Και πόσες γονικές παροχές των 200.000, των 100.000 έγιναν; Όλοι αυτοί είναι οι πλούσιοι του 1%; Ασφαλώς όχι. Ο κ. Τσίπρας, όμως, επιμένει να διαστρεβλώνει και να ψεύδεται» επισημαίνουν στο «Politic».

Δείτε επίσης: Κοινωνικό μέρισμα: Ποιοι είναι οι συνταξιούχοι που θα πάρουν το επίδομα 250 ευρώ

Ακολουθήστε το politic.gr Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Politic.gr