Το οικονομικό “ταμείο” του 5μηνου Μητσοτάκη

Του Γιάννη Χαβιανίδη

propoli
Μετά και την υπερψήφιση του προϋπολογισμού του 2020, ήρθε η ώρα για το πρώτο οικονομικό “ταμείο” του 5μηνου διακυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Η αλήθεια είναι πως η αγορά δείχνει σημάδια ανάκαμψης, το ίδιο και ο χρηματιστηριακός δείκτης. Υπήρξε πλήρης άρση των capital controls, αποπληρώθηκε πρόωρα το υψηλότοκο τμήμα των δανείων του ΔΝΤ, ξεμπλόκαραν μεγάλα επενδυτικά σχέδια, όπως στο Ελληνικό, στο λιμάνι του Πειραιά και στη Χαλκιδική.

Επίσης βγήκαν από τη… ναφθαλίνη περίπου 170 αιτήσεις για τη χορήγηση αδειών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από υβριδικούς σταθμούς σε μη-διασυνδεδεμένα νησιά, απενεργοποιήθηκε η «ωρολογιακή βόμβα» της ΔΕΗ -όπου προχωρά η εξυγίανσή της-, ενώ η κεφαλαιοποίηση της εταιρείας ξεπέρασε τα 900 εκατ. ευρώ, δηλαδή τριπλάσια σε σχέση με το επίπεδο που βρισκόταν πριν από τις ευρωεκλογές.

Σε αυτό το διάστημα ολοκληρώθηκε η ιδιωτικοποίηση των Ναυπηγείων Νεωρίου Σύρου, συμφωνήθηκε η εγκατάσταση στην Ελλάδα υποκαταστημάτων της «BANK OF CHINA» και της γαλλικής «Opel Bank S.A.», ενώ  μόλις πριν από μερικά 24ωρα εγκρίθηκαν από την Διυπουργική Επιτροπή Στρατηγικών Επενδύσεων άλλα έξι επενδυτικά σχέδια στον χώρο του τουρισμού και των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας συνολικού προϋπολογισμού 1 δισεκατομμυρίου 50 εκατομμυρίων ευρώ, που θα δημιουργήσουν 1.500 μόνιμες θέσεις εργασίας κατά τη λειτουργία τους και άνω των 3.000 κατά την  κατασκευή τους. Στα παραπάνω προσθέστε, επίσης, 119 επενδυτικά σχέδια του Αναπτυξιακού Νόμου, ύψους 900 εκατομμυρίων ευρώ.

Οι δείκτες τραβούν την ανηφόρα

Και αφού έγινε το πρώτο “ταμείο”, ήρθε και η ώρα του απολογισμού.  Σε αυτόν
πρώτα από όλα καλύφθηκε το δημοσιονομικό κενό που αποτυπωνόταν στην 3η Έκθεση Ενισχυμένης Εποπτείας και διασφαλίστηκε υπερπλεόνασμα που διατίθεται σε ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού.

Ακόμη υπήρξε αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας από την Standard & Poor’s, γεγονός που έχει ως αποτέλεσμα το Δημόσιο να δανείζεται με έντοκα γραμμάτια που έχουν -για πρώτη φορά- αρνητικό επιτόκιο.

Επιπρόσθετα η Ελλάδα δανείστηκε με δεκαετές ομόλογο, που είχε επιτόκιο μόλις 1,5%, έναντι επιτοκίου 3,9% λίγους μήνες πριν. Ο γενικός δείκτης τιμών του  χρηματιστηρίου κινείται κοντά στο υψηλό επίπεδο των 900 μονάδων, αυξημένος κατά 45% περίπου, έναντι των 613 μονάδων που ήταν στην αρχή του χρόνου. Ο δείκτης οικονομικού κλίματος κινείται στις 107 μονάδες, καταγράφοντας την υψηλότερη επίδοση από τον Μάρτιο του 2008. Τέλος, ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης βρίσκεται σε υψηλά 20ετίας.

Συμπερασματικά, είναι σαφές ότι οι προσδοκίες για την πορεία της οικονομίας βελτιώθηκαν θεαματικά και ότι οι αγορές δίνουν ψήφο εμπιστοσύνης στις προοπτικές της οικονομίας μας. Δίνουν ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβερνητική πολιτική.

Loading