Αποφασισμένο να… μπετονάρει τα σύνορα λόγω των εξελίξεων στο Αφγανιστάν είναι το Μέγαρο Μαξίμου, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να έχει δώσει εντολή στους αρμόδιους υπουργούς να πράξουν ό,τι είναι δυνατό προκειμένου να μην επαναληφθούν εικόνες παρόμοιες με εκείνες του 2015.
Οι προετοιμασίες στον Έβρο είναι πυρετώδεις. Στο μεταξύ, ολοκληρώθηκε στον Έβρο η κατασκευή του φράχτη μήκους περίπου 40 χιλιομέτρων, σε πολύ κρίσιμα σημεία των συνόρων μας. Όπως ολοκληρώθηκε και το αυτοματοποιημένο σύστημα ηλεκτρονικής επιτήρησης των συνόρων και αρχίζει να λειτουργεί αυτές τις μέρες. Και αυτή είναι μόνο η αρχή, αφού αυξημένη επιτήρηση υπάρχει και στο Αιγαίο.
Ο ίδιος, σε συνεργασία με τα αρμόδια υπουργεία, αναπτύσσει πρωτοβουλίες σε εθνικό, ευρωπαϊκό και διμερές επίπεδο, όπως έπραξε και κατά τη συνάντηση με την Αντιπρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Roberta Metsola. Στενοί του συνεργάτες, μάλιστα, επισημαίνουν ότι η χώρα μας κάνει το καθήκον της προστατεύοντας τα σύνορά της, που είναι και σύνορα της Ευρώπης, πάντα με απόλυτο σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα.
Το κοινό συμφέρον Ελλάδας-Τουρκίας
«Αυτό που επιχειρήθηκε στο παρελθόν, δηλαδή η μαζική εισροή μεταναστών, θα αποτραπεί όπως και τότε» σημειώνουν, εξηγώντας πως η Ελλάδα θεωρεί σημαντικό να στηριχθούν από την ΕΕ χώρες που βρίσκονται κοντά στο Αφγανιστάν και να διασφαλιστεί ότι δεν θα υπάρξουν πρόσθετες προσφυγικές ροές προς την Ευρώπη.
Για το θέμα αυτό, ο πρωθυπουργός είχε -με δική του πρωτοβουλία- επικοινωνία με τον Τούρκο Πρόεδρο από την οποία φάνηκε ότι οι δυο χώρες έχουν κοινό συμφέρον να διασφαλιστεί ότι οι μεταναστευτικές ροές θα περιοριστούν όσο το δυνατόν πιο κοντά στο Αφγανιστάν. Στην ίδια επικοινωνία υπήρξε και ένα απόλυτο ξεκαθάρισμα για τον τρόπο με τον οποίο η χώρα μας θα διαχειριστεί το ζήτημα. «Καθαρές εξηγήσεις και καθαρές κουβέντες», όπως εξηγούν στο Politic.gr, κυβερνητικοί αξιωματούχοι.
Η γραμμή που θα ακολουθήσει η Ελλάδα εστιάζει στο γεγονός ότι η πατρίδα μας είναι κυρίαρχη χώρα, ενεργό μέλος διεθνών οργανισμών και σέβεται πλήρως το Διεθνές Δίκαιο και τις υποχρεώσεις που προκύπτουν από συμβάσεις που έχει υπογράψει. Αντιμετωπίζει επομένως το θέμα στο πλαίσιο αυτό του Διεθνούς Δικαίου και με γνώμονα το εθνικό συμφέρον. Ιστορικά, ως Έθνος, έχουμε πολύ μεγάλη εμπειρία και από προσφυγιά και από μετανάστευση. «Η Ελλάδα έχει εκπέμψει πολύ καθαρά μηνύματα, έχει σαφές σχέδιο, διαθέτει εργαλεία και είναι σε συνεργασία με την Ε.Ε. και τις χώρες της Μεσογείου ώστε να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά, δίκαια και ανθρώπινα το όποιο πρόβλημα παρουσιαστεί», προσθέτουν συνομιλητές του Κυριάκου Μητσοτάκη.
Υπενθυμίζουν, μάλιστα, ότι η ευαισθησία της Ελλάδας απέναντι σε ζητήματα προσφυγιάς και μετανάστευσης, είναι δεδομένη.
Έτοιμη επιχειρησιακά η Ελλάδα
Στο ερώτημα κατά πόσο είναι επιχειρησιακά έτοιμη η Ελλάδα να αντιμετωπίσει ένα νέο μεταναστευτικό κύμα, η απάντηση της κυβέρνησης είναι ότι η πατρίδα μας έχει αποδείξει τα τελευταία χρόνια, μπορεί με πολύ μεγάλη αποτελεσματικότητα να διαχειρίζεται το ζήτημα. Φυλάει τα σύνορά της με επάρκεια και με τα αποτελέσματα που όλοι έχουμε δει στις προκλήσεις που αντιμετωπίσαμε στον Έβρο και τα νησιά. Οι ροές μειώθηκαν δραστικά τα τελευταία δύο χρόνια και τα 5 νησιά που δέχονταν την μεγάλη πίεση έχουν αποσυμφορηθεί σε μεγάλο βαθμό.
Δείτε επίσης: Συζήτησαν για τις πυρόπληκτες επιχειρήσεις Μητσοτάκης – Χατζηθεοδοσίου
- Συρία: Αύξηση των θυμάτων στους 82 από τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς στην Παλμύρα
- Η Ρωσία καταδεικνύει νέο βαλλιστικό πύραυλο στην επίθεση κατά της Ουκρανίας, αναφέρουν οι ΗΠΑ
- Λακωνία: Εντοπίστηκε σορός άνδρα κατά την κατάσβεση πυρκαγιάς στη Σκάλα
- Νέα εποχή για το ΠΑΣΟΚ: Σημαντικές εξελίξεις στην πολιτική σκηνή
- Γερμανία: Ο Πιστόριους αποσύρει την υποψηφιότητά του υπέρ του Σολτς
Ακολουθήστε το politic.gr Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Politic.gr