(ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/EUROKINISSI)

Το κυβερνητικό πρόγραμμα της ΝΔ παρουσιάζει σήμερα ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Ο πρωθυπουργός και πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης θα παρουσιάσει σήμερα, Τετάρτη στις 18:00, το κυβερνητικό πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας, στο Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος».

Μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Alpha και τον Αντώνη Σρόιτερ, εκ νέου έδειξε την πρόθεσή του να ξεδιπλώσει μια ατζέντα αύξησης μισθών και μείωσης φόρων στον δρόμο προς τις κάλπες. Παράλληλα, οι σημερινές εξαγγελίες του πρωθυπουργού θα αφορούν ακόμα τις παρεμβάσεις στο κράτος, το νέο ΕΣΥ και την περαιτέρω ψηφιοποίηση της σχέσης πολίτη-κράτους.

propoli

Ο κ. Μητσοτάκης έδωσε περιεχόμενο στη δέσμευσή του για αύξηση των μισθών κατά 25% σε ορίζοντα τετραετίας, λέγοντας ότι στόχος είναι ο κατώτατος μισθός από τα σημερινά 780 ευρώ να διαμορφωθεί στα 950 το 2027. Παράλληλα, ισχύει και η δέσμευσή του για ένα νέο μισθολόγιο στο δημόσιο από 1/1/2024 με ειδική έμφαση όσους είναι στα κατώτερα κλιμάκια, αλλά και όσους έχουν θέσεις ευθύνης, προκειμένου αυτό να λειτουργήσει ως κίνητρο παραγωγικότητας.

Η κεφαλαιώδης είδηση, όμως, ήταν η προαναγγελία για αύξηση του αφορολόγητου κατά 1.000 ευρώ για οικογένειες με παιδιά. Πρακτικά, για ένα ζευγάρι με ένα παιδί το αφορολόγητο θα διαμορφωθεί από 9.000 που είναι σήμερα στα 10.000 ευρώ, ενώ για κάθε παιδί θα προσαυξάνεται κατά 1.000 ευρώ. Το εν λόγω μέτρο έρχεται ως απάντηση στην πίεση που υπέστησαν οι οικογενειακοί προϋπολογισμοί τόσο λόγω της ακρίβειας όσο και λόγω της ονομαστικής μείωσης μισθών που είχαν ως αποτέλεσμα είτε την αύξηση της φορολογίας λόγω αλλαγής κλίμακας είτε την απώλεια επιδομάτων.

Οι “πέντε” Ελλάδες

Σύμφωνα με πληροφορίες το πρόγραμμα της ΝΔ κωδικοποιείται σε 155 σημεία, αρχής γενομένης με την “παραγωγική Ελλάδα”, που περιλαμβάνει τον προγραμματικό σχεδιασμό για για τους μισθούς σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, τους φόρους, τις επενδύσεις και την αγορά εργασίας.

Ο πρωθυπουργός άλλωστε ήδη δεσμεύτηκε για αύξηση του κατώτατου μισθού μέχρι το τέλος στα 950 ευρώ ενώ έχει προαναγγείλει την πρόθεσή του για αύξηση των μισθών κατά 25% επίσης σε βάθος τετραετίας σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, με την προϋπόθεση ότι η χώρα θα τρέχει με ρυθμούς ανάπτυξης της τάξης του 3%.

Ανοιχτό επίσης έχει αφήσει το ενδεχόμενο για την κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος εντός της επόμενης τετραετίας, για μείωση των έμμεσων φόρων εφόσον δεν τίθεται σε κίνδυνο η εκτέλεση του προϋπολογισμού, για μείωση του αφορολόγητου για οικογένειες κατά 1000 ευρώ ανά παιδί, όπως προανήγγειλε χθες σε τηλεοπτική του συνέντευξη στον Alpha, για περαιτέρω μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, αλλά και για πρόγραμμα ευνοϊκής χρηματοδότησης για ακόμα 60.000 μικρομεσαίες επιχειρήσεις μέσω της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας.

Επόμενο σημείο η “Κοινωνική Ελλάδα”, η οποία περιλαμβάνει τις δεσμεύσεις για το ΕΣΥ στο οποίο η κυβέρνηση δίνει μεγάλη βαρύτητα, όπως και στην Παιδεία, ενώ στο πλαίσιο βελτίωσης της καθημερινότητας του πολίτη στοχευμένες θα είναι οι πολιτικές της και για τον εκσυγχρονισμό των Μέσων Μεταφοράς.

Σε ότι αφορά ειδικότερα το Εθνικό Σύστημα Υγείας ήδη ο ίδιος ο πρωθυπουργός σε συνεντεύξεις και ομιλίες του όλο το προηγούμενο διάστημα έχει προαναγγείλει αλλαγές, ενίσχυση της πρωτοβάθμιας υγείας και των τμημάτων επειγόντων περιστατικών (ΤΕΠ) των νοσοκομείων και των 156 κέντρων υγείας, και πρόσληψη 10.000 νοσηλευτών σε βάθος τετραετίας.

Στο πρόγραμμα έπεται η “Ψηφιακή και Πράσινη Ελλάδα”, η οποία περιλαμβάνει τη συνέχιση των μεταρρυθμίσεων στο ψηφιακό κράτος με την περαιτέρω διεύρυνση του gov.gr ώστε μέχρι το 2027, όλες οι διαδικασίες στη δημόσια διοίκηση να είναι ψηφιακές, με ηλεκτρονικές συναλλαγές.

Εξέχουσα θέση στο κυβερνητικό πρόγραμμα της ΝΔ καταλαμβάνει η στήριξη της νέας γενιάς όπως με το πρόγραμμα “Σπίτι μου” το οποίο γίνεται για πρώτη φορά στη χώρα μας και αφορά σε φθηνά δάνεια για νέους που θα αποπληρώνουν με δόσεις μικρότερες ενός ενοικίου, ενώ προωθείται και η “Κοινωνική αντιπαροχή” σύμφωνα με την οποία όπου υπάρχουν σχολάζοντα οικόπεδα στην Ελλάδα, θα μπορούν να χτίζονται με ιδιωτικούς πόρους σύγχρονα διαμερίσματα, τα περισσότερα από αυτά θα διατίθενται αποκλειστικά σε νέους συμπολίτες μας με χαμηλό ενοίκιο.

Τέλος, ιδιαίτερη έμφαση δίδεται και στη “Δίκαιη Ελλάδα” και στη λειτουργία των θεσμών και του κράτους, αλλά και στην “Ισχυρή Ελλάδα” που εστιάζει στη συνέχιση της ενίσχυσης της εξωτερικής πολιτικής, της άμυνας και της ασφάλειας του Πολίτη, συμπεριλαμβανομένου και του μεταναστευτικού. ​

Δείτε επίσης: Οι αυξήσεις μισθών και οι νέες μειώσεις φόρων τα δυνατά χαρτιά του Κυριάκου Μητσοτάκη

Loading