Το μεγάλο πολιτικό στοίχημα του Κυριάκου Μητσοτάκη για το 13/13 +3 στους δήμους
(ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/EUROKINISSI)

Το μεγάλο πολιτικό στοίχημα του Κυριάκου Μητσοτάκη για το 13/13 +3 στους δήμους

Στο Μέγαρο Μαξίμου μετρούν αντίστροφα για το άνοιγμα της αυτοδιοικητικής κάλπης την προσεχή Κυριακή, με το μεγάλο πολιτικό στοίχημα του Κυριάκου Μητσοτάκη να είναι το 13/13 στις Περιφέρειες και το +3 στους μεγάλους δήμους της χώρας, δηλαδή στην Αθήνα, τον Πειραιά και την Θεσσαλονίκη.

Το διακύβευμα είναι προφανές και από το γεγονός ότι ο Πρωθυπουργός επανέλαβε πως οι Περιφερειάρχες είναι συνεργάτες της κυβέρνησης και είναι εξαιρετικά σημαντικό να διαπνέονται από το ίδιο μεταρρυθμιστικό πνεύμα και να είναι αποφασισμένοι να υλοποιήσουν τις ίδιες αναπτυξιακές επιλογές.

Σύμφωνα με την επισήμανση του Πρωθυπουργού, οι 13 Περιφερειάρχες καλούνται να διαχειριστούν κονδύλια πάνω από 8 δισ. ευρώ από το νέο ΕΣΠΑ, ως εκ τούτου η συνθήκη για στενή συνεργασία, συντονισμό και συναντίληψη με την κεντρική διοίκηση καθίσταται επιβεβλημένη, με νέα πρόκληση τα ζητήματα ανθεκτικότητας. Για τον λόγο αυτό η Νέα Δημοκρατία υποστηρίζει και νέους υποψήφιους ή δοκιμασμένους Περιφερειάρχες πέραν των κομματικών της ορίων.

Το διακύβευμα των αυτοδιοικητικών εκλογών

Ανάλογη πολιτική σημασία η κυβέρνηση αποδίδει στη νίκη και επανεκλογή των υποστηριζόμενων από τη Νέα Δημοκρατία Δημάρχων της Αθήνας, της Θεσσαλονίκης και του Πειραιά καθώς, όπως επισημαίνουν συνεργάτες του, δεν είναι μία μάχη μόνο πολιτικά εμβληματική, αλλά οι τρεις μεγαλουπόλεις τίθενται αντιμέτωπες με τεράστιες προκλήσεις βιώσιμης ανάπτυξης και ανθεκτικότητας, λόγω του μεγάλου πληθυσμού που συγκεντρώνουν.

Ασφαλώς η αυτοδιοικητική κάλπη δεν είναι το μόνο ζήτημα που ταλανίζει τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Το μεγαλύτερο είναι η ακρίβεια και πως θα πορευτούν τα νοικοκυριά τους επόμενους μήνες δίχως το market pass, γεγονός που προκαλεί εύλογες απορίες σχετικά με το κατά πόσο θα μπορέσουν να καλύψουν τα νοικοκυριά τις αυξημένες δαπάνες για ενέργεια και είδη διατροφής;

Άλυτος πονοκέφαλος η ακρίβεια

Η απάντηση της Κυβέρνησης είναι ότι ως αντιστάθμισμα θα λειτουργήσουν οι αυξήσεις στους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων, (1476 ευρώ κατά μέσο όρο το χρόνο), η νέα αύξηση στις συντάξεις και το επίδομα προσωπικής διαφοράς, οι τριετίες στον ιδιωτικό τομέα, η νέα αύξηση του κατώτατου μισθού από τον Απρίλιο, η αύξηση του αφορολόγητου κατά 1000 ευρώ για κάθε οικογένεια, το αυξημένο επίδομα θέρμανσης για οικογένειες, η αύξηση του εισοδήματος αλληλεγγύης κατά 8 %. Όπως τονίζουν χαρακτηριστικά, κύκλοι του Μεγάρου Μαξίμου, όλα αυτά είναι μόνιμα μέτρα και όχι επιδόματα για την αντιμετώπιση μιας έκτακτης κατάστασης. Σε κάθε περίπτωση, τους πολίτες τους ενδιαφέρει το τελικό όφελος για τους ίδιους και όχι αν τα χρήματα μπαίνουν στη μία ή την άλλη τσέπη τους.

Δείτε επίσης: «Άλμα» στις τιμές των λαχανικών – «Αγγίζουν» τα τρία ευρώ το κιλό οι ντομάτες

Loading

Play