Το Μέγαρο Μαξίμου αναζητά πειστικές (οικονομικές) απαντήσεις για την πανδημία
EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

Το Μέγαρο Μαξίμου αναζητά πειστικές (οικονομικές) απαντήσεις για την πανδημία

Έτοιμη να περάσει στην επικοινωνιακή αντεπίθεση, με αφορμή τις επιθέσεις που δέχεται για τους χειρισμούς της στο μέτωπο της πανδημίας, είναι η κυβέρνηση, δίνοντας σαφείς και πάνω από όλα πειστικές οικονομικές απαντήσεις.

Το πρόγραμμα στήριξης εργαζομένων και επιχειρήσεων που εφαρμόζει επί 14 μήνες το Μέγαρο Μαξίμου κοστολογείται πλέον στα 40 δισεκατομμύρια ευρώ και μέσω του σχεδόν 600.000 επαγγελματίες και επιχειρήσεις έχουν χρηματοδοτηθεί με 7,3 δισεκατομμύρια ευρώ από τους κύκλους της Επιστρεπτέας Προκαταβολής.

Την ίδια στιγμή συνεχίζονται κανονικά μια σειρά μέτρων όπως η απαλλαγή ενοικίου, η αναβολή πληρωμής ασφαλιστικών και φορολογικών οφειλών, καθώς και η αποζημίωση όσων βρίσκονται σε καθεστώς αναστολής εργασίας.  

Στις παραπάνω παρεμβάσεις προστίθεται και η έκτακτη ενίσχυση των περίπου 110.000 επιχειρήσεων που δεν θα ανοίξουν τον Απρίλιο στη Θεσσαλονίκη, την Πάτρα και την Κοζάνη. Και όλα αυτά ενώ σύντομα το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης θα έχει στη διάθεσή του και το πανίσχυρο «όπλο» του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, το οποίο θα αποτελέσει σανίδα σωτηρίας κυρίως για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Υπό πίεση οι ΜΕΘ

Ενώ στο υπουργείο Οικονομικών προσπαθούν να γιατρέψουν τις πληγές που αφήνει η πανδημία στην αγορά, κορυφώνεται η αγωνία γύρω από τις εξελίξεις στο υγειονομικό μέτωπο.

Την Τρίτη σημειώθηκε ρεκόρ διενέργειας τεστ, καθώς έγιναν περισσότερα από 75.000, με το ποσοστό θετικότητας να ανέρχεται στο 5,73%.

Στο Μέγαρο Μαξίμου εκτιμούν πως όσο προχωράει ο εμβολιασμός στις μεγαλύτερες ηλικίες και ο μέσος όρος ηλικίας των κρουσμάτων είναι μικρότερος, το πρώτο πεδίο της προσοχής θα είναι στην πίεση στο σύστημα υγείας, στις Μ.Ε.Θ. και στον αριθμό των θανάτων. Όπως επισημαίνουν κυβερνητικοί αξιωματούχοι: «Οι μεγάλες ηλικίες είναι αυτές που κινδυνεύουν περισσότερο, γι’ αυτό ένα σημαντικό ποσοστό που δεν έχει εμβολιαστεί, πρέπει να το κάνει. Άλλωστε τα στοιχεία δείχνουν σημαντική πτώση στα κρούσματα και στη νοσηλεία σε Μ.Ε.Θ. στις μεγάλες ηλικίες που έχουν εμβολιαστεί».

Καθοριστικό το επόμενο δίμηνο

Χαιρετίζοντας το διαδικτυακό συνέδριο της ΕΣΕΕ, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης επισήμανε ότι “οι επόμενοι δυο μήνες είναι καθοριστικοί. Ο λόγος είναι ότι θα συνυπάρξουν η άμυνα της υγείας με τα προσεκτικά βήματα της οικονομίας και της κοινωνίας. Κάτι που σημαίνει ότι Πολιτεία, επαγγελματικοί φορείς και πολίτες καλούνται να τηρήσουμε μία νέα συμφωνία εμπιστοσύνης, στον πυρήνα της οποίας βρίσκεται η αρχή πως «όσο προφυλασσόμαστε, τόσο να εργαζόμαστε. Και όσο πειθαρχούμε, τόσο να κυκλοφορούμε. Ώστε ό,τι ανοίγει, να μην ξανακλείνει”. 

Δείτε επίσης: Κυρ. Μητσοτάκης: Νέα συμφωνία εμπιστοσύνης ανάμεσα στην πολιτεία, τους επαγγελματίες και τους πολίτες

Loading

Play