(ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISSI)

Το “κόντεμα” Μητσοτάκη, η παραδοχή λαθών και ο ανασχηματισμός που πλησιάζει

Η τριήμερη συζήτηση στη Βουλή, με αφορμή την πρόταση δυσπιστίας που κατέθεσαν τα κόμματα της αντιπολίτευσης, δεν μας έκανε σοφότερους. Παρήγαγε, όμως, ορισμένα δεδομένα.

Πρώτον, το πρωθυπουργικό “κόντεμα” του Κυριάκου Μητσοτάκη, δεύτερον την παραδοχή λαθών από πλευράς της κυβέρνησης και τρίτον είναι πλέον σαφές ότι ο ανασχηματισμός πλησιάζει. Απομένει να φανεί το πότε. Αν, δηλαδή, είναι θέμα, 24ωρων ή μετατίθεται μετά τις ευρωεκλογές.

propoli

Θα ξεκινήσω από το τελευταίο. Εντός της ημέρας αναμένεται να συνεδριάσει το υπουργικό συμβούλιο, αλλά και να ανακοινωθούν οι αντικαταστάτες των Μπρατάκου και Παπασταύρου, οι οποίοι πιάστηκαν με την… γίδα στην πλάτη, επισκεπτόμενοι το σπίτι γνωστού επιχειρηματία που τελευταία βάλλει διαρκώς κατά της κυβέρνησης. Το γεγονός ότι σήμερα συνεδριάζει το υπουργικό συμβούλιο για τον κατώτατο μισθό, αλλά και τον νέο ΟΑΣΘ, δείχνει ότι επί του παρόντος ο Πρωθυπουργός θέλει να δώσει έμφαση στην καθημερινότητα και στα προβλήματα των πολιτών.

Το ρίσκο ενός ανασχηματισμού

Άλλωστε, ένας ευρύτερος ανασχηματισμός, σημαίνει ότι οι νέοι υπουργοί θα χρειαστούν χρόνο για να μάθουν τα… κατατόπια των χαρτοφυλακίων τους. Και στην παρούσα φάση, χρόνος δεν υπάρχει. Ιδιαίτερα από τη στιγμή που η κυβέρνηση έχει μπροστά της τη μάχη των ευρωεκλογών στις 9 Ιουνίου. Άρα, το πιθανότερο είναι ότι σε αυτό το μέτωπο οι εξελίξεις μετατίθενται για μετά τις ευρωεκλογές, όπου πολλά θα κριθούν από το αποτέλεσμα της κάλπης και τις κυβερνητικές επιδόσεις.

Σχετικά με την παραδοχή λαθών, χθες το βράδυ ο Κυριάκος Μητσοτάκης παραδέχθηκε ότι υπήρξαν κυβερνητικές παραλείψεις στη διαχείριση του τραγικού δυστυχήματος. Γι’ αυτό επιχείρησε να αντιστρέψει το κλίμα περιγράφοντας τις ενέργειες της κυβέρνησης να αποδοθεί πιο γρήγορα, όσο ποτέ, δικαιοσύνη, αλλά και να εκσυγχρονιστεί ένα πολύπαθο μέσο μεταφοράς, για να μην ξαναγίνει το κακό.

Το άγχος Μητσοτάκη για τις ευρωεκλογές

Τέλος, σχετικά με το πρωθυπουργικό “κόντεμα” του Κυριάκου Μητσοτάκη, πλέον είναι προφανές ότι η δημοφιλία του πάσχει. Το προφίλ του θολώνει, η δεύτερη πρωθυπουργική θητεία αποδεικνύεται προβληματική και αυτό αναμένεται να φανεί στην ευρωκάλπη. Γι’ αυτό, στον επίλογο της χθεσινής του ομιλίας εστίασε σε αυτήν την εκλογική μάχη, “προειδοποιώντας” ότι η κάλπη των ευρωεκλογών θα επιχειρηθεί να μετατραπεί σε παραμορφωτικό καθρέφτη της αλήθειας στον τόπο. Όπως ανέφερε: “Στο εσωτερικό, να προβάλλει μία εικόνα πολιτικής αστάθειας. Και έξω από τα σύνορα, να περιορίσει τη δύναμη εκείνης της παράταξης που έχει αποδείξει ότι έχει ευρωπαϊκή γραμμή, αλλά και εθνική φωνή. Πρόκειται για μία ευρωπαϊκή μάχη πιο κρίσιμη από κάθε ανάλογη στο παρελθόν με άμεσες συνέπειες για το μέλλον της πατρίδας. Και αυτή δεν θα μας συγχωρέσει κανένα πισωγύρισμα”.

Δείτε επίσης: Αιχμές Μητσοτάκη για Βαγγέλη Μαρινάκη: Αν κάποιος εκδότης, μεγαλοεπιχειρηματίας, έχει πολιτικές βλέψεις, να εμφανιστεί

Loading