Το Κίεβο ζητεί “εγγυήσεις ασφαλείας” από τη Δύση και τη Μόσχα

Το Κίεβο ζητεί “εγγυήσεις ασφαλείας” από τη Δύση και τη Μόσχα

Ο Β. Ζελένσκι ευχαρίστησε τους ομολόγους του για την υποστήριξή τους και τις παραδόσεις στρατιωτικού εξοπλισμού στο Κίεβο

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι ζήτησε σήμερα «εγγυήσεις ασφαλείας» για τη χώρα του από τη Δύση και τη Μόσχα, ενώ η Ουκρανία βρίσκεται αντιμέτωπη με την απειλή μιας ρωσικής εισβολής.

«Η Ουκρανία έχει ανάγκη εγγυήσεις ασφαλείας, σαφείς και χειροπιαστές, αμέσως», δήλωσε ο Ζελένσκι σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Πολωνό και τον Λιθουανό ομόλογό του, Αντρέι Ντούντα και Γκιτάνας Ναουσέντα αντίστοιχα.

«Πιστεύω πως η Ρωσία πρέπει να είναι ανάμεσα στις χώρες που παρέχουν αυτές τις σαφείς εγγυήσεις ασφαλείας», είπε ακόμη ο Ουκρανός πρόεδρος και υπενθύμισε πως έχει προτείνει πολλές φορές να συναντηθεί με τον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν προκειμένου να αποκλιμακώσουν την τρέχουσα κρίση.

Ο Β. Ζελένσκι ευχαρίστησε τους ομολόγους του για την υποστήριξή τους και τις παραδόσεις στρατιωτικού εξοπλισμού στο Κίεβο.

«Είμαστε ενωμένοι στην πεποίθηση ότι το μέλλον της ευρωπαϊκής ασφάλειας παίζεται αυτή τη στιγμή σε εμάς, στην Ουκρανία», είπε ο Ουκρανός πρόεδρος.

Εξάλλου, σε κοινή διακήρυξη με τον Ουκρανό πρόεδρο, οι πρόεδροι της Πολωνίας και της Λιθουανίας ανέφεραν ότι η Ουκρανία αξίζει να της δοθεί καθεστώς υποψήφιας προς ένταξη χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και ότι η Πολωνία και η Λιθουανία θα την υποστηρίξουν σε αυτό τον σκοπό.

«Τονίζουμε πως, δεδομένης της σημαντικής προόδου στην εφαρμογή της Συμφωνίας Σύνδεσης και εσωτερικών μεταρρυθμίσεων, καθώς και των τρεχουσών προκλήσεων ασφαλείας, η Ουκρανία αξίζει καθεστώς υποψήφιας προς ένταξη στην ΕΕ χώρας και η Λιθουανία και η Πολωνία θα υποστηρίξουν την Ουκρανία στην επίτευξη αυτού του σκοπού», αναφέρεται στη διακήρυξη που υπογράφηκε στο Κίεβο από τον πρόεδρο της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι, τον Πολωνό πρόεδρο Αντρέι Ντούντα και τον Λιθουανό πρόεδρο Γκιτάνας Ναουσέντα.

Η κοινή διακήρυξη ζητεί από τη διεθνή κοινότητα την «ταχύτατη εισαγωγή» «ισχυρών» κυρώσεων στη Ρωσία, περιλαμβανομένων μέτρων που στοχοποιούν τον αγωγό αερίου Nord Stream 2 ανάμεσα στη Ρωσία και τη Γερμανία.

Δείτε επίσης: Φον ντερ Λάιεν: Βρισκόμαστε σε περίοδο κρίσης στην οποία οι απολυταρχίες αμφισβητούν τις δημοκρατίες

Loading

Play