Η δεύτερη τετραετία της κυβέρνησης Μητσοτάκη έχει ένα μεγάλο στοίχημα: Η σύγκλιση Ελλάδας-Ευρώπης. Ο Πρωθυπουργός το έχει διαμηνύσει άπειρες φορές ότι το χάσμα πρέπει να καλυφθεί προκειμένου η πατρίδα μας να κάνει ένα ποιοτικό άλμα προς τα εμπρός. Επανήλθε στην κανονικότητα και αυτή είναι μια κατάκτηση. Όμως σε καμία περίπτωση δεν αρκεί εάν θέλουμε ως κοινωνία και οικονομία να χαράξουμε νέους δρόμους στο μέλλον.
Αυτό, σε γενικές γραμμές, ήταν και το μήνυμα που έστειλε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνάντησή του με τον επικεφαλής του CDU Friedrich Merz, στη δημόσια συζήτηση σε εκδήλωση με τίτλο «Ελλάδα και Ευρώπη- Ένα νέο κεφάλαιο με τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη», που πραγματοποιήθηκε στο Ίδρυμα Konrad Adenauer.
«Τώρα, που πιστεύω ότι έχει επιτευχθεί ένα σημαντικό μέρος του δύσκολου έργου να επανέλθει η Ελλάδα στην κανονικότητα, ο επόμενος στόχος είναι πώς θα πετύχουμε μεγαλύτερη σύγκλιση με την Ευρώπη. Αν ήθελα να βάλω έναν τίτλο με μία μόνο φράση για το τι συνέβη τα τελευταία δέκα χρόνια: προσπαθήσαμε και καταφέραμε να κρατήσουμε την Ελλάδα εντός της Ευρώπης, τώρα πρέπει να διασφαλίσουμε ότι η Ελλάδα πραγματικά συγκλίνει με την Ευρώπη και να αναπληρώσουμε για μια χαμένη δεκαετία. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η Ελλάδα έχασε το 25% του ΑΕΠ της στα δύσκολα χρόνια της κρίσης» τόνισε μεταξύ άλλων ο Κυριάκος Μητσοτάκης, περιγράφοντας τον βασικό άξονα της νέας θητείας διακυβέρνησής του.
Η επίσκεψη του Πρωθυπουργού στο Βερολίνο ήταν πολυεπίπεδη όσον αφορά στην ατζέντα, αφού στο επίκεντρο βρέθηκαν τέσσερα ζητήματα που κυριολεκτικά «καίνε» την Ευρώπη και φυσικά την πατρίδα μας. Οικονομία, ενέργεια, μεταναστευτικό και περιφερειακές – διεθνείς εξελίξεις τέθηκαν στο επίκεντρο των συζητήσεων, με τις τοπικές κοινωνίες να περιμένουν άμεσα εξελίξεις, προτού η Ευρώπη βυθιστεί σε μια νέα οικονομική κρίση.
Σε νέα φάση οι σχέσεις Ελλάδας-Γερμανίας
Η επίσκεψή του στο Βερολίνο σηματοδότησε και κάτι άλλο. Ότι οι ελληνογερμανικές σχέσεις έχουν περάσει σε άλλη φάση, καθώς η χώρα μας έχει αφήσει πίσω της τα χρόνια της κρίσης και συμμετέχει ισότιμα στα ευρωπαϊκά όργανα. Φυσικά, ουδείς μπορεί να παραγνωρίσει ότι βρίσκεται σε εξέλιξη η διαπραγμάτευση για το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο της Ε.Ε., στην οποία η Ελλάδα διεκδικεί περισσότερους πόρους για το Μεταναστευτικό και την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή (αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών).
Από εκεί και πέρα, το μεταναστευτικό ήταν και παραμένει φλέγον ζήτημα, με την ελληνική κυβέρνηση να επιμένει σε όλους τους τόνους ότι είναι ευρωπαϊκό και χρήζει συνολικής ευρωπαϊκής απάντησης, την ώρα που η ανάγκη προστασίας των συνόρων αποτελεί πλέον ευρωπαϊκό κεκτημένο.
Δείτε επίσης: ΕΛΣΤΑΤ: Οι μεγαλύτερες αυξήσεις στα τρόφιμα – Κατά 14,1% αυξήθηκε το ελαιόλαδο μέσα σε έναν μήνα