EUROKINISSI / ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ

Το Μέγαρο Μαξίμου «φρενάρει» τη συζήτηση για άνοιγμα της αγοράς

Έχοντας συνειδητοποιήσει ότι η κυβέρνηση κινδυνεύει να αυτοεγκλωβιστεί σε μια ατέρμονη συζήτηση για το άνοιγμα της αγοράς, το Μέγαρο Μαξίμου «φρενάρει» κάθε κουβέντα για το θέμα.

Ο λόγος είναι προφανής, αφού ουδείς μπορεί να πει με σιγουριά  κατά πόσο είναι εφικτή η άρση των περιορισμών στο λιανεμπόριο στις 22 ή στις 29 Μαρτίου, όπως υποστήριζαν κυβερνητικά στελέχη τις προηγούμενες ημέρες.

propoli

Η φράση της κυβερνητικής εκπροσώπου «fοβάμαι ότι αυτή τη στιγμή η συζήτηση για οποιοδήποτε άνοιγμα μέσα στον Μάρτιο δεν είναι της παρούσης», είναι ενδεικτική του κλίματος που επικρατεί εντός του κυβερνητικού στρατηγείου, αφού άπαντες ξεκαθαρίζουν πως το επόμενο βήμα θα εξαρτηθεί από την πορεία των κρουσμάτων.

Πάντως είναι αλήθεια πως η βιασύνη υπουργών να ορίσουν συγκεκριμένες ημερομηνίες δεν βοηθούν στην ουσία των πραγμάτων, ούτε και στην ψυχολογία της αγοράς.

Τις πταίει για την «έκρηξη» των κρουσμάτων

Σύμφωνα με κυβερνητικούς αξιωματούχους όσο και επιστήμονες, η μεγάλη μεταδοτικότητα του ιού αποδίδεται στις μεταλλάξεις, σε συγκεντρώσεις σε σπίτια, στη μη τήρηση των μέτρων σε κάποιους εργασιακούς χώρους, στην κούραση από την εφαρμογή των μέτρων, αλλά και στις συνεχείς πορείες και συγκεντρώσεις.

Πως επηρέασαν οι συγκεντρώσεις

Για παράδειγμα, στις 10 Φεβρουαρίου τα κρούσματα ήταν 1.496 κρούσματα και οι διασωληνομένοι 284. Έναν μήνα μετά, στις 10 Μαρτίου, τα  κρούσματα εκτινάχθηκαν σε 3.215 και οι διασωληνομένοι σε 484, ενώ οι θάνατοι ανήλθαν σε 46.

Οι ειδικοί επιμένουν ότι βασικοί λόγοι μετάδοσης είναι η κινητικότητα και ο συγχρωτισμός. «Αρκεί ένα άτομο – φορέας για να μολύνει δεκάδες» επισημαίνουν, υπενθυμίζοντας ότι οι συναθροίσεις στην Αττική από 10 Φεβρουαρίου έως 9 Μαρτίου ήταν 96, ενώ από τη στιγμή της δήλωσης του Αλέξη Τσίπρα – ότι παίρνει το ρίσκο –  έγιναν περισσότερες και ογκωδέστερες. 

Δείτε επίσης: Αρ. Πελώνη: “Δεν είναι της παρούσης η συζήτηση για άνοιγμα δραστηριοτήτων”

Loading