Το κλίμα στην οικονομία αλλάζει όμως τα «αλλά» παραμένουν…

Αν ακούσει κανείς τα κυβερνητικά στελέχη να μιλούν για την οικονομία σχηματίζει την εντύπωση ότι όλα βαίνουν καλώς στη χώρα. Το κλίμα αλλάζει ή τουλάχιστον αυτήν την αίσθηση καλλιεργούν τεχνηέντως… Όμως τα «αλλά» παραμένουν και είναι πολλά. Πάρα πολλά, κυρίως για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις που ανησυχούν.

Κυβερνητικοί αξιωματούχοι επιμένουν ότι μετά από δέκα χρόνια οικονομικής κρίσης τα καλύτερα είναι μπροστά μας. Βασίζουν την αισιοδοξία τους στην άποψη ότι παρά την πανδημία, η κυβέρνηση προχώρησε σε σημαντικές μεταρρυθμίσεις και ταυτόχρονα στήριξε την πραγματική οικονομία.

propoli

Έτσι τα πρόσφατα δεδομένα -όπως τόνισε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε συνέντευξή του στο Bloomberg- είναι πραγματικά ενθαρρυντικά. Η οικονομία κατέγραψε ανάπτυξη της τάξης του 16,2% το δεύτερο τρίμηνο του έτους. Επίσης, αναθεωρήσαμε προς τα πάνω την πρόβλεψη για την ανάπτυξη στο 5,9% και η νέα πρόβλεψη μπορεί να είναι απαισιόδοξη. Οι ίδιοι τονίζουν πως βλέπουν μεγάλο ενδιαφέρον για άμεσες ξένες επενδύσεις από αμερικάνικες και ευρωπαϊκές εταιρείες και πανηγυρίζουν πως έχουμε πετύχει σημαντική πρόοδο στην ψηφιοποίηση του κράτους.

Η πράσινη μετάβαση και τα… πράσινα άλογα

Μιλούν ακόμη για ένα φιλόδοξο σχέδιο πράσινης μετάβασης. Ιδιαίτερα ενθαρρυντική, σύμφωνα με τους ίδιους, είναι και η επίδοση της τουριστικής μας βιομηχανίας, αφού όπως τονίζουν «καταφέραμε να αναβαθμίσουμε το προϊόν μας και είχαμε μεγαλύτερη κατά κεφαλή δαπάνη σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος. Αισιοδοξούμε ότι το 2022 θα είναι το έτος που ο ελληνικός τουρισμός θα εκτοξευτεί», ισχυρίζονται οι πιο αισιοδόξοι.

Η αγωνία των μικρομεσαίων κορυφώνεται

Την ίδια στιγμή οι μικρομεσαίοι επιχειρηματίες κατηγορούν την κυβέρνηση  ότι  «έχει σχέδιο συγχωνεύσεων ή λουκέτων για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις». Ισχυρισμό που επικαλείται και ο ΣΥΡΙΖΑ.

Στο Μέγαρο Μαξίμου απαντούν πως «ο Αλέξης Τσίπρας, όσο ήταν πρωθυπουργός, τσάκισε συνειδητά τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, με υπερφορολόγηση και ασφυκτικές ασφαλιστικές εισφορές. Δεν έδωσε κανένα κίνητρο για τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας τους μέσω συνεργασιών και συγχωνεύσεων. Ακόμη και η Αναπτυξιακή Τράπεζα δεν έδινε δάνεια, γιατί το απαγόρευε το καταστατικό της. Αυτά δεν μπορεί να τα ξεχάσει κανείς και σίγουρα όχι οι άνθρωποι της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας

Υπενθυμίζουν, μάλιστα, ότι τα δύο τελευταία χρόνια η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας μείωσε τους φόρους και τις εισφορές τόσο των εργαζομένων όσο και των μικρομεσαίων επιχειρηματιών. Έδωσε 8,3 δισ. ενίσχυση αποκλειστικά στις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις στη διάρκεια της πανδημίας (τα 5,3 δισ. μη επιστρεπτέα και τα 3 δισ. με επιστροφή σε 60 δόσεις και εξαιρετικά χαμηλό επιτόκιο). Δίνει ισχυρά κίνητρα στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις για να ενταχθούν στο Ταμείο Ανάκαμψης και να επωφεληθούν από προγράμματα ύψους 1,5 δισ., με άμεση ενίσχυση σε προγράμματα εξοικονόμησης ενέργειας, ψηφιακού εκσυγχρονισμού, τουριστικών και αγροτικών επενδύσεων και πολλά άλλα.

Όπως τονίζουν συνεργάτες του πρωθυπουργού, την καλύτερη απάντηση στους ισχυρισμούς Τσίπρα αποτελεί το γεγονός ότι σήμερα έχουμε 46.000 επιχειρήσεις περισσότερες από όσες υπήρχαν πριν από την πανδημία, ενώ το ισοζύγιο ιδρύσεων – λουκέτων στην Αθήνα για το 2021 είναι 4.316 νέες επιχειρήσεις έναντι 700 που έκλεισαν.
Προχθές έγιναν ξαφνικά ορατοί για τον κ. Τσίπρα οι διανομείς φαγητού, χθες σειρά είχαν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Στήριξη με… αποδείξεις

Για τον λόγο αυτό υπενθυμίζουν ορισμένες αποδείξεις για όσα έπραξε η ΝΔ για τους μικρομεσαίους τη διετία που κυβερνά:

-Ο φόρος εισοδήματος επιχειρήσεων μειώθηκε από το 28 στο 24 %
-Ο συντελεστής παρακράτησης φόρου για τα μερίσματα μειώθηκε από το 10% στο 5%.
-Η προκαταβολή φόρου για τα φυσικά πρόσωπα που ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα μειώθηκε από το 100% στο 55%, και για τα νομικά πρόσωπα από το 100% στο 80%.
Επιπλέον με τα μέτρα που εξήγγειλε ο Πρωθυπουργός στη Δ.Ε.Θ.:
-Μειώνεται περαιτέρω ο φόρος εισοδήματος των επιχειρήσεων -σε μόνιμη βάση- από το 24% στο 22%.
-Μειώνεται το ποσοστό επιστροφής όλων των Επιστρεπτέων Προκαταβολών, ανάλογα με την πτώση των ακαθάριστων εσόδων της επιχείρησης. Με βάση τις νέες προβλέψεις, το 28% των επιχειρήσεων θα επιστρέψει το 1/4, το 39% το 1/3, και το 33% το 50%.
-Επεκτείνεται, για το 2022, η μείωση κατά 3 ποσοστιαίες μονάδες των ασφαλιστικών εισφορών.

Δείτε επίσης: Ηλιόπουλος: «Ο αγώνας των εργαζομένων και η αλληλεγγύη της κοινωνίας, κέρδισαν»

Ακολουθήστε το politic.gr Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Politic.gr

Loading