Το φιλοχουντικό αφήγημα του Πολυτεχνείου: Ιστορική αμφισβήτηση και οι σύγχρονοι παραλληλισμοί

Το φιλοχουντικό αφήγημα του Πολυτεχνείου: Ιστορική αμφισβήτηση και οι σύγχρονοι παραλληλισμοί

Αναλύουμε τις σύγχρονες αμφισβητήσεις του ρόλου του Πολυτεχνείου στην πτώση της Χούντας και την επίδρασή τους στη σημερινή πολιτική σκηνή. Αποτελεί παράδοση τα τελευταία χρόνια να αμφισβητείται ο ρόλος του Πολυτεχνείου στην πτώση της Χούντας από στελέχη της Δεξιάς. Κάθε χρόνο, τέτοιες μέρες, πολλοί αναφέρονται στους μύθους του Πολυτεχνείου και στη σπουδαιότητα της εξέγερσης, προβάλλοντας ότι δεν υπήρχαν νεκροί τη νύχτα της 17ης Νοεμβρίου 1973. Ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης συχνά προβαίνει σε τέτοιες δηλώσεις, ενώ αντίστοιχες παρεμβάσεις έχουν γίνει και από άλλους πολιτικούς, όπως ο Μάκης Βορίδης.

Το φιλοχουντικό αφήγημα που προβάλλεται ανήκει σε μια ευρύτερη προσπάθεια ορισμένων κύκλων της Δεξιάς να περιορίσουν την επιρροή της φοιτητικής εξέγερσης. Ο Κωνσταντίνος Πλεύρης, επικεφαλής του κόμματος της 4ης Αυγούστου, έχει υποστηρίξει πολλές φορές ότι η εξέγερση δεν είχε σημαντικό αντίκτυπο στην πολιτική σκηνή της εποχής. Αναμένονται περαιτέρω αμφισβητήσεις και αναθεωρήσεις γύρω από τα γεγονότα του Πολυτεχνείου, με σκοπό την υποβάθμιση της σημασίας τους.

Η πολιτική συνεχίζει να διχάζεται πάνω σε αυτά τα θέματα, με τους παλαιότερους συμπολίτες μας να θυμούνται τις τραγικές στιγμές της Δικτατορίας και της αντίστασης που αυτή προκάλεσε.

Loading