Το κράτος «μπαταχτσής» που σκοτώνει την επιχειρηματικότητα και η αδυναμία πληρωμής των ΚΔΑΠ

Την Παρασκευή αποκαλύψαμε πως το κράτος έχει για περίπου 4 μήνες στο… περίμενε παιδικούς σταθμούς και ΚΔΑΠ για τις πληρωμές των ΕΣΠΑ από την ΕΕΤΑΑ. Επί τέσσερις μήνες επιχειρηματίες πληρώνουν από την τσέπη τους τις υποχρεώσεις της πολιτείας και το κράτος «μπαταχτσής» απλά παρακολουθεί τις εξελίξεις λόγω της αδυναμίας εξόφλησης, φροντίζοντας με την αδράνεια του να σκοτώνει την επιχειρηματικότητα.

Το χειρότερο είναι ότι δεν υπάρχει η παραμικρή ενημέρωση από την πλευρά της ΕΕΤΑΑ για τις ημερομηνίες καταβολής των πληρωμών. Για το πότε, δηλαδή, το Δημόσιο θα πληρώσει τις οφειλές του. Για το πότε θα σταθεί στο ύψος των περιστάσεων, αποδεικνύοντας στην πράξη ότι η Ελλάδα προχωρά επιτέλους μπροστά.

Εξυγίανση και εκσυγχρονισμός στα λόγια…

Φανταστείτε, όμως, τι θα γινόταν στην περίπτωση που την ίδια ασυνέπεια, επί 4 μήνες, έδειχνε ένας φορολογούμενος πολίτης. Θα είχε στηθεί στο… απόσπασμα της εφορίας που θα ζητούσε να αποπληρώσει το χρέος του εδώ κι τώρα, άσχετα αν δεν έχει την οικονομική δυνατότητα.

«Φέσι» 4 μηνών στην αγορά από το κράτος

Όπως διαβάσατε στο Politic, παιδικοί σταθμοί και ΚΔΑΠ έπρεπε να είχαν πληρωθεί στις 15 Νοεμβρίου για τους μήνες Σεπτέμβριο και Οκτώβριο. Μέχρι σήμερα τα ταμεία τους παραμένουν άδεια, με διάφορες «διαρροές» να αναφέρουν χωρίς να υπάρχει καμία διαβεβαίωση επ’ αυτού ότι τελικά θα χρήματα θα πιστωθούν στους λογαριασμούς τους «μάλλον μετά τις 15 Δεκεμβρίου». Με όρους αγοράς, το κράτος «φέσωσε» τέσσερις μήνες τους ιδιοκτήτες, οι οποίοι χωρίς καμία βοήθεια και εν μέσω πανδημίας καλούνται να καλύψουν από την τσέπη τους τέσσερα ενοίκια για τις εγκαταστάσεις που διαθέτουν, τέσσερις μήνες ασφαλιστικές εισφορές, τέσσερις μήνες λογαριασμούς κοινής ωφέλειας, τέσσερις μήνες πάγιες λειτουργικές ανάγκες δίχως να έχουν δει το χρώμα του χρήματος από τα χρήματα που τους χρωστά  η πολιτεία.

Όσον αφορά στον αντίλογο ότι θα χρήματα θα πιστωθούν έως το τέλος του τρέχοντος έτους, το επιχείρημα είναι άκρως σαθρό διότι πολύ απλά όταν εισπραχθούν θα δοθούν αυτόματα στα βάρη που θα έχουν δημιουργηθεί αυτούς τους τέσσερις μήνες δίχως να ευθύνονται οι ιδιοκτήτες.

Που κατέληξαν τα χρήματα του ΕΣΠΑ;

Βέβαια, το μεγάλο ερώτημα που τίθεται και χρειάζεται άμεσης απάντησης για τις σημαντικές καθυστερήσεις της πρώτης καταβολής των χρημάτων είναι τι απέγιναν τα χρήματα που προέρχονταν από το ΕΣΠΑ. Άρα ήταν εξασφαλισμένα… Γιατί όμως δεν καταλήγουν εκεί όπου προορίζονταν. Μήπως γιατί απορροφήθηκαν για άλλους σκοπούς;

Μήπως γιατί το κράτος «σπάει» τον κουμπαρά προκειμένου να ανταπεξέλθει στις ανάγκες που γεννά η πανδημία;

Μήπως γιατί τελικά το καράβι που λέγεται «Ελλάς» δεν είναι τόσο στιβαρό;

Μήπως γιατί τελικά δημοσιονομικά τα πράγματα δεν πηγαίνουν καλά;

Μήπως γιατί τελικά το κυβερνητικό αφήγημα περί χώρας με ισχυρή ανάπτυξη δεν ισχύει;

Μήπως γιατί τελικά το κράτος επιμένει να κάνει ό,τι θέλει και να μη σέβεται τον πολίτη, την ίδια στιγμή που από εκείνον απαιτεί να θυσιάζεται για τις υποχρεώσεις του;

Και σε τελική ανάλυση, σε αυτήν τη χώρα τι είναι νόμιμο και τι ηθικό;

Δείτε επίσης: Στο περίμενε…οι παιδικοί σταθμοί και τα ΚΔΑΠ για τις πληρωμές των ΕΣΠΑ από την ΕΕΤΑΑ