Το Κρεμλίνο πρότεινε σήμερα η Ρωσία και οι Ηνωμένες Πολιτείες να συμφωνήσουν να μην αναπτύξουν ορισμένους πυραύλους εδάφους στη Ευρώπη και να εισαγάγουν αμοιβαία μέτρα επαλήθευσης προκειμένου να οικοδομήσουν την εμπιστοσύνη μετά τον τερματισμό της ισχύος της συνθήκης ελέγχου των πυρηνικών όπλων INF.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες αποσύρθηκαν από τη Συνθήκη για τις Πυρηνικές Δυνάμεις Μέσου Βεληνεκούς (INF) του 1987 πέρυσι, κατηγορώντας τη Μόσχα ότι την παραβιάζει, μια κατηγορία την οποία αρνείται το Κρεμλίνο.
Η αρχιτεκτονική του παγκόσμιου ελέγχου των πυρηνικών όπλων έχει τεθεί υπό περαιτέρω πίεση από τότε καθώς οι πρώην εχθροί στη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου δεν κατάφεραν να συμφωνήσουν σε μια συνθήκη που θα αντικαταστήσει τη New START, άλλη μια σημαντική συνθήκη ελέγχου εξοπλισμών που λήγει τον Φεβρουάριο του 2021.
Σήμερα το Κρεμλίνο πρότεινε μέτρα «αποκλιμάκωσης», όπως το να επιτραπεί στη Ρωσία να διενεργεί ελέγχους στο αμερικανικό σύστημα Aegis Ashore στην Ευρώπη, και στις Ηνωμένες Πολιτείες να ελέγχουν τους ρωσικούς πυραύλους 9M729 σε εγκαταστάσεις του θυλάκου του Καλίνινγκραντ.
«Προτείνουμε όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη να σκεφθούν απτές επιλογές για αμοιβαία μέτρα επαλήθευσης προκειμένου να απομακρυνθούν οι υπάρχουσες ανησυχίες», ανέφερε το Κρεμλίνο σε μια ανακοίνωση που έχει αναρτηθεί στον ιστότοπό του.
Η συνθήκη INF απαγόρευσε τους πυραύλους εδάφους με βεληνεκές 310-3.400 μίλια, μειώνοντας την ικανότητα και των δύο πλευρών να εξαπολύσουν αιφνιδιαστικό πυρηνικό πλήγμα.