Η σημερινή έναρξη της συνεδρίασης στη Βουλή επί των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης κηρύσσει επί της ουσίας την έναρξη της νέας κοινοβουλευτικής περιόδου. Είναι η πρώτη μεγάλη πρόκληση του νέου υπουργικού συμβουλίου. Και αυτό γιατί στο Μέγαρο Μαξίμου θέλουν να δείξουν ότι οι προγραμματικές δηλώσεις και οι προεκλογικές εξαγγελίες δεν αποτελούν κενό γράμμα. Έτσι υπενθυμίζουν το ισοζύγιο των πεπραγμένων του Ιουλίου του 2019.
Με τον τρόπο αυτόν θέλουν να καταδείξουν ότι τη σχέση εμπιστοσύνης που έχει αναπτυχθεί με την κοινωνία η οποία, όπως επισημαίνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης βασίζεται στην αλήθεια και την αξιοπιστία, που αποτελεί κορυφαία πολιτική επιταγή. Με την ευκαιρία αυτή, συνεργάτες του Πρωθυπουργού υπενθυμίζουν τον «αποστομωτικό», σύμφωνα με τους ίδιους απολογισμό της πρώτης θητείας, εξειδικεύοντας πέντε άξονες.
Τι είπανε, τι κάνανε…
Ο πρώτος αφορά στη φορολογία. Το 2019 ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωνε ότι η φορολογία δεν είναι μόνο μια πηγή εσόδων, αλλά πρέπει να μετατραπεί επιτέλους σε μοχλό ανάπτυξης. Στο πλαίσιο αυτό ακολούθησε η μόνιμη μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 35%, η αναμόρφωση της φορολογίας φυσικών προσώπων με εισαγωγικό συντελεστή 9% (από 22%) και αύξηση του αφορολόγητου 1.000 ευρώ για κάθε τέκνο, με παράλληλη μείωση κατά 1 μονάδα σε όλους τους ανώτερους φορολογικούς συντελεστές. Ακολούθησε η μείωση του φορολογικού συντελεστή για τα νομικά πρόσωπα και τις νομικές οντότητες από το 28% στο 22% σε μόνιμη βάση, η μείωση της προκαταβολής φόρου για τα νομικά πρόσωπα και τις νομικές οντότητες από το 100% στο 80% σε μόνιμη βάση, καθώς επίσης η μείωση στο 55% από το 100% της προκαταβολής φόρου εισοδήματος από επιχειρηματική δραστηριότητα για τα φυσικά πρόσωπα, σε μόνιμη βάση.
Στην παιδεία, το 2019 η Κυβέρνηση υποστήριζε ότι πρέπει να ξαναγίνει ο ανελκυστήρας για την πρόοδο κάθε νέου. Έτσι, στην τετραετία που ακολούθησε δόθηκε έμφαση στις δεξιότητες, αξιοποιήθηκαν ψηφιακά εργαλεία και προχώρησε η βελτιωτική αξιολόγηση. Στην Επαγγελματική Εκπαίδευση προχώρησε η κατάρτιση και Δια Βίου Μάθηση μέσω της άμεσης σύνδεσής της με τις ανάγκες της κοινωνίας και της αγοράς.
Το στοίχημα της εργασίας
Στα ζητήματα εργασίας, συντάξεων και κοινωνικής πολιτικής η Νέα Δημοκρατία είχε δεσμευθεί ότι θα αύξανε τον κατώτατο μισθό, θα μείωνε την ανεργία και θα προσέφερε στήριξη σε ευάλωτες ομάδες, όπως οι άνεργοι και οι συνταξιούχοι. Ο κατώτατος μισθός, αν και η αρχική εξαγγελία ήταν για τη διαμόρφωσή του στα 730 ευρώ, τελικά στο τέλος της θητείας διαμορφώθηκε στα 780 ευρώ. Επίσης, μετά από 12 χρόνια, 1.700.000 συνταξιούχοι είδαν για πρώτη φορά αύξηση κοντά στο 8%. Ενώ ακόμα 1.000.000 είχαν έμμεσο όφελος από την πλήρη κατάργηση της Εισφοράς Αλληλεγγύης.
Τέταρτος άξονας αποτέλεσε η ασφάλεια, κάτι που το 2019 ήταν ζητούμενο. Τέσσερα χρόνια μετά επανήλθε η ομάδα ΔΕΛΤΑ, η ομάδα ΔΙΑΣ ενισχύθηκε με την πρόσληψη 1.500 νέων αστυνομικών, ενώ σχεδόν καθημερινές είναι οι επιχειρήσεις, εκκένωσης κτιρίων -κατόπιν δικαστικών αποφάσεων – που τελούσαν επί χρόνια υπό κατάληψη και απόδοσή τους στους ιδιοκτήτες τους.
Τέλος, μεγάλο στοίχημα ήταν η διεθνής εικόνα της χώρας. Σήμερα η Ελλάδα συμμετέχει ισότιμα στη διαμόρφωση των ευρωπαϊκών πολιτικών με βάση τις εθνικές μας προτεραιότητες. Η παρουσία της στην Ε.Ε. είναι αναβαθμισμένη και δίνουμε ως χώρα το «παρών» σε κάθε συζήτηση.
Δείτε επίσης: Π. Καμμένος για Αλ Τσίπρα: «Του είχαν τάξει Νόμπελ Ειρήνης για τη συμφωνία των Πρεσπών»